Günay Yumruktay / Söz Sizde
Günay Yumruktay / Söz Sizde
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Zeytinime dokunma!..

Bursa’da en az çınarlar ve erguvanlar kadar büyük bir simge de zeytin olmalıydı. Zeytin Akdeniz’ e (bilhassa Ege kıyılarına) özgü bir bitkidir. Maki denen bitki örtüsünün içinde erguvanlar kadar zeytin de sayılmalıdır. Çınardan daha uzun ömürlüdür. Ne soğuktan azzeder ne de fazla sıcağı sever. Bilhassa önem bakımından çok eski zamanlardan beri İznik (Nikea) ve Gemlik (Cius) Bursa’dan çok çok ileride gelirler. İznik bir devlet komuta üssü iken Bursa sönük bir tekfurluktur ve doğrudan İznik’e bağlıdır. Tabi ki bir de Mudanya (Myrlea). Ve bugün zeytin her iki ilçenin logosunu süslemektedir.

Ya Bursa türkülerinin hikayesi… Halil Bedii Yönetken – Mustafa Sarısözen tarafından derlenmiş, “Ben yemenimi al isterim” türküsünün yeri bende bir başka. Al ve yeşili sevdiğimden midir mi bilmem bu türküyü seviyorum… Ama zeytinden söz açılmışken “Zeytinyağlı Yiyemem” türküsünden bahsetmeden geçemem. Bu türküyü Yunanlıların ünlü laiko şarkıcısı Glykeria Kotsula ve bizden de Zara icra etmişlerdi. Hatta popüler hale sokulan bu türküyü Candan Erçetin de repertuvarına almıştı. İlginç olan Bursa Güvende yani Bursa yöresine özgü halk oyunlarında seslendirilen türkülerden biri olarak Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Orhan Şallıel şefliğinde Orkestra tarafından icra edilen Bursa Köy Güvendeleri adıyla yayınladığı albümde de yeralmıştır…

Bilhassa zeytine ve zeytin ağacına nereden mi geldim. Her geçen gün Bursa’ nın varolan simgelerini bir bir kaybetmesi, kısa bir süre önce Manisa’nın Soma ilçesi, Yırcalı Mahallesi’nde termik santral yapılacak bölgedeki zeytin ağaçlarının kesilmesi ve köylülerin dövülmesi olayının bana anımsattıklarından elbette.

Ortadoğu petrolü için niye bunca kavga veriliyor. Çünkü buradaki petrol dünyanın en nitelikli maliyeti en düşük petrolü. Tıpkı zeytinyağı da öyle. Dünyanın en yararlı bitkilerinden. Hatta belki de en iyisi. Yüzyıllardır. Kaynaklara göre onbinlerce senedir. Antik kalıtlarda bilhassa anforalarla taşınan yegane metanın yani ticaret malının altın sıvı, zeytinyağı olması bunu göstermiyor muydu?

Bir yazarın ifade ettiği gibi zeytin; “tarihin tanığıdır, bir hikayedir, şiirdir, ağıttır, acıdır, hüzündür ve mutluluktur.”

Tamer UYSAL

 

91 hattı tarifesi değişmedi
 

Olay Gazetesi 24/06/2015 tarihli Söz Sizde Köşesi’nde, “Terminale tıka basa yolculuk” başlıklı yazı ilgili birimler tarafından incelenmiştir.

Kestel-Terminal güzergahında hizmet veren 91 hattının kalkış saatleri Yaz veya Kış tarifesi olarak değiştirilmemiş, aynen devam etmektedir.

Bu hattın sefer frekansları zirve saatlerde 30 dakika, gün içinde saatte bir şeklinde olup, tüm lastik tekerlekli araçların sefer saatleri ve güzergahları yolcu yoğunluklarına göre, bütünleşik bilet sisteminden alınan veriler doğrultusunda işletme saatleri dikkate alınarak belirlenmektedir.

Talebiniz değerlendirmeye alınmıştır.

Bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dileriz.

Büyükşehir Belediyesi 
Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü

 

Sokak aydınlatma arızası
 

Ertuğrul Mahallesi Uğur Mumcu Bulvarı Özlüce İstasyonu karşısında bulunan sokak aydınlatma lambaları sürekli arızalanıyor. Arızanın onarılmasını ve gerekiyorsa kazı yapılıp kesin çözüm sağlanmasını istiyorum. Yapılacak çalışmalar ve verilecek bilgi için şimdiden teşekkürler.

Çağatay GÖLLÜ

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X