Önceki gün yağan sağanak yağmurla birlikte Kumla sele teslim oldu. Hatırlanacağı gibi onlarca ev ve işyerinin yanısıra site ve sulama havuzlarını su bastı. Bazı araçlar da çamura gömüldü.
Fotoğraf dağlık veya dere kenarı değil. Burası Kumla’ da Siteler Caddesi. Su birikintisinin sebebi sahil projesinin uygulanması sonucu denize giden bütün giderler kapalı olduğundan dolayı cadde 3-4 saat kulanılmaz hale geldi. Gerekli tedbirler alınmazsa denizin yükselmesi ve dalgalı günlerde yolun boydan boya bu hale geleceğinden kimsenin kuşkusu olmasın. Kışın sahilde oturanların vay haline.
Kumla’ da sahil düzenlemesinin başladığı günlerde temmuz ayında Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Altepe’ ye bir mektup yazıp endişelerimi bildirmiş, önerilerde bulunmuştum. Hazır yeri gelmişken bu mektuba birlikte bakalım:
“Başkanım, Kumla’ da sahilde yapılan çalışmalar her ne kadar sezonla birlikte başladığı için sıkıntı yaratsa da vatandaşlar normal karşılayıp bir an önce bitmesini bekliyor.
Ancak biz Kumla’ da devamlı kalan sakinler olarak yaşadığımız durum kışın denizin yükselmesi ve meydana gelen dalgalarda eski haliyle yol ve sahildeki sitelerin bahçelerine deniz suyu doluyordu.
Uygulanan projeye göre yolun seviyesi 10-15 cm. İndirildi. Ayrıca eski yolun deniz tarafında dalgalardan korunmak için 40-50 cm. muhafaza duvarı olmasına rağmen yine de dalgalardan zarar görüyorduk. Seviye 50-60 cm. aşağıya çekilince dalgalardan daha fazla zarar göreceğiz, dolayısıyla yapılan masraf ve verilen emeğin boşuna gideceğinden endişeliyiz.
Bu durumu müteahitle görüştüm ‘haklısınız ama projeyi değiştiremeyiz. Sahil Koruma Daire Başkanınızla telefonla görüştüm projeyi uygulamak zorundayız’ ifadesini kullandı.
Sayın Başkanım duvarın 30-40 cm. yükseltilerek dalgaların yükselmesi önlenir kanısındayız. Gerekli tetkik yapılırsa hak vereceğinize ve gereğinin uygulanacağına inanıyoruz. Saygılarımla.
Hacı Önal
Yeşil’ lerde aktarma indirimi keyfi mi?
Hasanağa Mahallesi Çakırhamam arası çalışan 33/H hat nolu sarı renk belediye otobüsüne bindim, Uludağ Üniversitesi rektörlük önü durakta indim, bir kısa süre sonra 48/A hat nolu yeşil otobüse bindim. Nedense bu otobüste aktarma indirimi uygulanmadı.
UKOME’ nin bu konuda belirli zaman diliminde 3 araç aktarması için bir kararı var. Görülüyor ki aktarma indirimi keyfi uygulanmakta veya uygulanmamakta.
Daha önce de gazete ve Bimer kanalı ile yönelttiğim sorulara Büyükşehir Belediyesi ve Burulaş tarafıdan verilen cevaplarda ‘özel halk otobüslerinde aktarma indirimi araç sahiplerinin isteği ile uygulanıyor’ denilmişti.
Madem ki UKOME’ nin bir kararı var, özel otobüs sahipleri buna uymalıdır. Burulaş ortak havuza taşıma ücreti aktarıyorsa özel otobüs sahiplerinin aktarma indirimi uygulayıp uygulamama lüksü olmamalıdır.
Bir başka soruna gelince: Özel halk otobüslerinin 65 yaş ve üstü kişilere yakışık almayan söz ve davranışları, duraklarda onları görünce durmamaları ya da araca almamaları devam etmekte. Bu sorun da çözümlenmiyor nedense.
Kemal BAŞEREN