Olay Gazetesi Bursa

Yollarda ücretli otopark kalksın

Caddelerde araç yoğunluğundan trafik çoğu zaman tıkanırken buna bir de yol kenarlarının ücretli otoparka dönüşmesi ekleniyor. Zaten dar olan yollar ücretli otoparklar yüzünden iyice daralıyor. Bu yollardan birisi de Bursa’ nın en işlek yerlerinden FSM Bulvarı. Üç şeritli olan bulvar kimi yerlerde Burbak’ ın ücretli otopark haline getirdiği kesimler nedeniyle 2 şerite düşmekte. Bu tür […]

Caddelerde araç yoğunluğundan trafik çoğu zaman tıkanırken buna bir de yol kenarlarının ücretli otoparka dönüşmesi ekleniyor. Zaten dar olan yollar ücretli otoparklar yüzünden iyice daralıyor.

Bu yollardan birisi de Bursa’ nın en işlek yerlerinden FSM Bulvarı. Üç şeritli olan bulvar kimi yerlerde Burbak’ ın ücretli otopark haline getirdiği kesimler nedeniyle 2 şerite düşmekte. Bu tür uygulamalar belediyeye gelir sağlayabilir ama trafik sorununu çözmez aksine artırır.

Amaç burada gelir sağlamak olarak gözükmekte. O zaman trafikte sorunu nasıl çözeceğiz? Bir diğer taraftan bakacak olursak; Danıştay’ ın bu konuda önleyici kararı var. Buna göre kamuya ait alanlarda belediyelerin gelir sağlayıcı çalışma yapamayacaklar.

O halde sadece Bursa değil tüm belediyelere düşen görev yol kenarlarını ücretsiz otopark haline getiren uygulamadan vazgeçmeleridir.

Mehmet Sait SİNAN

 

Parklar ve spor aletleri

 

Belediyelerin son yıllarda parklara spor aletleri koyması hizmette farklılık yaratıyor. Genci, yaşlısı herkes kullanıyor. Çocukların ise yaklaşması dahi önerilmiyor. Bu aletler sporla uğraşanların sayısını artırmakta ancak yine de yeterli değil. Onları bilinçlendirmek ve spora daha çok teşvik etmek gerekir.

Hayatında hiç spor yapmamış olanlar bile bu aletlerden azami fayda sağlayabilir ama önemli olan hareketleri mümkün olduğunca yavaş, kasları hissederek yapmak.

Spora yarım saatlik tempolu bir yürüyüşle başlamak gerekiyor. Yürüyüş her zaman için ucuz, güvenli bir silah. Her gün yarım saatlik yürüyüş kalp ve dolaşım rahatsızlıklarına karşı iyi bir önlem. Yürüyüşün ardından yarım saat parklardaki aletlerle yapılan egzersizse fit bir vücudun anahtarı.

Belediyeler spor eğitmenleri nezaretinde belli günlerde ‘Halk Günü’ adı altında parklarda etkinlikler düzenlerse hem katılımı artırmış hem de vatandaşı bilinçli eğitmiş olurlar.

Murat BÜR

 

Her yer mülteci

 

Başbakanlık Göç İdaresi Genel Müdürlüğü mültecilerle ilgili sorularım üzerine tarafıma “ BM kararı gereği misafir ediyoruz, zorunluyuz” yazısını göndermiştir. Misafir değiller. Türkiye’ de toprak sahibi olmak isteyenlerdir. Savaştan kaçan mağdurların ve yaralıların sayısı 3-5 bin ile ifade edilebilir. Mağdur olmayanlar da yüz binlerle. Türkiye’ de kalmak isteyenler İstanbul Sulukule ‘ de lüks konutlara lüks araçlarıyla kalıcı, koloni olarak yerleştiler. Diğer yerler de aynıdır. Sadece Bursa ilinde, 2014′ de Emniyet Müdürlüğüne kayıtlı 50.000 mülteci vardır.Kaçaklarla 100.000 veya daha fazladır. Bursa’ da her yer mülteci ile doludur. Çoğunluğu üniversite mezunu işsiz onbinlerce gencimiz var. Bu gençlere çözüm bulunmuyor da, dış güçlerin baskısı ile yurdumuza gelen kişilere vergi ödememeden işyeri açmaya ve ev kirasını ödemeye kadar sayısız imkanlar sunulması ne derece adildir.

Avrupa ülkelerinden 2014 yılında Avrupa Belediye yönetici veya sorumluları Bursa Merinos’a Dünya Belediyeleri zirvesine geldiler, “ ülkelerimiz mülteci istemiyor, uyum sağlanmıyor, sorunlar oluşuyor” dediler. Bence içine düştüğümüz durumu üstü kapalı hissettirdiler. Acı ve esef verici.

Kemal BAŞEREN