Olay Gazetesi Bursa

12 bin konuta emsal desteği

Kentlerimizi yıkıcı depremlere karşı hazırlamanın yolu, konut stoğumuzu yenilemekten geçiyor. Bunu vatandaşın bireysel yapması mümkün değil. Devlet, siyasi otorite vatandaşa yol gösterici olmak zorunda. Bursa‘da bunun teşvik edici bir örneği var. Her ne kadar yöntem eleştirilse de bugün Bursa’da dönüşüme alınan daire sayısı umut verici. Bursa Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komsiyonu‘nun gündemini bugünlerde kentsel […]

Kentlerimizi yıkıcı depremlere karşı hazırlamanın yolu, konut stoğumuzu yenilemekten geçiyor.

Bunu vatandaşın bireysel yapması mümkün değil.

Devlet, siyasi otorite vatandaşa yol gösterici olmak zorunda.

Bursa‘da bunun teşvik edici bir örneği var.

Her ne kadar yöntem eleştirilse de bugün Bursa’da dönüşüme alınan daire sayısı umut verici.

Bursa Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komsiyonu‘nun gündemini bugünlerde kentsel dönüşüm dosyaları fazlasıyla meşgul ediyor.

Merak edip, önceki gün bu konuyu Büyükşehir Belediye Başkanvekili Atilla Ödünç‘e sorduk.

Bursa‘da şimdiye kadar kentsel dönüşümden faydalanmak için başvuran daire sahibi sayısının 12 bine ulaştığını söylüyor.

Site bazında bakıldığında da bu rakam 226‘ya yükselmiş.

Bunların yüzde 90‘ı Nilüfer‘de. Osmangazi ve Yıldırım‘dan var ama ağırlık Nilüfer’in.

Başkanvekili Ödünç, Gemlik ve Mudanya‘dan da dönüşüm talepleri olduğunu hatırlatıyor.

Nilüfer’de 90 öncesi ve sonrası eski imar yönetmeliklerine göre yapılmış, genelde koopertaif evlerinde oluşan yapılarda beton kalitesinin C-5, C-6 gibi son derece düşük kalitede olduğunun altını çiziyor.

Artık yeni dönüşüm projelerinde betonların C-25-C-35 standardında kullanıldığına dikkat çekiyor.

80’ler ve 90’larda bir çoğu mühendislik desteğinden ve dentimden yoksun olarak inşaa edilen yapıların risk oluşturduğunu ve şiddetli bir depremde ayakta kalmalarının mümkün olmadığını hatırlatan Ödünç, Büyükşehir’de bunların yıkılarak yenilenmesine dönük alınan emsal artış kararının önemine işaret ediyor.

Ödünç, verilen ilave emsal sayesinde insanların binalarının yıkımına alkış tuttuğunu, 20’ye yakın sitenin yıkım törenine bizzat Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe‘nin de katıldığını ekliyor.

25’e yakın sitenin daha emsal artışından faydalanmak için beklediğini de belirten Ödünç, “İnsanların başına talih kuşu kondu. Ceplerinden hiç para çıkmadan eski evlerini yıkıp, sıfır, güvenli yeni daire sahibi olacaklar. Bunu yükleniciye rant vermeden yaptırmak mümkün değil. Dönüşümün rantı yüksek yerden başlaması  da doğal. Sonuçta, müteahhit de para kazanmak durumunda” diyor.

Başkanvekili Ödünç, bitişik nizam yapı adalarındaki mülk sahiplerinin de biraraya gelip, kentsel dönüşüm için kendilerine başvurmalarını beklediklerini de kaydediyor.

Peki ya eleştiriler?
Ödünç bunlara, “Evet dönüşümle yoğunluk artıyor ama bir yandan donatı alanları da çoğalıyor. Büyükşehir bir çok noktada yol için 800’den fazla bina kamulaştırdı. Mihraplı Parkı’nda 540 bin, Vakıf Park’ında 230 bin metrekare pasif yeşil alan aktif kullanıma dönüştü. Onlarca park, spor alanı özel okul, özel sağlık tesisi yapılıyor. Bunlar donatı alanlarını yüskleten argümanlar” diye yanıt veriyor. 

 

İnegöl’ün aktif Odası

 

Önceki gün İnegöl Ziraat Odası ve Bursa Ziraa Odaları İl Koordinasyonu Kurulu Başkanı Sezai Çelik konuğumuzdu.

İnegöl‘de yaptıklarını anlattı.

250 çiftiçinin ayağına gidilerek TÜV-TÜRK aracılığyla traktörlere fren muayenesi yaptırılmış.

Bir labaratuvar kurulup, su ve toprak analizleri ücretsiz gerçekleşmiş. 35 dönümlük örnek bahçede deveci armudu ve elma yetiştirme uygulaması yapılmış.

Denetimli serbestliğe tabi mahkumlara çiftliçik eğitimi verilmiş.

Tarım uzmanlarıyla çiftinin ayağına gidilip, eğitimler sağlanmış. Şeftali ile ilgili kamu spotu hazırlanmış. Her yıl en az 500 çiftçi tarım fuarlarına götürülmüş.

Çelik, “9 yıldır başkanım, hiç bir kurum ve kuruluşla kavgam olmadı. Muhtarlar Derneği’ne binamızda ücretsiz yer tahsis ettik. Gelecek ay İnegöl 6. Tarım Fuarı’nı yapacağız. Ayçiçeğinin patentini aldık. Çileğe coğrafi işaret almaya çalışıyoruz. İnegöl artık sadece mobilyası ile değil tarımla da anılmaya başlandı. 85 çeşit ürün yetiştiriyoruz. 13 bin dönüm kiraz var. Kiraz üretiminde birinciyiz. Bu yıl 200 bin ton kiraz ihraç ettik. 13 bin dönüm çileğe sahibiz. 100 bin dönümde hububat yetiştiriyoruz. Susurluk Şeker Fabrikası’nın yeniden açılması için Ankara’da nöbet tuttuk, bunu da başardık” diyor.

Bunca çalışmaya alkış tutulur.

 

Yıllık izin arası

 

Değerli okurlar; hep birlikte kavurucu sıcak bir yaz mevsimini yaşıyoruz.

Yıllık iznimizin bir bölümünü kulanacağımız için bir süreliğine sizlerden ve bu sütunlardan ayrı kalacağız.

Yeniden buluşmak diliğiyle…