Olay Gazetesi Bursa

Sokakların kilim gibi dokunması

Uludağ ya da Olimpos eski adıyla Keşiş dağı Bursa’ya eteklerini uzatır… Uludağ’ın Bursa’ya armağanı ovayı şenlendiren suları olduğu kadar eteklerinde yetişen sayısız bitki kuşağıdır. Son yıllarda kent betonlaştıkça sanki inadına bazı türler beliriyor.. Bu türlerden bazılarını zaman zaman resimliyorum: Aslanağızları, sığır kuyruğu (verbascum thapsus) ve çan çiçekleri… Efes’in bu ünlü endemik bitkisinin bazı türleri Bursa […]

Uludağ ya da Olimpos eski adıyla Keşiş dağı Bursa’ya eteklerini uzatır… Uludağ’ın Bursa’ya armağanı ovayı şenlendiren suları olduğu kadar eteklerinde yetişen sayısız bitki kuşağıdır. Son yıllarda kent betonlaştıkça sanki inadına bazı türler beliriyor.. Bu türlerden bazılarını zaman zaman resimliyorum: Aslanağızları, sığır kuyruğu (verbascum thapsus) ve çan çiçekleri… Efes’in bu ünlü endemik bitkisinin bazı türleri Bursa surlarını da süslüyor…Bu çiçekler öyle saksıya pencereye gelecek türden değil bir sur dibinde, bir burcun en keskin yerinde bitiveriyor… Ah bir de o çakma restorasyonlar olmasa…

Biz birkaç büyük şairin dizelerinden de okumuştuk Bursa’yı Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın düz yazı ve şiirinde, Nazım ise kapatıldığı bir hapishanesinde yazmıştı bu şehri…Ahmet Uysal’ın Bursa şiirlerinde Bursa’nın dünü dışında geçmişe dair  hiçbir tarihsel övgü abartısı, hamasi nutuk ve vaaz yok. Hayatından öncesi sadece Bursa’ya dair, kendine ait bir  yaşanmışlık ve bugün var. Ahmet Uysal’ın şiirlerinde Bursa sanki büyük bir çiçek bahçesi  ve her şiir bu şehre bir güzelleme gibi..

Leylak rengi şehir, Itır kokusu, gül kokusu ve erguvan buğusu gibi tamlama ile betimlemelerde de görüldüğü gibi Bursa şehri çeşitli çiçek ve kokularla özdeşleştirilir. Bu renkler mor diken, mor renk, mor zambak, mor ikindi ve Bursa moru ile gül, leylak ve erguvan’da odaklanır.

Ve kitabın ana teması, kitaba adını veren Bursa. “Bursa”yı tam 12 şiirde başlık olarak kullanmış Ahmet Uysal. Şairin anılarında yer almış  tanıdık semtler, Bursa’ya ait öteki mekanlar bildiğim hiçbir şairde bu kadar bir arada kullanılmamıştır. Ahmet Uysal kitaptaki şiirlerde Bursa’yı her eski semti sokağıyla  beraber adeta rengarenk bir kilim gibi dokuyor: Setbaşı ve köprüsü, Kükürtlü, Yeşil ve Yeşil Türbe, Koza Han, Acemler, Tahtakale, inebey, Arap Şükrü, Hüsnü Züber Konağı, Çekirge ve Hüsnügüzel, Maksem Yolu  ile Mahfel Kahvesi ve Gökdere. Sonra Bursa’yla bütünleşen tarihsel mekanlar, Cumalıkızık Köyü, İnkaya Çınarı, Nilüfer Kavşağı. Daha uzakta Mudanya ve İnegöl ilçeleri, bunlardan sözediyor.

Tamer Uysal

 

Kantinlerde fiyatlar yüksek

 

Devlet hastaneleri ve okullarda kantinlerde satılan yiyecek ve içecekler piyasaya göre yüksek. Hastanelerde refakatçılar okullarda ise öğrenciler itiraz edilen bu fiyatlarla almak zorundalar. Fiyatların pahalılığına kantin ihalelerinin yüksek olması yol açmakta. Yüksek bedelli ihaleyi alanlar bunu fiyatlara yansımakta. İhale bedellerinde kiralamalar düşük tutulsa fiyatlar da normale çekilse fena mı olur. Hayat pahalılığında öğrencileri, ailelerini, hastaları ve yakınlarını da düşünelim.

Bahattin Ay