Dün kapılarını üçüncü kez kitapseverlere açan Bursa Kitap Günleri büyük bir coşku ile ziyaretçi kabulüne başladı.
Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki 3. Kitap Günleri’nin geride kalan son iki yılını da izledik.
İki yıl boyunca iz bırakan Kitap Günleri bu yıl da 120 yayınevi ile kitapseverlere kapılarını açtı.
Gerçekten, 10 gün boyunca birbirinden değerli yazar, yayınevi ve sahafın eserleri Bursalı kitapseverlerin beğenilerine sunulacak.
Kitap Günleri’nin bu yıl da rekor sayıda ziyaretçi çekeceğini düşünüyoruz. Zira, her geçen yıl kitaba olan ilginin arttığı kentimizde belediyelerimizce yeni açılan kütüphaneler, millet kıraathaneleri vb. gibi fiziki yapılarla da bunun teşvik edildiğini düşünüyoruz.
Bu yılki Kitap Günleri’nin onur konuğu Bursa’nın çınarlarından Prof. Dr. Süleyman Uludağ ile Arjantinli yazar Carlos Maria Dominguez. Kitapseverler bu iki ünlü yazarla söyleşide bir araya gelme fırsatı da bulacaklar.
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da açılış törenindeki konuşmasında gelişen teknolojiye rağmen basılı yayınların ve kitabın önemine işaret etti. Açılışa katılan Bursa Milletvekili Osman Mesten, Prof. Dr. Süleyman Uludağ, Carlos Maria Dominguez ile Bursa Matbaacılar ve Kırtasiyeciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Akif Erol kürsüden fuarın hayırlı olmasını dilerdiler. Milletvekili Atilla Ödünç de koltuk değnekleriyle törene katılan isimler arasındaydı. Kitap Günleri’nin daha ilk gününde yoğun bir ziyaretçi akına uğradığını görmek Bursa adına sevindiriciydi.
10 gün boyunca hemşerilerimizin Merinos’taki bu şöleni kaçırmamalarını diliyoruz.
Okullarımızın da, özellikle Türkçe ve edebiyat öğretmenlerinin muhakkak öğrencilerini fuara getirip, dersi burada işlemelerinde yarar olacağına inanıyoruz. Söyleşi ve imza günlerine katılımla, çocuklarımızın kitaba olan düşkünlük ve bağımlılıkları da artacaktır.
Fuarın bu yıl yeni bir ziyaretçi rekoru kırması bekleniyor.
Sokaktaki melodiler belgeli sanatçılardan
Bu etkinliklerin kentin kültürel ve sanatsal yaşamanı çok şey kattıklarını düşünenlerdeniz.
Sayıştay raportörleri buraya ayrılan kaynağın tasarruf tedbirlerine aykırı olduğunu düşünseler de, toplumun kültür ve sanatla buluşması için son derece faydalı etkinlikler olduğuna inanıyoruz. Bu açıdan, bahsettiğim festivallerin değişik yerel yönetim platformlarında da ödüller aldığını görüyoruz.
Bursa’nın sokak sanatçılarının belgeye kavuşması için Büyükşehir Belediyesi Orkestra Şube Müdürlüğü’nce açılan değerlendirmelerde başarılı bulunanlara ‘sokak sanatçısı’ kartı veriliyor. Karta sahip olan sanatçılarımız ise, ‘Bursa’nın Her Sokağı bir Melodi’ programı çerçevesinde şehrin değişik noktalarında müziklerini icra etmek içi yer tahsis ediliyor.
Uygulama Bursalılardan da beğeni topluyor.
Büyükşehir Belediyesi’nin uygulamasına başvuran ve belge alan sanatçı sayısı 192’ye ulaşmış. Bunlara en son ikisi yabancı uyruklu 9 sanatçı daha eklenmiş.
Belediye daha ne yapsın?
Sürücüler açılan bu iki yeni kolu bilmiyor mu?
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kent içi trafiği ve Acemler bölgesindeki trafiği soluklandırma adına tamamlayıp önceki gün hizmete açtığı Mudanya Köprülerinin bağlantı kollarını bir süredir izliyoruz. Hemen her gün o güzergahı kullandığımız için dikkatimizi çekti.
Odunluk Mahallesi ve Dikkaldırım yönünden gelen, Acemler, İzmir ve Mudanya istikametine geçiş yapacak sürücülerin bu kolları çok kullanmadıkları dikkatimizi çekti.
Acaba sürücüler bu kolların geçişe açıldığının farkında değiller mi?
Oysa, Acemler’e gitmeden buradan çok rahatlıkla, Ankara, Mudanya ve İzmir yönüne dönüş yapılabiliyor.
Bursa’nın önemli ulaşım yatırımları içindeki bu iki bağlantı kolunun aktif kullanılması halinde Acemler’deki rahatlama daha da belirginleşecek. Aynı zamanda Hayran Caddesi’nin yükü de hafifleyecek.
Büyükşehir’in 750 milyon liralık ulaşım yatırımı içindeki bağlantı kollarının kentteki bilboardlarla hemşerilerimize tanıtılması gerektiğini düşünüyoruz.