Belediye literatüründe sürekli başkan vekilliği gibi bir kavram yok ama nüfusu 3 milyonu aşan anakent kent için artık elzem hale geldi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde bir süredir çoklu başkan vekilliği sistemi uygulanıyor.
17 ilçeye ve 3 milyon nüfusa sahip Bursa’nın temsilinde yaşanan sıkıntıyı aşmak için böyle bir formül geliştirildiği görülüyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın, kentin yönetimi ve resmi temsillerin dışında hemşehrilerinden gelen davetlerin tümüne katılması mümkün değil.
Buna 24 saatlik zaman dilimi de yetmez.
Başkan, aylık düzenli toplantılar yaptığı başkan vekilleriyle önceki gün gözden geçirme ve durum değerlendirmesinde bulundu. Bunu da sosyal medya hesabından paylaştı.
Süleyman Çelik, Murat Demir, Halide Serpil Şahin, Ahmet Yıldız, Gülten Kapıcıoğlu ve Fethi Yıldız Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın temsilde yükünü alan isimler olarak dikkat çekiyor.
Aktaş’ın katılamadığı program ve davetlere kendisini temsilen giden başkanvekilleri böylece Büyükşehir etkinliklerinin tümünde bulunmaya çalışıyorlar.
Uygulama olumlu sonuçlar vermiş ki, artık başkanvekillerinin katılmadıkları etkinlik yok gibi.
Hatta her biri için çalışma odası da tahsis edilmiş durumda.
Zaten Avrupa’nın bir çok kentinde de seçilen belediye başkanının protokol görevi üstlendiği, işleri alt kadroların yürüttüğü biliniyor.
Bursa’da sadece gelen davetlere katılmaya kalksa Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş’ın belediyenin işleyişine zaman ayırması da mümkün değil.
Bu açıdan çoklu başkanvekilliği uygulaması bundan sonra da kalıcı hale gelecek gibi görünüyor.
Tarım yılında Fakir Baykurt’a vefa
Dün sabah Nilüfer Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün davetiyle Gümüştepe’deydik.
Kütüphane Müdürlüğü’nün her yıl bir edebiyatçıyı yılın yazarı ilan ettiği etkinliklerin bu sene 7.si gerçekleştiriyor.
Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Türk edebiyatının iz bırakan ustalarından, eserlerinde köylü, göçmen, işçi hikayelerinin anlatan Fakir Baykurt’u yılın yazarı seçtiklerini açıkladı.
Belediye olarak kendilerinin 2020’yi tarım yılın ilan ettiklerin de kaydeden Erdem, tam da buna uygun bir edebiyatçı olan Baykurt’u yıl boyu çeşitli etkinliklerle anacaklarını söyledi.
Erdem, Baykurt’un eserlerini her yaştan okurla buluşturacaklarını da kaydetti.
Misi’deki Yazı Evi’ndeki basın toplantısına usta yazarın büyük kızı Işık Baykurt da katıldı.
Baykurt, heyecanla Bursa’ya geldiğini ve yıllardır, bir gün kendilerinin de bu etkinliğe davet edilecekleri umudunu taşıdıklarını anlattı.
Program kapmasında yıl boyu öykü ödülleri, kitap kapağı tasarımı, sergiler, söyleşiler, atölyeler, okumalar, masal anlatımı ve sempozyum gerçekleştirilecek.
Köy Enstitüsü mezunu olan Baykurt’un bu yönü de etkinliklerde ele alınacak.
Misi’de belediye tarafından restore edilen her bir tarihi yapının mahalleye ayrı renk ve değer kattığını görmek sevindirici.
Dündar Somuncu Baba’nın mirasını yaşatıyor
Videoyu Osmangazi Belediyesi Özel Kalem Müdürü Orhan Mollasalih gönderdi.
Önceki gün haberi çıktı biliyorum ama Osmangazi Belediyesi’nin örnek bir projesi bu sayede daha iyi tanınmış oldu.
Somuncu Baba malumunuz asırlar evvel Ulucami inşaatında çalışanlara ekmek dağıtan Bursa’nın manevi zatlarından bir isim.
Ondan kalan sorumluluğu devam ettirme adına Osmangazi Belediyesi’nin bir fırın açtığı biliniyor. Bu fırında pişirilen ekmekler yıllardır ilçede ihtiyaç sahibi insanlara ulaştırılıyor.
Başkan Dündar da önceki gün bu fırını ziyaret etmiş, küreği eline alıp sıcak sıcak çıkardığı ekmeklerden birini Tokatlı Dürdane Teyze’ye vermiş.
Somuncu Baba’dan kalan mirası onun torunu olarak devam ettirme sorumluluğunu yerine getiren Dündar’ı kutluyoruz.
Bu kentin yoksuluna, düşkününe, ihtiyaç sahibine sahip çıkmak hepimizin görevi.
Bunu sadece belediyelerimizden ve devletten beklememeliyiz.
Muhakkak hepimizin yapabileceği bir şeyler vardır.