Pandemi ve hayat pahalılığı, iğneden ipliğe hemen her şeyin fiyatını yükseltti. Belediyelerin vatandaşa verdiği temel hizmet kalemlerinde de zaman zaman artışlar oldu. Ulaşımdan suya kadar ülke genelinde belediyeler fiyatlarını artırmak durumunda kaldı.
Bursa’nın ulaşım ve su fiyatları ara ara muhalefetin diline dolanır. Muhalefet partisi yöneticileri Bursa’da bu iki hizmet kaleminin diğer kentlere göre daha ‘pahalı’ olduğunu gündeme getirirler.
Oysa, Türkiye genelinde yapılan tarafsız bir araştırma ortaya koymuş ki, Bursa her ay TÜFE oranında değişen meclis onaylı tarifesine rağmen, Türkiye’deki 30 büyükşehir belediyesi içinde su fiyatı sıralamasında 19. sırada görünüyor.
Zaten, sık sık Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da her konuşmasında dile getiriyor. Bursa’nın hem kentiçi toplu taşıma hem de su fiyatlarında büyükşehirler arasında, ‘en uygun kent’ olduğunu üstüne basa basa vurguluyor.
Tabloyu dün Twitter’da dolaşırken fark ettik.
AK Partili Büyükşehir Belediyesi’nin yönetimindeki Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) Genel Müdürlüğü’nün Ocak 2022’deki 1 metreküp su fiyatı 6.22 lira ile 19. sırada görünüyor. Listede başı metreküp fiyatı Şubat 2022’de 13.82 lira ile CHP’li Antalya Büyükşehir Belediyesi çekiyor.
Bursa, nüfus büyüklüğü açısından İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana gibi 5 büyük kent içinde de su faturaları pahalılık sıralamasında son sırada yer alıyor.
Son zamlarla elektrik, doğalgaz ve artıma ürünleri gibi kalemlerde aşırı düzeyli artışlara rağmen artık ucuza su mal etmenin de kolay olmadığı biliniyor. Buna rağmen Bursa’nın bütçesinden fedakârlık yaparak fiyatları makul düzeyde tutmaya gayret gösterdiği anlaşılıyor.
BUSKİ’’nin yenilenebilir enerji türlerine yaptığı yatırımlarla, kurumsal elektrik sarfiyatının bir bölümünü bu yola temin etmesinin de su faturalarına olumlu manada yansıdığını söyleyebiliriz.
GES, HES ve arıtma tesislerindeki çamur yakmadan elde edilen enerjiye kadar kadar değişik kalemlerden elde ettiği elektrikle kendi faturalarını azaltan BUSKİ’nin, bunu da halkın su faturalarına yansıttığı ve kimi yatırım kalemlerinden de feragat ettiği anlaşılıyor.
Birleşme değişim getirdi
Bursa Yusufelililer Derneği’nde yapılan genel kurulda mevcut başkan Osman Nuri Başaran ile Dr. Adnan Demirci yarıştılar.
Oylama sonunda ise birleşmenin Vakıf’ta yönetim değişikliğini de beraberinde getirdiği görüldü. Sandıktan Dr. Demirci’nin listesine 221 oy çıkarken, Başaran 211 oy aldı. Böylece, 10 oy farkla Dr. Demirci Bursa Artvin Vakfı’nın yeni başkanı seçildi.
Dr. Demirci’nin yönetimine ise şu isimler girdi:
Ayhan Özdemir, Dr. Tevfik Yaşar, Dr. Oktay Çelik, Adem Turanlı, Yunus Aydın, Hüseyin Özçelik, Cemil Ocak, Tanju Topçu, Yasemin Akbayrak, Serpil Savaş, Nedime Önel, Hanife Kalyoncu, Nizamettin Demirci, Ahmet Kılıç, Nihat Yılmaz ve Cemalettin Yılmaz.
Vakıf Denetim Kurulu ise Hüseyin Hacıoğlu, Lale Küçük ve Ahmet Aydemir’den oluştu.
Osmangazi’nin engelli camiaya anlamlı katkısı
Aramızda, yakınımızda onca engelli yurttaşımızı var. Bunların bir kısmı gün yüzüne çıkarılmıyor. Kimi aileler, engelli bireylerini toplumdan soyutluyor.
Oysa, sosyal hizmet anlamında belediyelerimiz ve devletimiz çokça mesafe aldı. Bugün için belki yetersiz gelebilir ama bu alandaki desteklere her geçen gün yenisi ekleniyor.
Hafta sonu Bursa’da açılışı yapılan BAREM’in Engelli Birimi, yaşamları boyu desteğe muhtaç hemşerilerimiz için biçilmiş bir kaftan. Burada 150 engelli hemşerimiz destek alacak. Aileleri de bu sayede soluklanacak.
Bu açıdan, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın ilçede son dönemini tamamlarken, yapımını önemsediği ve İstanbul’daki Darulaceze’yi rol model aldığı BAREM’i Bursa’ya armağan ederek engellilerimize en anlamlı katkıyı yaptığını söyleyebiliriz.
Buradan hizmet alacak engelli ailelerimizin, yapılan işin önemini hepimizden daha iyi bildiklerini düşünüyoruz.
Bursa’ya ve Osmangazi’ye hayırlı olsun.