Olay Gazetesi Bursa

Toplu ulaşımda yolculuk kuralları (1)

Sevgili okurlar, ‘toplu ulaşımda’ gerek otobüs, gerekse metroda yaşanan olumsuzluklarla ilgili zaman zaman şikâyetler, öneriler alıyorum sizlerden. Yayımlayabildiklerim oluyor, yayımlayamadıklarım oluyor. Toplu taşıma araçlarında aslında yolcunun da görüp okuyabileceği bir şekilde  “TOPLU ULAŞIM YOLCULUK KURALLARI” diye bir pano var. Görülen o ki, bu kurallar pek okunmuyor ve bazı kuralların ihlal edildiğini görüyoruz. Zaman zaman bu […]

Sevgili okurlar, ‘toplu ulaşımda’ gerek otobüs, gerekse metroda yaşanan olumsuzluklarla ilgili zaman zaman şikâyetler, öneriler alıyorum sizlerden. Yayımlayabildiklerim oluyor, yayımlayamadıklarım oluyor. Toplu taşıma araçlarında aslında yolcunun da görüp okuyabileceği bir şekilde  “TOPLU ULAŞIM YOLCULUK KURALLARI” diye bir pano var. Görülen o ki, bu kurallar pek okunmuyor ve bazı kuralların ihlal edildiğini görüyoruz. Zaman zaman bu kuralları ben de Söz Sizde köşesinde yayımlıyorum. Çünkü, yurttaş olarak önce kendimiz uymamız gereken kurallara uyarsak eminim ki yolculuğumuz daha rahat olur, şoför- yolcu arasında bazen yaşanan olumsuzlukların kimden kaynaklandığı daha net anlaşılır hale gelir.

Bir kez daha okumanızı rica ediyorum.

 

BURULAŞ yolculuk kuralları:
 

İndirimli veya Ücretsiz Seyahat kartı ile yolculuk edenlerin, sorulmadan sürücülere

“Kişiselleştirilmiş BursaKart’larını göstermeleri zorunludur.

 

1. Elektronik bilet veya Kişiselleştirilmiş BursaKart olmaksızın yolculuk yapılamaz.

 

2. Başkasına ait veya sahte Kişiselleştirilmiş BursaKart ile yolculuk yapmaya teşebbüs edenlerin BursaKart’ını sürücü alır ve tutanak tanzim ederek müdürlüğümüze teslim eder.

 

3. Toplutaşıma araçlarına durak harici iniş ve biniş yapılamaz.

 

 

4. Toplutaşıma araçlarına ön kapıdan binilir, orta ve arka kapıdan inilir.

(Özellikle metroda, camlara uyarılar asılmış durumda. Ama hiç dikkat edilmediğini gözlemliyoruz. Trenden inen yolculara öncelik verilir. Bu hem toplumsal bir kural, bir incelik ve nezakettir hem de topluulaşımın rahat sağlanması açısından konulmuş bir kuraldır.)

 

5. İnilecek duraktan önce DURACAK düğmesine basılır, son anda DURACAK düğmesine basılmaz.

(Bu en çok karşılaşılan ve şoförleri zor durumda bırakan bir durum. Ya son anda düğmeye basılıyor ya da kapı açılıyor, yolcu öndeki koltuktan sakince, umursamaz bir tavırla gidiyor en arka kapıdan iniyor.)

 

6. 0-6 yaş arasındaki çocuklar, yanlarında ebeveynleri bulunmak kaydıyla ücretsiz seyahat edebilirler.

 

7. Engelli vatandaşlara, yaşlılara, hamile ve çocuklu bayanlara yer verilir. İniş ve binişlerde öncelik tanınır.

(Bu konuda en çok şikâyet, özellikle gençlerin telefon kulaklığını kulağına takıp, uyuma numarası yapmaları, ihtiyacı olanlara yer vermemeleri. Unutmayalım ki, bu tür toplumsal kurallar önce ailede sonra da okulda elde edilir. Yani, anne-babalara ve eğitimcilere büyük görevler düşüyor. Okullarda vatandaşlık bilincinin geliştirilmesi önem arz ediyor.)

 

Devamı yarın