Olay Gazetesi Bursa

5 semtte dönüşüm ofisi açma talimatı

Depremin insanlar ve şehirler üzerinde nasıl bir hasar bıraktığını en iyi görenlerden biri Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş. Başkan, depremin meydana geldiği 6 Şubat’tan bu yana afet bölgesinde görev yapıyor. Dolayısıyla, olası bir depremde Bursa’nın alabileceği hasarın da farkında. Başkan Aktaş ile önceki gün Hatay’da konuşurken, Büyükşehir olarak Bursa için de hazırlık yaptıklarını öğrendik. Kentsel […]

Depremin insanlar ve şehirler üzerinde nasıl bir hasar bıraktığını en iyi görenlerden biri Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş.

Başkan, depremin meydana geldiği 6 Şubat’tan bu yana afet bölgesinde görev yapıyor. Dolayısıyla, olası bir depremde Bursa’nın alabileceği hasarın da farkında.

Başkan Aktaş ile önceki gün Hatay’da konuşurken, Büyükşehir olarak Bursa için de hazırlık yaptıklarını öğrendik.

Kentsel dönüşüm malum, ülkenin en temel sorunlarından biri haline geldi.

Devletin en üstündeki isimlerden şehirlerdeki yöneticilere, STK’lara ve meslek odalarına kadar herkes kentsel dönüşümü konuşuyor. Fakat harekete geçen yok.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş da, Bursa’yı bu konuda harekete geçirmek için kendi şirketleri BURKENT’e talimatını vermiş.

Deprem bölgesinde dolaşırken, “BURKENT’te talimatımızı verdik. Bursa’da 5 ayrı semtte kentsel dönüşüm ofisi açmalarını istedik. Hemen harekete geçiyoruz. 1050 Konutlar başta olmak üzere Demiryolualtı ve Ankara Yolu alt ve üstünde ofislerimizi açacağız. Vatandaşlarımızla görüşmelere başlamalarını istedik. Hızlı hareket etmek durumundayız” diyor.

1050 Kontular zaten başlı başına bir sıkıntı.

Burada geçen her bir dakikanın orada oturan yurttaşlarımız için büyük bir risk olduğu biliniyor. Dolasıyla, dönüşüm ofisinin birinin orada açılıyor olması doğru bir karar.

Onaylanan plana göre bloklar yerinde dönüşüme alınacağı için maliklerin kendilerinin yüklenici bulmaları gerekiyor. Öyle görünüyor ki, bu talimat sonrası 1050 Konutlar’a da BURKENT el atmış olacak.

Aktaş’ın kendi iştirakine verdiği bu talimatın ardından da vatandaşlarla bahsi geçen 5 semtte görüşmelerin başlatılıp, sözleşme imzalamalarına geçilmesi bekleniyor.

Hızlı dönüşüm için vatandaşların da artık seçici olmayı bırakıp, en sağlam ve en hızlı yapacak şirketlerle masaya oturmalarında yarar olduğunu düşünüyoruz.

Artık dönüşümde daha fazla zaman kaybetmenin, bütün bir Bursa için büyük risk olacağı da unutulmamalı.

Deprem Bilim Kurulu geliyor

Hatay incelemelerimizde Başkan Aktaş’ı dinlerken, kentimiz için faydalı olacağına inandığımız bir bilgi daha aktardı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bir Deprem Bilim Kurulu oluşturma kararı aldıklarının da kaydetti.

Aktaş, buna ilişkin çalışmaların sürdüğünü, önümüzdeki günlerde bu kurulda yer alacak bilim adamlarının isimlerinin de düzenleyecekleri bir basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi.

Büyükşehir Belediyesi bünyesinde İmar Daire Başkanlığı’na bağlı olarak Deprem ve Zemin İnceleme Şube Müdürlüğü bulunduğunu biliyoruz.

Deprem Bilim Kurulu ile de bu işe ayrı önem atfedilmiş oluyor.

Şehrimizin afet risklerini azaltma ve dayanıklı yapı stokuna geçiş için oluşturulacak bu kurulun öneri ve tavsiyeleri doğrultusunda önemli işlere, kararlara imza atılacağına inanıyoruz.

Şimdiden Bursa’ya hayırlı olsun.

Konuk başkanlar arı gibi işbaşında Hatay Belediye Başkanı ortada yok

Deprem bölgesi Hatay’daki gözlemlerimiz sırasında bir şey dikkatimizi çekti. Yaşanan depremde ildeki başta Büyükşehir olmak üzere ilçe belediyelerinin de onca personelini yitirdiğini, bina ve araç gerecini kaybettiğini biliyoruz.

Fakat, ortada bir tek Hatay Büyükşehir Belediyesi ve HATSU Genel Müdürlüğü’ne ait aracın dolaşmadığını görmek ayrı bir garabet.

Koskoca şehrin belediyesi ve su kanal idaresi ortalarda yok. Çöpü de konuk belediye ekiperi topluyor. Keza ilaçlama da öyle.

Altyapı tamir bakım ve onarım ile yeni konteyner kentlerin altyapısını Türkiye’nin değişik illerinden Hatay’a koşan belediyeler yürütüyor.

Dikkatimizi çeken bu durumu haliyle Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a da sorduk.

Aktaş, daha depremin ilk günlerinden bu yana Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ı ortalarda görmediklerini, sadece Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ili ziyaretlerinden birinde fark ettiklerini, ondan sonra bir daha da karşılaşmadıklarını söyledi.

Aktaş hatta, konteyner kentlere altyapı bağlantıları için HATSU’dan bile ne bir daire başkanı ne şube müdürüne ulaşabildiklerini, kendilerine sadece bir birim şefinin yardımcı olduğunu aktardı.

Oysa, Hatay’ın büyük bölümü yıkık.

Belediye başkanların şehrin en emin, en güvenilir insanlarıdır. Böylesi bir afet anında bile nezaketen, kaybedilen hemşerilerinin hatrına, devletin ilgili kurumlarına, yardım için bölgeye koşan ve tüm imkânlarını seferber eden konuk belediye başkanlarıyla, ekiplerine Hatay’daki partisi farketmeksizin tüm belediye başkanlarının yardımcı olması gerekmez mi?

Öne çıkan tek isim, ilçesinin neredeyse tamamı yıkılan Antakya Belediye Başkanı.

O da 68 personelini kaybetmiş, 3 hizmet binası yıkılmış ve bir o kadar da iş makinesi ve araç gereci depremle birlikte Asi nehrine kaymış.

Hasılı, depremin yıktığı kentin CHP’li Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ile ilçe belediye başkanlarının bu saatten sonra bize göre de koltuklarda oturmalarının bir anlamı kalmamış.

Çünkü; varlık ve yoklukları artık önem arz etmiyor.

Hatay’ı Anadolu’dan koşup gelen belediye başkanları ve devletin kurumları ayağa kaldırıyor.