Bursa’nın simge yerlerinden biridir Tophane. Yamaçlar da belediye tarafından düzenlendi bildiğim kadarıyla. Yürüyüş parkuru yapıldı, insanlar burayı gezebilsin diye. Haftasonu ailemle oradaydık bir- iki saatliğine. Ama gördüklerimiz, bizi fazlasıyla üzdü, utandırdı. Bu nezih yeri ne hale getirmişiz, yazık! Yamaçların hali felaket. Çöp adına ne varsa sağa sola atılmış. Cam şişeleri, pet şişeler, naylon poşetler, kırık sandalye, hatta araba lastiği, herşey… Ne ararsanız var. Yazık, insan gerçekten üzülüyor. Bu mu bizim kalitemiz, çevre politikamız. Bunu yapan insanlarla nereye gidebilirsiniz, ne yapabilirsiniz? Bir arpa boyu bile yol alamazsınız. Eloğlu, bırakın çevreyi kirletmeyi, çöpünü ayrıştırıyor, zerresinden bile enerji üretiyor, bir sigara izmariti bile atmıyor sokağa… Ama biz, biz ne yapıyoruz? İşte fotoğraf, herşeyi anlatıyor. Gidin bakın oralara, gördükleriniz karşısında utanırsınız, yerin dibine girersiniz.
Şimdi ben buradan bir kez daha sesleniyorum, yalvarıyorum. Lütfen çevre konusunda duyarlı olalım, hayvanların, insanların hakkı kadar çevrenin de, bilumum börtü böceğin, çiçeğin de, toprağın da, suyun da hakkı var. Herşeyin bizde hakkı var. Dünyada sadece biz yaşamıyoruz ki, bu kadar hoyratça, sorumsuzca tüketiyoruz, kullanıyoruz herşeyi. Bu bencillik, vurdumduymazlık, cehalet neden?
Yetkililer, belediyeler, çevre müdürlükleri, STK’lar da daha etkin çözümler üretsinler. Yabancılar nasıl başarıyorsa biz de başarabiliriz. Ve lütfen şu ceza yaptırımını kullansınlar. Avrupa’nın en iyi çevre yasası var deniyor ama uygulanmıyor. Uygulansa belki bir nebze caydırıcı olur. Bu konularda insanlara eğitim verilsin, toplantılar yapılsın, gerekirse camilerde hutbeler okutulsun. Ne bileyim, yapacak çok şey var. Ama ceza da -en azından ilk etapta- caydırıcı olabilir. Yetkililerden görevlerini daha iyi yapmalarını, yurttaşlardan da attıkları her adımda çevre bilinciyle hareket etmelerini istiyoruz.
Mukadder Alkaşı
Tüm körüklülerde ‘duracak’ butonları değişecek
25/01/2015 tarihli Olay Gazetesi’nde “38′ de ‘takır tukur’ sesler “ başlıklı yazınız ilgili birimler tarafından incelenmiştir.
38 nolu hatta çalışan araçlar körüklü araçlardır. Üretici firmalar bu araçların körüklerini yenilemek konusunda planlama yapmışlar ve sırasıyla uygulamaktadırlar. Diğer arızalarsa, arıza türünün önemine göre bir plan çerçevesinde sıra ile giderilmektedir.
Duracak butonlarının tüm körüklü araçlarımızda değiştirilmesi de gündemdedir. Fabrika çıkışlı araçlarda ki butonlar uygun değildir ve sıra ile değiştirilecektir.
38 hattında 11 adet körüklü araç ile gün içerisinde ortalama 8 dk. sıklıkla hizmet verilmektedir. 38 (Atatürk Cd. – Terminal) hattı şehir merkezine hizmet verdiğinden, trafik akışının yavaş olduğu noktalarda, bir arkasındaki araç ile mesafesi kısalmakta ve arkasındaki araç turunu önündeki araca nispeten daha boş tamamlamaktadır.
Bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dileriz.
Büyükşehir Belediyesi
Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü