Olay Gazetesi Bursa

AK Parti’de seçim sonrası malum değişim niye uzadı?

Metal yorgunluk, vagondan inme gibi terimler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Türk siyaset literatürüne girdi. Başarısız il, ilçe, belde yönetimlerinin, belediye başkanlarının, parti üst yöneticilerinin kibarca görevden el çektirme olarak da bilinen metal yorgunluk, AK Parti’de 31 Mart’taki yerel seçimlerde tavan yaptı. Vagondan inme tabiri ise, partiyi şu ya da bu gerekçelerle terk edenlerin bir […]

Metal yorgunluk, vagondan inme gibi terimler Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Türk siyaset literatürüne girdi. Başarısız il, ilçe, belde yönetimlerinin, belediye başkanlarının, parti üst yöneticilerinin kibarca görevden el çektirme olarak da bilinen metal yorgunluk, AK Parti’de 31 Mart’taki yerel seçimlerde tavan yaptı.

Vagondan inme tabiri ise, partiyi şu ya da bu gerekçelerle terk edenlerin bir daha yeniden trene alınmayacaklarını vurgulamak amaçlı kullanıldı.

AK Parti kuruluşundan bu yana tarihinde ilk kez, son yerel seçimde ikinci parti konumuna düştü. CHP büyük bir sıçrama yaptı. Kıyalardan Anadolu’nun içlerindeki kentlere doğru genişleme ve kapsama sahasını daha da büyüttü.

31 Mart’ın üzerinden neredeyse 4 ay geçti.

AK Parti henüz hezimetin faturasını birkaç il başkanı dışında kimseye kesmedi. Buna, partinin üst yöneticileri de dahil. Onlar da seçim yenilgisinin sorumluluğunu üstlenip, görevden af isteme gereği duymadılar. Veya, parti hiyerarşisi gereği buna cesaret edemediler.

Oysa, partinin tabanında, seçim kaybedilen yerleşimlerde büyük bir değişim beklentisi hâkim. Bunun geciktirilmesine tepki verenler var. Tepeden tırnağa bir yenilik ve değişim isteniyor. Yenilgide rolü olan yöneticilerin tümümün koltuklarını bırakmaları talep ediliyor.

Bunlara, konuştuğumuz hemen her ortamda şahit oluyoruz.

Tepkilerini, 31 Mart’tan bu yana kılını kıpırdatmayan, seçim mağlubiyetinin sorumluluğunu üstüne almayan her kademedeki yönetici için dillendirmekten de çekinmiyorlar.

AK Parti’de yenilgi sonrası değişim isteyenler, ‘beklentileri karşılanmamışlar’ olarak yaftalasalar da, ortada kaybedilmiş büyükşehirler, iller, ilçeler, beldeler gerçeği duruyor.

Şüphesiz, değişime karar verecek tek isim Cumhurbaşkanı Erdoğan olsa da tabanın, üyenin ve buraya gönül verenlerin beklentisi AK Parti’de büyük bir kadro değişimini adeta kaçınılmaz kılıyor.

‘Başarısızlığı ödüllendirme’ olarak da tanımlanan, değişimi her saniye, dakika saat, gün ve ay daha sarkıtmanın, uzatmanın AK Parti’ye kazanç değil, zarar verdiğini düşünülüyor.

Her ne kadar ülke genelinde önce ilçe divanları, akabinde il danışma divanları toplanmaya başlansa da, 100 günün sonunda seçim kaybetmiş kadroların halen koltuklarında oturuyor olması AK Parti tabanında büyük bir hayal kırıklığına yol açmış görünüyor.

 

Artık Beyaz değil Halk Masası

Hemen her seçim sonrası belediyelerde de kavramlar, söylemler, yöntemler değişebiliyor.

Öyle ya, her yiğidin farklı bir yoğurt yiyiş biçimi var.

Bu durum, yerel yönetimlerde de yaşanan siyasal değişim sonrası olmazsa olmazlardandır. Değişmeyen tek şey, halka götürülecek hizmettir. Bunu şu veya bu isimler altında yapabilirsiniz. İş başına getirilen yönetimlerin benimsediği ideolojilere göre yeni kavramlar ve adlarla hizmet birimleri yeniden oluşturulabiliyor.

Buna son örnek Büyükşehir Belediyesi’nden geldi. Halkın derdini, sıkıntısını anlatabildiği, çözüm aradığı birim olan, eski adıyla Alo 153 Beyaz Masa, şimdilerde Halk Masası’na dönüştürülmüş. Beyaz masa eski yönetimin parti adını çağrıştırıyordu, yeni yönetim değiştirme ihtiyacı hissetmiş. Fakat, Halk Masası da yeni yönetimin parti adının bir parçası.

Beyaz ya da Halk adı ne olursa olsun, vatandaş burayı aradığında, sorununu ilettiğinde karşılık bulmalı.

Derdine bahane değil, çözüm üretilmeli.

Büyükşehir Belediyesi’nin isim değiştiren bu hizmet biriminin geri bildirimleri de zaman zaman Bursa kamuoyuna açıklanmalı. Kaç hemşerimiz buraya başvurmuş, kaçının sorunu anında çözülmüş, sorununa çare bulamayan kaç hemşerimiz hayal kırıklığı yaşamış?

Bütün bunlar Bursa kamuoyu ile de paylaşılmalı.

 

BUSKİ’ye DSİ’den yeni transfer

Bursa’nın güçlü altyapı kuruluşu BUSKİ Genel Müdürlüğü’ne bu kez Devlet Su İşleri 1. Bölge Müdürlüğü’nden yönetici transferi gerçekleşti. Görevden almalarla boşalan Genel Müdür Yardımcılıklarından birine DSİ’den Serdar Tuzcu atandı. Bu kurumdan transfer edilen bir başka mühendis olan Suat Yokuş da geçtiğimiz günlerde Planlama Yatırım İnşaat Daire Başkanlığı’na atanmıştı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, 31 Mart yerel seçimlerinin ardından sona bıraktığı BUSKİ’deki bürokratik yenilenmeyi de adım adım tamamlıyor.

Bursa’nın merkezi ve 17 ilçesinde içme suyu şebekelerinden atık su ağlarına, arıtma tesislerinden mebranlı gölet ve sulama tesislerine kadar çok sayıda yatırımı gerçekleştiren BUSKİ’de  31 Mart’taki değişimle birlikte yönetim kadroları da yenileniyor.

BUSKİ’nin geleceğe yapılan en büyük yatırımlarından biri olan Çınarcık Barajı’ndan kente su transferine dönük çalışmaların bu dönemde hızlandırılması bekleniyor.

Bütün bunları da yenilenen yönetim kadrosu şekillendirecek. Kurumun boş bulunan Yönetim Kurulu üyeliklerine de önümüzdeki günlerde atama bekleniyor.