Geçtiğimiz günlerde Down Sendromu Farkındalık Günü nedeniyle özel eğitimci bir okurumun gönderdiği ve aileler için faydalı olacağını düşündüğüm yazıyı sizlerle paylaşmak istiyorum.
Down Sendromlu Çocuğunuz Doğduğunda Ne Yapmalısınız?
Çocuğunuzu iyi tanımalı, Down Sendromu hakkında bilgi edinmeli ve ona yakınlaşmalısınız.
Çocuğunuzu Yetiştirirken Yalnız Değilsiniz!
Bu süreçte ailenizden, arkadaşlarınızdan, öğretmenlerden ve uzmanlardan utanıp sıkılmadan yardım talep edebileceğinizi hatırlamalısınız.
Başka Bir Çocuk Sahibi Olmalı mıyız?
Bu konuda karar verirken “İlk çocuğumuza haksızlık etmeden başka bir çocuğa daha bakacak kadar duygusal, fiziksel ve mali kaynağımız var mı?” diye sormalısınız.
Diğer Çocuğumuz da Down Sendromlu Olur mu?
Bu konuda da yaş, aile öyküsü ve Down Sendromu türü (Trisomy 21, translokasyon ve mozaik) gibi risk faktörleri hakkında genetik uzmanına başvurmalısınız.
Down sendromlu çocukları ile birlikte başka çocukları da olan anne babaların tecrübelerine başvurarak çocukların etkileşim halinde olmasının Down sendromlu çocuğun gelişimine katkı sağlayıp sağlamadığını öğrenmelisiniz.
Kardeşlerin Tepkilerini Anlamak İçin Ne Yapmalısınız?
İyi bir gözlem ve dinlemeyle duygu dedektifi olarak içe kapanma, kızgınlık, itişme, utanma veya sürekli şikâyet etme gibi sorun göstergelerine karşı uyanık olmalısınız.
Aile İlişkilerine Yönelik Öneriler
– Anne baba olarak Down Sendromlu çocuğunuzla kurduğunuz iletişim şekliyle çevrenizdeki kişilere örnek olmalısınız.
– Çocuğunuzla ilgili sorumlulukları aile içinde paylaşmalısınız.
– Bütün aile bir şeyler yaparken çocuğunuzu dışarıda bırakmamalısınız.
– Çocuğunuzun çeşitli tecrübeler edinmesini sağlamalısınız.
– Çocuğunuzun yeterlikleri hakkında olumlu düşünmelisiniz.
– Güvenli sınırlarınız içinde çocuğunuza başarılı olma fırsatları sunmalı ve başarılarını birlikte kutlamalısınız.
– Normal gelişim gösteren kardeşlerin bilgilerini sürekli ve yaşa uygun olarak güncel tutmalısınız.
– Çocuğunuz ve aileniz için profesyonel destek almanız, eğitimi ve geleceği için faydalı olacaktır.
Daha detaylı bilgi için 0-6 Yaş Arası Down Sendromlu Çocuklar ve Gelişimleri: Aileler ve eğitimciler için kaynak kitabı inceleyebilirsiniz.
Özel Eğitimci
Murat Ballıoğlu
Dikkat! Orhangazi’de su kesintisi
Büyükşehir Belediyesi BUSKİ Genel Müdürlüğü Kanalizasyon Dairesi Başkanlığı tarafından yapılacak çalışmalar kapsamında Orhangazi ilçesi Muradiye Mahallesi ve civarında 6 Nisan 2021 -5 Mayıs 2021 tarihleri arasında 10.00 – 17.00 saatleri arasında zaman zaman su kesintisi yapılacaktır.
Tedbirli olunması rica olunur.
Büyükşehir Belediyesi
Söz Sizde okurlarının dikkatine!
n Değerli okurlarım, sizlerin sesi olan Söz Sizde köşesine telefonla, gunayyumruktay@ olaygazetesi.com.tr, gunayyumruktay@ gmail.com elektronik posta adresi veya sosyal medya hesaplarından da ulaşabilirsiniz. Sizlerden ricam, yazılarınıza lütfen ad, soyad ve iletişim kurabileceğim bir telefon eklemeniz ve şayet isminizin yayımlanmasını istemiyorsanız bunu belirtmeniz yeterlidir.