Olay Gazetesi Bursa

3 milyon nüfusa üç üniversite az

Türkiye’de son dönem, siyaset ve akademik çevrelerden gelen eleştirilere rağmen, ülkenin dört bir yanına yeni yeni üniversiteler açıldı. Bu üniversiteler o illerimizdeki yaşamı canlandırdı. Bunu, işbaşındaki hükümetçe, ülkenin topyekün kalkınması adına yapılan bir siyasal tercih olduğunu düşünüyoruz. 81 illi Türkiye’de artan nüfus ve giderek katlanan öğrenci sayısına mevcut üniversitelerimiz yetersiz kalmıştır. Açılan yeni üniversitelerin alacağı […]

Türkiye’de son dönem, siyaset ve akademik çevrelerden gelen eleştirilere rağmen, ülkenin dört bir yanına yeni yeni üniversiteler açıldı. Bu üniversiteler o illerimizdeki yaşamı canlandırdı.

Bunu, işbaşındaki hükümetçe, ülkenin topyekün kalkınması adına yapılan bir siyasal tercih olduğunu düşünüyoruz.

81 illi Türkiye’de artan nüfus ve giderek katlanan öğrenci sayısına mevcut üniversitelerimiz yetersiz kalmıştır. Açılan yeni üniversitelerin alacağı daha çok yol var. Fakat, zamanla hepsi iyi olma yolunda ilerleyecektir.

Üniversite mezunu sayımızın çok olması elbette beraberinde işsizliği de getirecektir. Türkiye, gençlerine üniversite eğitimi vermek durumunda. Aynı şekilde, üniversite mezunlarına da yeni iş sahaları açmak mecburiyetinde.

Bu minvalde, Türkiye’nin 4. büyük şehri olan Bursa’daki ikisi devlet biri vakıf olmak üzere 3 üniversite bulunmasını da yetersiz görüyoruz.

Bursa’nın biri emekleme aşamasındaki iki devlet üniversitesine sahip olması siyaseten de sorgulanması gereken bir durum.

Hep yazıp çiziyoruz.

Bursa, Ankara’ya verdiğinin karşılığını maalesef bu alanda da tahsil edemeyen bir kent.

İhracat, istihdam ve diğer ekonomik parametrelerde hep veren il olarak bilinen Bursa’nın bugün sadece iki devlet üniversitesi ile bırakılması kabul edilebilir bir durum değildir.

Maalesef, açılan ikinci devlet üniversitemizin de henüz kendine ait bir kampüsü yoktur. Silahlı terör örgütü FETÖ’nün devlet arazileri üzerine inşa edilmiş ve 15 Temmuz kalkışması sonrası el konulmuş binalar da olmasa bugün Bursa Teknik Üniversitesi kuruluşunun üzerinden onca yıl geçmesine rağmen kendi kampüsünü inşaa edememiştir.

Bu saatten sonra da artık çok zor görünmektedir.

Bursa’nın üçüncü, dördüncü, beşinci bir devlet üniversitesine kavuşturulması gerekir. Bu yükü yıllardır Uludağ Üniversitemiz çekmiştir. Şimdilerde Bursa’nın ilk vakıf üniversitesi olması özelliğiyle Mudanya Üniversitemiz de henüz yolun başındadır.

Bursalı siyasilerin Ankara’da bu konuda çokça mesai harcamaları gerekiyor. Yanıbaşımızdaki İstanbul’da onlarca vakıf üniversitesi açılırken, ihracatta lokomotif şehir olan Bursa’da sadece bir üniversite bulunması düşündürücü.

Bu kentin çocukları İstanbul’daki vakıf üniversitelerine de yüklü paralar ödemektedir. Oysa, Bursa’da yeterli vakıf ve devlet üniversitesi olsa o kaynak bu şehirde kalacaktır.

Bursa’nın varlıklı insanlarına da bu konuda sorumluluk düşüyor. Kuracakları aile vakfının açacağı üniversitelere Bursa’nın ihtiyacı var. Geçip giden ömürden geriye bundan daha güzel bir eser bırakılamaz.

Bursa’yı gerçek manada bir üniversite şehri olarak tanımlayabilmek için daha fazla yükseköğretim kurumuna ihtiyacımız var.

 

Milyonlarca gencin beklediği o an geldi

Türkiye’de açılan onca yeni üniversiteye rağmen her yıl milyonlarca gencimiz YKS’ye giriyor. Bu yıl sınava giren sayısı 3,5 milyonu buldu.

ÖSYM dün 2023 YKS sonuçlarını açıkladı. Gençlerin beklediği o an geldi. Puanlar ve başarı sıralamaları netleşti. Şimdi, önümüzdeki hafta tercihler yapılmaya başlanacak ve büyük bir umutla da yerleştirme sonuçların açıklanması beklenecek.

Gençlerimiz kadar ailelerinin de heyecanlı bekleyişi bir müddet daha sürecek. Zira, tercih sonuçları açıklanan dek de heyecan yine tavan yapacak.

 

Büyükşehir yaptığı tesisleri bedelsiz ilçelere devrediyor

Türkiye Belediyeler Birliği’nin programı ile Japonya’da bulunan ve bugün yurda dönmesi beklenen Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın katılmadığı dünkü meclis oturumunu Birinci Başkanvekili Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz yönetti.

Oturumda her zaman olduğu gibi Bursa’yı ve Bursalıları yakından ilgilendiren ağırlıklı imar düzenlemeleri vardı. Hemen 17 ilçeye ilişkin İmar ve Planlama Komisyonu’nca hazırlanan dosyalar kabul edildi.

Oturumda ayrıca, Büyükşehir Belediyesi’nin değişik ilçelerdeki tesislerinin de ilgili belediyelere bedelsiz devir kararı alındı.

Buna göre;

Beyaz Değirmen Sosyal Tesisi Gürsu Belediyesi’ne Boyacıkulluğu Mektebi Yıldırım Belediyesi’ne, Osmangazi Hanlar bölgesinde yeniden inşaa edilen Sağrıcı Sungur Camii de bedelsiz olarak 5’er yıllığına Osmangazi İlçe Müftülüğü’ne tahsis edildi.

İlçe belediyelerine devredilen mülkler üzerinde ticari faaliyet gösterilemeyecek.

Büyükşehir Belediyesi Mustafakemalpaşa Ovaazatlı’daki 8,6 dönümlük arazisini de 8,4 milyon liraya kendi şirketi Tarım ve Peyzaj AŞ’ye devretti.