Olay Gazetesi Bursa

Toplu ulaşımda yolculuk kuralları (2)

Dünden devam 8. Görme engellilere refakat eden köpekler ve önlemi alınmış kafeste taşınan evcil hayvanlar dışında hiçbir evcil hayvanla binilemez.   Toplutaşıma araçları içinde; – Gürültü yapılamaz. – Yüksek sesle konuşulamaz. (Bu madde de en fazla ihlal edilen bir kural maalesef. Nerede olduğunu unutmuş bir vaziyette, yolcu elinde cep telefonu, yüksek tonda dakikalarca konuşuyor. Buna […]

Dünden devam

8. Görme engellilere refakat eden köpekler ve önlemi alınmış kafeste taşınan evcil hayvanlar dışında hiçbir evcil hayvanla binilemez.

 

Toplutaşıma araçları içinde;

– Gürültü yapılamaz.

– Yüksek sesle konuşulamaz.

(Bu madde de en fazla ihlal edilen bir kural maalesef. Nerede olduğunu unutmuş bir vaziyette, yolcu elinde cep telefonu, yüksek tonda dakikalarca konuşuyor. Buna bir de öğrencilerin aynı durumunu ekleyince yolculuk hem yolcular için hem de şoför için inanın çekilmez oluyor. Özellikle buna dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Acil durum dışında toplu ulaşım aracında cep telefonu kullanılması oldukça sorun.

Bu arada, yolculardan gelen şikâyet de, toplu ulaşım araçlarında, şoförlerin de cep telefonunu çok kullanmaları. Yolcu indirme ve bindirme yapılırken, şoförün dikkatinin dağıldığı ve bu yüzden durağı geçtiği ya da yolcuyu indirmeyi unuttuğu. Vatandaş kadar şoförlerin de bu konuda daha dikkatli olmaları gerekir.)

 

– Radyo-teyp yüksek sesle dinlenilemez.

– İnsan yaşamını tehlikeye atacak davranışlarda bulunulamaz.

(Metro istasyonlarında güvenlik elemanlarının uyarılarına mutlaka dikkat etmemiz gerekiyor. Bir anlık dikkatsizlik çok kötü sonuçlar doğurabilir. Tren istasyona yanaşıp, durmadan, güvenlik çizgisini aşmamak gerekiyor.)

 

– Uyuyarak veya yaslanarak diğer yolcular rahatsız edilemez.

– Bir yolcu için ayrılmış alandan fazla oturma yeri (engelliler hariç) işgal edilemez.

– Toplutaşıma aracına çöp atılamaz.

(Gün içerisinde yine şahit oluyoruz ki, otobüslerde ve metroda koltuk aralarına, cam kenarlarına çöp, pet şişe, yiyecek atıkları bırakılıyor.)

– Yiyecek-içecek maddesi yenilemez, içilemez.

(Bunda ebeveynlere büyük görev düşüyor sanırım. Çünkü bu tür davranışı sergileyen genelde küçük çocuklar. Ve bilakis ebeveyn tarafından çocuğun eline tutuşturuluyor. Bütün kırıntılar yine koltuklarda yerde. Aileler lütfen biraz dikkat!)

 

– Genel ahlak kuralları dışında davranılamaz.

Devamı yarın