Avrupa’yı kış gelmeden, büyük bir doğalgaz krizi sardı. Rusya şebekedeki bakım bahanesiyle vanaları kısınca telaş erken başladı.
Şimdiden Avrupa ülkelerindeki yaşlı nüfusun gaz kesintilerinden etkilenmemek için kış aylarını Türkiye’de geçirme niyetinde olduğu belirtiliyor. Hatta, Alman hükümetine de Türkiye’ye gideceklere 500 Euro’luk teşvik verilmesi bile öneriliyor.
Dün ulusal gazetelerin manşetlerinde bu konu vardı.
Avrupa ülkelerinden en az 1 milyon turistin kışı ülkelerinde gazsız bir ortamda, soğukta geçirmemek için Türkiye’ye geleceklerini aktardılar.
Bu Türkiye için büyük bir nimet. Kış turizminin bu yolla Türkiye’nin her kentine yayılması söz konusu. Otellerin doluluk oranlarını artıracak bir gelişme.
Gerçekleşir mi?
Onu kestirmek güç.
Fakat, turizm acentelerinin bu yönde çalışma içinde olmaları ülkemiz için büyük bir avantaj.
Böylece, kış aylarında da şehir merkezlerindeki otellerimiz dolacak demek.
Kayak merkezlerindeki otellerin yanı sıra kent merkezlerindeki şehir otelleri de AB’deki gaz krizinin pastasından pay almış olacaklar.
Peki, bundan kentimiz ne kadar faydalanır?
Bursa çok yıldızlı oteller açısından fazla alternatifli bir kent değil.
Pastadan kentimiz deki tüm otellerin de pay alması Bursa’yı kış aylarında da olumlu manada etkileyecektir. Çarşı, pazar, esnaf bundan nasibini alacaktır.
Hele termal su kaynaklı otellerimiz Avrupalı konuklar için de bulunmaz bir nimet olacaktır.
Ülkelerindeki vatandaşları soğukta donarken onlar Bursa’nın jeotermal kaynaklı otellerinde keyifli bir kış geçirecekler.
Bursa bu iş için müsait bir kent. Turizm acentelerinin Bursa’yı pas geçmemeleri gerektiğini düşünüyoruz.
Rusya’nın AB’ye gaz kozunu kullanmasından belki de Türkiye olarak biz avantajlı çıkacağız.
Türkiye bu konuda kendisine dönük gaz kesintileri için de yıllardır yatırım yapıyor. Tuz Gölü’ndeki depolara bu amaçla dev yatırımlar yapıldı.
Rusya ile karşılıklı çıkara dayalı samimi bir ilişkisi olan Türkiye’nin gaz kesintileriyle karşı karşıya kalmayacağını umut ediyoruz.
O caddeyi daraltan kısım bugüne dek açılamamıştı
Hayran Caddesi, Osmangazi’de trafik yükünün çok olduğu bir aks. Acemler’in adeta nefes borusu.
Nilüfer ve Osmangazi’deki trafiği Acemler Kavşağı’na taşıyan bu aksın Stadyum bitişindeki az bir kısmı senelerdir açılamıyordu. Acemler’den çift yönlü gelen yol burada düğümleniyor tek yöne düşüyordu.
Kamulaştırma ve iş yerlerinin tahliye sorunu tamamlanan o bölümde nihayet sona gelinmiş.
Bursa Büyükşehir Belediyesi istimlak sorunu çözülen etabın asfaltlama, bordür, tretuvar ve aydınlatma çalışmalarını da büyük ölçüde tamamlamış. Yolun şimdiye dek açılamamış olması Bursa için büyük bir eksikti.
Çünkü; hem Stadyum hem tamamlanmak üzere olan Ali Osman Sönmez Devlet Hastanesi hem de diğer kavşak ve semtlerle bağlantısı açısından buradaki eksik imalat ve bölümlerin de trafiğe açılması elzemdi.
Bitirmek Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a kısmet oldu.
Aktaş’ın, bölgede yol üzerinde kalan bir işletmeyi tahliye etmek için karşılaştığı aracı telefon trafiğini anlattığında bu işlerin pek de kolay olmadığını düşünmüştük.
Şimdi sorunun çözülüp, yolun hepimizin kullanımına hazır hale getirildiğini görmek sevindirici.
33 yıl önce kuruluşuna tanıklık etmiştik
Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) Genel Müdürlüğü bugün kentimizin en büyük altyapı yatırımcı kuruluşlarından biri.
Kredibilitesi son derece yüksek. Hem yerli hem de yabancı finans kaynaklarından istediği krediyi alabiliyor.
Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin, 33 yıl önceki kuruluş yıllarına, mesleğe yeni başlamış bir gazeteci olarak tanıklık ettik. Merhum Selçuk Özer yönetimindeki Bursa Sular İdaresi’nden, BUSKİ’ye geçişi izledik. İSKİ Yasası ile kurulan BUSKİ bugün Bursa’nın şebekesinden güvenle suyunun içildiği dev bir kurum haline dönüştü.
O vakit, kurumun ilk Genel Müdürü merhum Rasim Dizdar’dan burada çalışma teklifi dahi almıştık.
Bu vesileyle BUSKİ’ye ve kentimize hizmet etmiş, bugün aramızda olmayan tüm büyüklerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Halen ve öncesinde hizmet etmişlere de şükranlarımızı sunuyoruz.
BUSKİ bu kentin bir güvencesidir.
Türkiye’de hemşehrilerine sağlıklı içme suyunu en ucuza veren kuruluş olarak da önemi bilinmektedir. İşbaşına gelen her Büyükşehir belediye başkanının da bu amaçla kuruma değer kattığını düşünüyoruz.