Olay Gazetesi Bursa

Sebze naklinde donmayı önlemek

Reyhan Mahallesi’ nde semt pazarını kullanan bir vatandaşım. Sibirya soğuklarının yaşandığı bir hafta normalde semt pazarı kurulması gereken bir gündü. Ancak aşırı soğuklardan dolayı pazarcıların yüzde 90’ının gelmediğini gördüm. Kimisi karda buzda hastalanmamak için kimisi de yeşil yapraklı ürünlerin donmaması için tezgahını açmamıştı. Nerede olursa olsun açık pazar alanında bunlar hep yaşanmakta. Bunu önlemenin yolu […]

Reyhan Mahallesi’ nde semt pazarını kullanan bir vatandaşım. Sibirya soğuklarının yaşandığı bir hafta normalde semt pazarı kurulması gereken bir gündü. Ancak aşırı soğuklardan dolayı pazarcıların yüzde 90’ının gelmediğini gördüm. Kimisi karda buzda hastalanmamak için kimisi de yeşil yapraklı ürünlerin donmaması için tezgahını açmamıştı.

Nerede olursa olsun açık pazar alanında bunlar hep yaşanmakta. Bunu önlemenin yolu pazar yerlerinin üzerinin kapatılmasından geçiyor. Ya da yeni kapalı pazar yerlerinin yapılmasından.

Sözün burasında pek üzerinde durulmayan ancak hayli önem arzeden ‘frigorifik araç’ konusuna değineceğim. Bu tür araçlarla sebze nakilleri sadece pazarcı esnafı açısından değil tüketici vatandaş için de son derece gerekli. O halde konuyu açalım:

Ülkemizde sebze meyve nakillerinde frigorifik araçlar kullanılmamakta. Yoğun soğukların yaşandığı kış aylarında üretici bölgelerden (Antalya, Mersin), tüketici bölgelere ( Bursa, İstanbul, Ankara) sebze nakledilirken yolda donmakta. Oysa ki Antalya’dan Rusya’ya sebze meyve frigorifik araçlarla ihraç edildiği için donmamakta.

Burada şunu sormadan geçemeyeceğim: Bursa Toptancı Hali üretici bölgelerden sebze nakillerini frigorifik araçlarla yapmaya ne zaman başlayacak?

Bu araçlarla nakillerde kışın donma olayı yaşanmaz, yazın ise sebzeler fire vermeden ve tazeliğini korumuş bir şekilde Bursa’ya getirilmiş olur. Pazarcılarımız da aynı şekilde frigorifik kamyonetlerle Bursa Hali’nden sebzelerini pazar yerlerine getirirlerse tüketiciler de yaz ve kış aylarının olumsuzluklarından etkilenmeden sebze meyve tüketirler. Ayrıca bu araçlar sebze ve meyvelerin üretici hallerinden semt pazarlarına gelene kadar yolda yaşadıkları mikrobik kontaminasyondan (bulaşma-temas) korur.

Timur TEMİZ

 

Gölbaşı durağında düzensizlik

 

Bursa- Ankara yolu üzerinde, Gölbaşı’nda şehirlerarası otobüslerin indirme ve bindirme yaptıkları bir nokta var. Daha doğru iki nokta var. İkisi de elden geçirilmeli kanımca. Geçen günlerde orada bir yakınımı karşılamaya gittim. İzlenimlerimi paylaşayım.

Bir defa etraf çok pis. Otobüscüler başta olmak üzere herkes çöpünü rastgele bırakmış yol kenarlarına. İkincisi oturacak yer yok, yağmurdan, soğuktan korunabileceğiniz yapı yok. Özellikle yolun alt tarafındaki durak için geçerli bu durum. Ayrıca aç kalan ve yiyecek arayan köpeklerin durumu içler acısı.

Buraya Kestel ve Büyükşehir belediyeleri el atmalı. Madem buralarda indirme bindirme yapılıyor. Elden geçirilmeli, temizliği yapılmalı ve insanların oturabilecekleri kapalı alanlar yapılmalı. Ayrıca güvenle bekleme yapabilecekleri bir alana dönüştürülmeli.

Seyfi GÜNAYDIN

 

Burulaş’ın şikayette istediği bilgiler

 

03/01/2015 tarihli Olay Gazetesi’ndeOtobüs şoförü üzdü“ başlıklı yazınız ilgili birimler tarafından incelenmiştir. Şikayet hakkında Zabıta Daire Başkanlığı tarafından şoföre ve araca yasal işlem yapılabilmesi ve gerektiğinde şikayetçinin bilgisine başvurulabilmesi için müşteki olarak açık adres ve TC kimlik numarası ile iletişim bilgilerinin 4449916 Ulaşım Hattı’na iletilmesi gerekmektedir. Ayrıca şikayet konusu otobüs hatlarında çalışan araçların ruhsatlandırma ve denetim yetkisi Burulaş uhdesinde değildir ve bu nedenle, BURULAŞ’ın herhangi bir cezai işlem uygulama yetkisi de yoktur.

Bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dileriz.

Büyükşehir Belediyesi
Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü