Günay Bey merhaba. Bursa’da artık kronik sorun haline gelen ve bir çile haline dönüşen trafik sorunuyla ilgili çözüm önerilerim olacak.
1) Bursa’nın neredeyse tüm caddelerinde arabalar gelişigüzel bir şekilde yol kenarlarına park ediliyor. Bunun sonucunda tüm caddeler tek şeritli akar hale geldi.
Trafiğin sıkışık olduğu zamanlarda iki araç aynı caddeden geçmek için adeta yolda cambazlık yapıyor. Özellikle şehrin işlek caddelerinden başlayarak yol kenarlarına araç park etmeyi kesinlikle sona erdirmemiz gerekiyor. Bunun için de vatandaşların araçlarını park edebileceği yerler olmalı doğal olarak. Belediyelere bakıyorum. Hemen hemen her yerde kamulaştırma yapıyorlar. Her mahalleye bir otopark neden yapılmasın. Tabii ki yapılan bu otoparkların ücretsiz olması gerekiyor. Bursa eski Bursa değil. İnsanların alım güçleri artıyor ve araba sahibi oluyorlar. Her gün trafiğe bir araç ekleniyor ancak yollarımız aynı. Bu yol kenarlarına gelişigüzel parklanmayı önleyebilirsek emin olun trafikte müthiş bir rahatlama olacaktır.
2) Özellikle yeni yapılan binalara kayıtsız şartsız otopark yeri ayrılması hiç vakit kaybetmeden hayata geçirilmeli. Bu konuda da bakıyoruz yeni bir bina yapılıyor altında hemen bir market veya işyeri bitiveriyor.
Bu binalarda oturan kişiler gelişigüzel bir şekilde arabalarını yol kenarlarına bırakıyor ve yollarımız yine tek şeritli akar hale geliyor.
3) Bursamızın denizi var ancak biz deniz yolunu neredeyse hiç kullanmıyoruz.
Özellikle Gemlik-Mudanya arasında arabalı feribot seferleri yapılsa çok ilgi çeker diye düşünüyorum.
Gemlik’ten şehrin içine gelecek araçlar bu şekilde önlenmiş olur. İnsanlarında zamanları cebinde kalır. Bu deniz yolu seferleri yazın Gemlik-Kumla, Mudanya-Kumla olarak da artırılabilir.
İstanbul’da boğazda gemiler vızır vızır çalışıyor ancak Bursa bu konuda maalesef gerekli adımları atabilmiş değil. Deniz yolunu da alternatif bir ulaşım aracı olarak kullanmamız gerektiğini düşünüyorum.
Şehrimizde özellikle trafikte ciddi bir denetim eksikliği var. Buna insanların kafalarına göre park etme konusunu da ekleyebiliriz. Burada da zabıtaya büyük görev düşüyor. Ki onları sahada çok ama çok az görüyoruz.
Denetim ve yaptırımların kesinlikle daha fazla olması gerektiğini düşünüyorum.
5) Toplu taşıma araçlarında özellikle kısa mesafelerde indirime gidilmeli. Örneğin Bursaray’da 1-5 durak arasında yolculuk ücreti 2.25 TL.
Vatandaş bu rakamı ödeyeceğime arabayla giderim daha uygun olur diye düşünür doğal olarak. Toplu ulaşımı özendirecek adımlar atılmalı. Bu konuda toplumda farkındalık yaratılmalı ve cazip hale getirilmeli diye düşünüyorum.
Yine aynı şekilde otobüs ücretlerinde en az 2.50 TL. kısa mesafelerde bu çok yüksek bir ücret. Özet olarak BURULAŞ toplutaşımada daha çok kâr edeyim diye düşünmemeli. Vatandaşı toplutaşımaya nasıl daha fazla özendiririm diye hareket etmeli diye düşünüyorum.
Bir vatandaş olarak önerilerim bu şekilde. Umarım şehrimizi yöneten idarecilerimiz dikkate alırlar. Şimdiden kendilerine teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.
Selçuk AZAR