Mahallemizde, sokağımızda, bahçemizde dolaşan Allah’ın dilsiz kulları, can dostlar… Sokak hayvanlarından bahsediyorum… Kedi ve köpekler…
Veya bazılarımızın deyimiyle, sokak hayvanları.
Kimimizin ürktüğü, korktuğu, kimimizin merhametsizce dövdüğü, türlü türlü işkencelere maruz bıraktığı sokak hayvanları.
Ama onların bizden bekledikleri sadece şefkat, belki bir kap yiyecek ve su.
Şehir hayatının hengamesinde farkına bile varmadığımız sokak hayvanları.
Ama aslında onların bizler için nasıl bir nimet olduğunun farkına varabilsek, onlara karşı o kadar gaddar ve zalimane yaklaşmayız sanırım.
Bizim inancımız da zaten hayvana eziyeti yasaklamıştır. Onlar Allah’ın dilsiz kullarıdır. İnsanların da can dostudur. İnançlı birinin asla reddetmeyeceği, şu sözler ne kadar da değerlidir: “Merhamet etmeyene merhamet edilmez”, “Siz yerdekilere merhamet edin ki, göktekiler de size merhamet etsin.”
Zavallı bir hayvana merhamet edemeyen, onlara şefkat nazarıyla bakamayan bir insanın, diğer yaratılanlara merhametli olmasını beklemek zordur.
Peygamber’in hayatında bu konuda ne kadar çok örnekler vardır aslında. Mesela hayvan hakları konuşulurken, “Serçe kuşu ölen bir çocuğun evine taziyeye giden peygamberin ümmetiyiz” derken, günümüzde sokak hayvanlarına türlü işkenceler yapılmasını, nefret edilmesini nasıl anlamak lazım.
Ya da, Mekke’yi fethe giden peygamber ordusunun, yolda gördüğü “yavrularını emziren bir köpeğin” rahatsız olmaması için ordunun yolunu değiştirmesi ve o köpeğin başına bir askeri nöbetçi bırakması.
Bu konuda gerçekten Peygamber’in hayatında birçok örnek var, yeter ki biz örnek almasını bilelim.
Burada sorun galiba yine biz anne-babalarda. Çocuklarımıza hayvan sevgisini doğru bir şekilde öğretemiyoruz. Onların bakım ve beslenmesinin biz insanların sorumluluğunda olduğunu unutuyoruz.
Acaba yavru kediyi hırpalayan veya köpeği taşlayan bir çocuğu kaç kişi engellemiştir?
Kısaca, anlayabilene Allah’ın dilsiz kulları, can dostlar bizim için büyük bir nimettir.
Bir vatandaş
900 TL abonelik ücreti mi olur?
Mudanya’da ikamet etmekteyim. 10 metrekarelik bir dükkân için BUSKİ’ye abonelik işlemleri için gittim. 900 TL depozito/abonelik ücreti talep edildi. Benim burada kullanacağım su, aylık 10-15 TL’yi geçmez. Bu fiyatın çok yüksek olduğunu düşünüyorum. Elektrik abonelik işlemi için 450 TL ödedim. Elektrik sarfiyatım su harcamamdan daha çok olmasına rağmen 450 TL depozito istenildi.
BUSKİ yetkililerinin dikkatine sunuyorum. Bu depozito/abonelik ücreti daha düşük yapılamaz mıydı?
Saygılarımla.
Bir okurunuz
Kaldırım kaldırım gibi değil artık
Yıldırım Belediyesi’nin dikkatine sunuyor, gereğini yapmalarını rica ediyorum.
Bir okur