Bir konuda bilgi almak için bir kamu kurumunun web sitesine girmiştim. Web sitesinde geçen bir kelime ilgimi çekti. Ne demek acaba diye girdim. Personel işlemleri ile ilgili bir duyuruymuş. İstenen belgeler bölümünde ‘adli sicil belgesi vb. şeyler isteniyor ve adliyeden alınacak’ diyordu. Oysa bu belge e-devlet sistemi üzerinden alınabiliyor.
Bu durum kimi kamu görevlilerinin güncel gelişmeleri takip etmediği ya da yeterince hassas olmadığını gösteriyor mu? Empati yapın hangisi iyi. Bilgisayraınızla e-devlet’ ten ilgili belgeyi almak mı yoksa adliyeye gidip almak mı?
Vatandaş zaman zaman gelişen ve değişen resmi duyuruları bilmeyebilir. Kamu görevlilerinin vatandaşı doğru şekilde bilgilendirmesi gerekmez miydi? Bir akrabamın çalıştığı işyerinde görevliler haftanın bir günü mesai saatinden sonra online eğitime kalıyor ve aylık sınav oluyorlar. Kamu görevlileri ise hala vatandaşı adliyeye göndermeye çalışıyor.
Bursa Valiliği de kamu kurumu çalışanlarını gerekirse online olarak eğitmeli. Pek çok kurumda mevzuatı çalışana ben söylüyorum, ‘uygulamanız yanlış’ diyorum. ‘Bize böyle bilgi verildi ‘deyip işin içinden çıkmaya çalışıyorlar.
Özgür ER
Klimalarda soğuk esinti
Özellikle hasta, yaşlı ve bebeklerin bu ortamdan etkilenmesi her an mümkün. Bir anlamda hastalığa davetiye çıkarmakta. Sorun günlerdir bu eşekilde sürmemeli. Şayet tamiri mümkün değilse klimaların en azından kapalı tutulması gerekmez mi?
Bir diğer sorun ise metro kapılarının erkenden kapanması. Bu duruma daha önceleri hiç rastlanmıyordu dersek yeridir. Ama son zamanlarda rastlanıyor. Bu konuda köşenize yansıyan şikayeti de okumuştum. Metro istasyonda duruyor, dışarıda olanların tamamı binmeden, hatta içeridekilerin tamamı çıkmadan metro kapıları kapatıp hareket eiyor. İki kez bu olayı yaşadım bir defasında ayağımı içeri atmak için uzattığım sırada kapı kapanıverdi. Ani bir reflekse ayağımı çekebildim.
T.K.
Okullarda ‘güvenlik’ ihtiyacı
Her sektörün güvenlik ihtiyacı birbirinden farklıdır. AVM’de sağlanan güvenlik hizmetinin aynısını okullarda sağlayamazsınız. İki yapının güvenlik sistemi kurulurken dikkat edilmesi gereken noktalar ve hassasiyetler birbirinden farklıdır. Çünkü okullarda sadece çocukların değil, öğretmen, yönetici, yardımcı ve ziyaretçilerin de güvenliği sağlanmalı. Güvenliğin az olduğu okullarda istenmeyen olayların yaşanılması kaçınılmaz. Bu durum da eğitim kurumlarında başarı oranını düşürür. Güvenliğin tamamen emniyet birimlerince sağlanmasını beklemek geçerli bir yaklaşım olamaz. Bu zaten mümkün de değil. Güvenlik elemanı olmayan okul yönetimleri ilk iş olarak güvenlik heyeti oluşturmalı, velilerle de biraraya gelerek bu yönde çalışma başlatmalı.
Cengiz ARSLAN