Konutlarda kentsel dönüşümle vizyona giren %50 emsal değer artışının mevcut sağlam binalara da uyarlanmasına yönelik farklı bir önerim olacak. Şehrimizin doğusunda 30 yıllık 40 yıllık binalar varken, müteahhitlerin batıda özellikle Nilüfer ilçesinde 15-20 yılık binalara uygun ve cezbedici teklifler sunması, insanların akıllarında soru işareti oluşmasına, rant söylentilerinin gerçek olma ihtimalini akıllara getirmektedir.
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in İnşaat Mühendisleri Odası ile birlikte 99 depremi sonrasında ilçesinde yapmış olduğunu söylediği bina risk değerlendirme çalışmasına göre de binaların %84 ü riskli, %16′ sı sağlam şeklindedir. Kentsel dönüşümle ile ilgili tüm platformlarda bu bilgiyi dillendirmektedir. (Doğruluğu tartışılır) Ben de Nilüfer’ de oturmaktayım. Kendi oturduğum ve kardeşimin oturduğu siteye ait araştırma yaptığımda belediyeden; ilgili sitelerle ilgili bir çalışmanın yapılmadığı yönünde idi. (Siteler 93 ve 97 yapımıdır.)
Bu nedenle Nilüfer ilçesinde; örnek olarak 100 daireli bir sitenin emsal artışıyla 150 daireye çıkması şehrimizin daha çok batıya kaymasını, doğu ile batı arasındaki kent gelişmişlik ve düzen farkının daha çok artacağı kanaatindeyim. Mimarlar Odası ile şehir plancıları odalarının da emsal artışından kaynaklanacak sorunlardan dolayı karşı çıktığını, hatta dava açtıklarını biliyoruz. Bu öngörüler ışığında, belediye başkanımız Recep Altepe’nin iyi niyetleriyle kamuoyuna sunmuş olduğu riskli yapılarda %50 emsal artışı projesinden kaynaklanacak sorunları bir nebze azaltabileceğini düşündüğüm bir önerim olacak;
2011 yılında sığınak yönetmeliği değişti. Artık 12 daire ve altındaki binalarda sığınak yapma zorunluluğu kaldırıldı. Buna istinaden, o yıllarda bazı siteler proje değişikliği yaparak, büyükşehir belediyesinin de onayı ile sığınaklarını ortak alana dönüştürerek, zaten amacı dışında kullandıkları sığınaklarını kanuni yönden bir sakınca yaratmayacak şekilde ortak alan olarak kayıt altına almış oldular.
SIĞINAKLARIN DÜKKANA DÖNÜŞMESİ
Şehrimizin büyük bir bölümü özellikle de Nilüfer ilçesinin 5 kat 10 daireli bina ve sitelerden oluştuğunu düşünürsek, bina altlarını ortak alan veya sığınak olarak kullanan deprem riski taşımayan sitelerin, bu alanlarını uygun emsal artırımı ve proje değişiklikleri ile dükkan vasfına dönüştürerek; buradan sağlayacakları gelir ile kendi bakım, onarım ve yenileme ihtiyaçlarını gidermelerini, daha da önemlisi, vermiş olduğum örnekteki 50 dairenin yaratacağı insan yükünün oluşmayacağını, bir nebze de olsa kentin batısında oluşacak emsal yükünün azalabileceğini düşünmekteyim. Bir piyango misali riskli binaları kapsayan %50 emsal artışı olanağından, tek kusuru tüm mevzuatlara ve kurallara uygun olarak binalarını yapan ve yöneten bina sahiplerinin de bir amortiyi fazlasıyla hak ettiklerini düşünmekteyim.
Diğer bir yönüyle de kaçak ve kayıt dışı kullanılan dükkanların da bu sayede kayıt altına gireceğini, oluşacak değerden belediyemiz ve ülkemiz bütçesine katkı sağlanacağı kanaatindeyim. Kentsel dönüşümün bu bakış açısıyla da değerlendirilmesini düşünmekteyim.
İsmail ATAŞ
Trafik ve can güvenliği
Murat HÜRSEVER