Olay Gazetesi Bursa

Tarih, tarih olmadan sahip çıkmak

Tarih; her ne kadar geçmişi anlatan bir ders olarak algılansa da, biz Tarih Öğretmenleri ve bu ilme vakıf olanlar biliyoruz ki; günümüzde yaşanan bir çok olayın ardında geçmişten gelen problemler yer almaktadır. Tarihi sadece geçmişe mâl etmek, geçmişte var olduğunu düşünmek ve onu küçümsemekten vazgeçmek gerekiyor. Güzel ülkem Türkiye’de, geçmiş ile gelecek arasında diyaloğu kuran […]

Tarih; her ne kadar geçmişi anlatan bir ders olarak algılansa da, biz Tarih Öğretmenleri ve bu ilme vakıf olanlar biliyoruz ki; günümüzde yaşanan bir çok olayın ardında geçmişten gelen problemler yer almaktadır. Tarihi sadece geçmişe mâl etmek, geçmişte var olduğunu düşünmek ve onu küçümsemekten vazgeçmek gerekiyor.

Güzel ülkem Türkiye’de, geçmiş ile gelecek arasında diyaloğu kuran bu ilmin eğitimine de eğitimcisine de yeteri kadar değer verilmediği maalesef aşikâr. İzlenen eğitim politikaları bu durumu gözler önüne sermekte. 2008 yılından itibaren müfredat yenileme çalışmalarıyla birlikte Tarih dersinin genç nesillere aktarılmasında sorunlar baş göstermiş ve liselerdeki ders saati sayıları kademe kademe azaltılmaya başlanmıştır.

622 yıllık Osmanlı Tarihi; 2 saatte anlatılmaya çalışılmakta, Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi dersi; Küreselleşen Dünya’yı anlamada çok büyük bir öneme haiz iken maalesef okullarda sadece sözel bölüm öğrencilerine verilmektedir. İslâm Tarihi ve Osmanlıca gibi seçmeli dersler ise pozitif ayrımcılık yapılarak başka branş öğretmenlerine bırakılmaktadır.

A’dan Z’ye bütün sınavlarda (YGS, LYS, KPSS, JANA, JANU, AVUKATLIK, HAKİMLİK ve SAVCILIK vb) Tarih dersi var iken, atama bekleyen 15 bin 547 Tarih Öğretmeninden sadece 339′ unun atanması da düşündürücü diğer bir nokta.

Tarih sadece savaş, barış ve antlaşmalardan ibaret bir ders değildir. Yerine göre bir pusuladır; yolunu kaybedenlere yol gösteren… Yerine göre genç nesillere ışık tutan bir projeksiyon… Tarih bir kültürdür, mirastır geçmişten geleceğe kalan…

Tarih, tarih olmadan; Tarihimize ve Tarih Öğretmenlerimize sahip çıkılması dileğiyle.

Hatun AYYILDIZ ve Sinem Bulut KESER

 

Görme engelliler çukura dikkat!

 

Hamitler Mahallesi, Hamidiye Caddesi’nde ekim ayında başlayan yaya yolu çalışmalarında, görme engelli vatandaşlarımız da düşünülüp onlar içinde kaldırıma parke taşları döşendi.

Fakat işi yapan şirketin çalışmaları bitirene kadar görme engelli vatandaşlarımızın bu yolları kullanması tehlike arz etmektedir.

Resimde görüldüğü gibi her kaldırımın bitiminde tuzak gibi çukurlar var. Yağmurda ise göle dönüşüyorlar.

Denetleme makamının denetleme görevini hatırlayana ve yapan firma da insafa gelip çalışmaları tamamlayana kadar vatandaşlarımızın dikkatli olmalarında fayda var.

Adının yayınlanmasını istemiyor

 

Arıcılık değill orman talanı

 

Alacahırka’ dan Çelikpalas Oteli’ nin üstüne denk gelen ormanın içinde arı besleyen kişiler her gün ormanı talan ediyorlar.

Tarım Bakanlığı’ nın iznini alan 5 adet boş kovanı koyarak sözde arıcılık yapıyorlar. Yörede 200 arıcı var 195′ inin kovanları boş. Ciddi bir kontrol yapılsa zaten bunlar ortaya çıkacaktır.

Halil DÖNMEZ