Türk siyaset tarihine damga vurmuş bir isim olan Devlet eski Bakanı Cavit Çağlar’ı dün bir kez daha Mudanya Üniversitesi’nin düzenlediği, ‘Tecrübe konuşuyor’ programında dinledik.
Ülkemizin spor, ticaret, siyaset tarihinde silinmez izler bırakmış Çağlar’ın, suyun öte yakasında, memleketi Gümülcine’nin kırsalında başlayan ve sonrasında Türkiye’ye göçüyle devam eden çalkantılı yaşam öyküsünün kısa bir özetine kulak verdik.
Çağlar’ı üniversiteye gelişte Rektör Prof. Dr. Emin Karip, Genel Sekreter Ali Mollasalih ile Mütevelli Heyet üyesi son Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Danışman Prof. Dr. Saim Kılavuz kapıda karşıladılar.
Salona geçildiğinde ise kürsüye önce Rektör Karip çıktı.
Üniversitesinin 3 yıllık süreçte, 3 fakülte, MYO bölümleri ve enstitüleriyle hızlı gelişimine dikket çeken Rektör, öğrenci sayılarının da bu süreçte 2 bine ulaştığını vurguladı.
Daha sonra kürsüye gelen Bakan Çağlar ise öğrencilerin sınavlara çalıştığı gibi kendisinin de Mudanya Üniversitesi’ndeki konuşması için hazırlık yaptığını anlattı.
Öğrencilerin mezun olduklarında yeni bir hayat kuracaklarına değinen Çağlar, gençlere kendi yaşamını örnek almalarını önerdi.
Türkiye’de halen 208 üniversite bulunduğunu, bakanlık yaptığı 49. hükümet döneminde vakıf üniversitelerinin önünü bizzat lideri Süleyman Demirel’in açtığını hatırlattı. Çağlar, her bir üniversitenin fabrika olduğunu da dile getirdi.
Kendisini iş insanı, Evlad-ı Fatihan olarak tanımlayan Çağlar, “Ben Yunanistan’ın Gümülcine şehrine bağlı Üşekdere köyünden doğmuşum. Ama biz Karamanlıyız. Karaman’dan oralara gitmişiz” diye konuştu.
Hayatını konu alan kitabının şimdiye dek 100 bini aşkın sattığını da hatırlatan Çağlar, bundan öğrencilere tek tek imzalayıp gönderme sözü de verdi.
Gençlere, “Simit de sattım, benzin istasyonlarında pompacılık da yaptım, eczane çıraklığı da yaptım. Sonra iş insanı, milletvekili, bakan da oldum. Cumhuriyet çok güzel bir şey. Cumhuriyet olmasaydı ben milletvekili ve bakan olamazdım” diye konuştu.
İnandıkları yoldan gitmelerini önerdi
Gençlere hayatını çalışarak, mücadele ederek kazandığını söyleyen Çağlar, “İnandığınızın peşinden gidin” tavsiyesinde bulundu. 1984 yılında büyük bir sağlık sorunu yaşadığını, Clevland’da ameliyat olduğunu ve Allah’ın kendisini kurtardığını hatırlatan Çağlar, sonrasında Bursa’da tekstille büyük bir imparatorluğa dönüştüklerini, 5 fabrikaya ve 25 bin çalışana kadar çıktıklarını vurguladı.
3 dönem bakanlık yaptığını ve kötü günler de yaşadığını kaydeden Çağlar, bankasına el konulduğunu, ABD’de tutuklandığını, 13 günde Türkiye’ye iade edildiğini, 9 ay 15 gün hapis yattığını, 500 ayrı davadan 750 yılla yargılandığını, fakat hepsinden beraat ettiğini söyledi.
Bakan Çağlar, Türkiye’nin Rusya uçağını düşürmesi sonrası gerilen ilişkilerin onarımı ve iki ülkenin yeniden diyalog kurmasındaki katkılarından dolayı, 2017 yılında Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin tarafından, ‘Dostluk Nişanı’ verilen ilk Türk vatandaşı olduğunu da hatırlattı.
Konuşmasının satır aralarında gençlere öğütler vermeye devam eden Çağlar, “Asla pes etmeyin. İnandıklarınızdan asla geri adım atmayın. Başarının sırrı inanmak ve çalışmaktır. Kendinizi sürekli yenileyin, geliştirin” dedi.
Hayatında kimseye kazık atmadığını, bilerek boğazından haram lokma yemediğini, bu sayede akil, güven duyulan bir Cavit Çağlar olduğunu vurguladı.
Şöhretin kısa yoldan gelmediğini de ifade eden Çağlar, gençlere cumhuriyetin kıymetini bilmelerini salık verdi.
Cavit Çağlar Üniversitesi’ni kuracak
Genel Sekreter Ali Mollasalih’in moderatörlüğünde soru cevap bölümünde ise Bakan Çağlar öğrencilerden ve akademisyenlerden gelen sualleri yanıtladı.
Çağlar, Uludağ Üniversitesi’nin bakanlığı döneminde her şeyinde eli olduğunu hatırlattı. Bursa’nın hafif raylı sistemi için gerekli 450 milyon dolarlık Dünya Bankası kredisini kendi dönemlerinde çıkarıldığını, yine EÜAŞ’ın Ovaakça Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali için de Japonya’dan 750 milyon dolarlık kredi bulduklarını ve temelini o dönem attıklarına dikkat çekti.
Bursaspor’a da değinen Çağlar, buraya kendisinin de başkanlık yaptığını, o dönem efsane olduğunu, takımın şimdi de iyi gittiğini, yönetimi başarılı bulduğunu, kendilerine Bursa’daki bir maça gelme sözü verdiğini söyledi.
Çağlar, Bursaspor’un maçlarını 40 bin kişinin izlemesinin de müthiş bir aşk olduğunu dile getirdi.
Çağlar, bir öğrencinin, ‘Bursa’ya yeni yatırımlarınız olacak mı’ sorusuna da, “Cavit Çağlar Üniversitesi’ni kuracağım” yanıtını verdi. Çağlar ayrıca, Bursa’da kendisinin ve ailesinin adını taşıyan 6-7 okulda 6 bin 500 öğrencinin eğitim gördüğünü, 2 cami yaptırdığını, Dr. Ayten Bozkaya ile birlikte kendi adını da taşıyacak, Türkiye’nin en büyük spastik çocuklar hastanesinin de Bursa’da inşaatının sürdüğüne değindi.
Bursa’nın deneyimli siyasetçisi, iş insanı Çağlar’ın konuşmasından geniş kesitleri haber sayfalarımızda okumuşsunuzdur.
Gittiği, konuştuğu, bulunduğu her ortamda itibar gören Cavit Çağlar’ın Bursa’ya geride bıraktığı yatırımlar, hizmetler alt alta sıralansa sayfalar yetmez.
Bu nedenle, attığı her adım, yaptığı her konuşma, çıkardığı kitap çok ses getiriyor.
Bakan Çağlar bu minvalde Mudanya Üniversitesi’nde de büyük ilgi gördü.