Dün Bursa’da Türkiye belediyelerine örnek olacak bir uygulamanın zirvesi vardı. Bursa Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Türkiye Belediyeler Birliği işbirliğiyle Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde başlayan, ‘Yalın Belediyecilik Sempozyumu’na Türkiye’nin dört bir yanından belediyeciler katıldı.
Bursa’nın uyguladığı yalın belediyecilikle elde edilen tasarruf ve iyileştirmeler Türkiye’ye model oldu. Sahnede bizzat belediye çalışanlarının ve Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın anlattığı uygulamalarla Bursa’nın sadece bir yılda 800 milyon liralık tasarruf elde ettiği, büyük depolama alanlarının boşaldığı, bunu yaparken de kimsenin işinden edilmediği vurgulandı. Aktaş sürdürülebilir kaynak verimliliği için tüm belediyelerin arayış içinde olduğunun altını çizdi. Aktaş, Japonların Kaizen’ini, kendilerinin yalın belediyecilik olarak uygulamaya üç yıl önce başladıklarını aktardı.
Aktaş bu kapsamda değer üretmeyen her şeyi değere dönüştürmeye başladıklarını, kimi personeli de daha verimli noktalara aktardıklarını söyledi.
Türkiye Belediyeler Birliği ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Dünya Belediyeler Birliği ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın konuşmacı olarak katıldıkları sempozyumu katılımcı belediye çalışanları tarafından ilgiyle izlendi. Konuşmacı olarak davetli olan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in ise programının iptal olması nedeniyle sempozyuma katılamadığı bildirildi.
Ev sahibi Başkan Aktaş, belediyeciliğin beşikten mezara hizmet oluşuna dikkat çekti. Bursa’da depolarda 40-50 yıllık malzemeler bulduklarını, hatta, geçmişte siren olarak kullanılan kol çevirmeli bir makinanın dahi depolarda yıllarca tutulduğunu fark ettiklerini anlattı. O makinayı da uygulamalı olarak sahnede çalıştırtıp, gereksiz stoka örnek verdi.
Dünya Belediyeler Birliği Başkanı Altay da dünyanın 7 bölgesinden oluşan DBB’ne başkan seçiliş sürecini anlattı. Ardından da Konya’daki yalın belediyecilik uygulamalarına dikkat çekti. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın da esprili konuşmalarında belediyecilere önemli mesajları vardı.
Başkanlardan Aktaş’a övgü
Sempozyumun açılış konuşmalarının ardından Konya, Balıkesir ve Bursa Büyükşehir Belediye başkanlarının katıldığı sürdürülebilir kaynak yönetimi oturumunda Aktaş’a meslektaşlarından övgü vardı.
Bursa’daki uygulamaları örnek aldıklarını ve kendilerinin de bunu belediyelerinde uygulamaya başladıklarını hatırlatan konuk başkanlar, Aktaş’ı bütün bunlar için tebrik ettiler. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Altay ayrıca Bursa Mevlevihanesi’ni yeniden açtığı için Aktaş’ı şehri adına bir kez daha kutladı.
Altay, Konya’da Büyükşehir Yasası öncesi 200 belediye varken, 168 beldenin kapatıldığını, şu an 31 ilçe ve bir büyükşehir olarak toplamda 32 belediye olarak hizmet götürdüklerine dikkat çekti.
TBB Başkanı Yılmaz da, Aktaş’ı belediye başkanı seçildikten sonra örnek aldıklarını ve Balıkesir olarak Bursa’yı yakından takip ettiklerini anlattı.
Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Hayri Baraçlı da Birlik olarak yalın belediyecilik uygulamalarına dikkat çeken bir sunum yaptı. Türkiye’de sayıları 1900’ü bulan belediyelere bir standart getirmek için kalite yönetimi çalışması yaptıklarını da ekledi.
Aktaş’a bir övgü de salondaki sempozyumu izleyen Büyükşehir’in eski başkanlarından Erdem Saker’den geldi. Saker, Bursa’daki tasarrufa herkesin yaşamında uymasını istedi.
Konuk İskenderun belediye başkan yardımcısı da söz alarak sahnedeki konuşmacı Konya, Balıkesir ve Bursa Büyükşehir Belediye başkanlarının 6 Şubat depremi sonrası ilçelerine yaptıkları ve ayağa kalkmalarını sağladıkları katkı için teşekkür etti.
TOGG CEO’su Karakaş:4 tekerli bilgisayar yaptık
Türkiye’nin milli otomobilini üreten TOGG’un CEO’su da sempozyumda şirketi hakkında bilgi verdi. Karakaş, akıllı cihaz adını verdikleri TOOG’un yeni aracı için “4 teker üzerinde giden bir bilgisayar yaptık” diye konuştu. Karakaş, Avrupa’daki bir çok otomobil üreticisinin dahi TOGG’un geldiği aşamaya yetişemediğinin ileri sürdü.
Karakaş, Gemlik’teki fabrikanın yenilenebilir ve temiz enerji ile üretim yaptığını, pil fabrikalarının da kendilerine ait olduğunu, kurdukları 5 şirkette 3 bin 600 kişinin çalıştığını ve ikinci vardiya ile birlikte günlük üretimlerinin 280’e ulaştığını anlattı. Karakaş ayrıca şarj dolum istasyonlarında da yenilenebilir enerji kullanıldığını aktardı.
Karakaş, Türkiye’nin 8 ayrı noktasında deneyim merkezleri, 32 noktasında da servisler açıldığını, 10 mobil servislerinin bulunduğunu ve ülkenin dört bir yanına 600’e yakın da şarj istasyonu kurduklarını sözlerine ekledi.
Bursa’daki yalın belediyecilik uygulamaları öyle görünüyor ki, tüm Türkiye’ye ve özel sektöre de ilham olmuş.
Emek verenleri biz de kutluyoruz.