24/10/2014 tarihli Olay Gazetesi’nde Söz Sizde köşesinde `Kaçak yapılar da hizmet arayışında“ başlıklı yazınız ilgili birimler tarafından incelenmiştir.
İlgili Kurumumuzda abonelik işlemleri yürürlükteki 3194 sayılı İmar Kanunu kapsamında tesis edilerek yürütülmektedir. İmar Kanunun 31. maddesinde “İnşaatın bitme günü, kullanma izninin verildiği tarihtir. Kullanma izni verilmeyen ve alınmayan yapılarda izni alınıncaya kadar, elektrik su ve kanalizasyon hizmetlerinden ve tesislerinden faydalandırılmazlar. Ancak kullanma izin alan bağımsız bölümler bu hizmetlerden istifade ettirilir.” denilmektedir.
Ayrıca aynı kanunun geçici 11. maddesinde “Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar yapı (inşaat) ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olup, kullanma izni verilmeyen ve alınmayan yapılara, yol, elektrik, su, telefon, kanalizasyon, doğal gaz gibi alt yapı hizmetlerinden birinin veya birkaçının götürüldüğünün belgelenmesi halinde, ilgili yönetmelikler doğrultusunda fenni gereklerin yerine getirilmiş olması ve bu maddenin yayımı tarihinden itibaren başvurulması üzerine, kullanma izni alınıncaya kadar ilgili mevzuatta tanımlanan ait olduğu grubu dikkate alınarak geçici olarak su ve/veya elektrik bağlanabilir. Ancak yapı (inşaat) ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olma şartı 12/10/2004 tarihinden önce yapılmış olan yapılarla ilgili olarak uygulanmaz.” denilmektedir.
Binanın yapı durumu söz konusu İmar Kanunu hükümlerine uyması durumunda yapıya su verilmesi mümkün olacaktır. Aksi durumda binaya su aboneliği tesis edilmesi mümkün bulunmamaktadır.
Bilgilerinize sunar iyi çalışmalar dileriz.
Büyükşehir Belediyesi
Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü
Orhaneli` de yollar araç işgalinde
Orhaneli İlçesi`nde oturuyorum. Bu fotoğrafı geçen hafta salı günü Orhaneli pazarının olduğu gün İsmetpaşa Mahallesi Yıldızhavuzu civarında çektim. Bu bölge ana caddeye bağlanan 3 sokağın birleşme noktasıdır. Gördüğünüz üzere araçlar yolun sağına soluna park etmişler. Park etmiş demek biraz basit kalır çift sıra halinde yolları işgal etmişler.
Eskiden pazara gelen esnaf, köylü ve vatandaşların bu şekilde araç park etmesi neticesinde birçok olumsuz olay yaşanmıştı. Allah korusun bahsettiğim bölgede çıkacak bir yangın da kesinlikle itfaiye aracı bu yollardan geçemez.
Bu bölgede oturan mahalle sakinleri olarak trafik ekiplerini uyarmamıza rağmen ve Belediye tarafından yaptırılan otopark salı günleri bu araç yoğunluğunu kaldırabilecek kapasitede olmasına rağmen hiçbir trafik görevlisi araçları otoparka yönlendirmiyor.
Salı günleri bu kötü görüntünün düzeltilmesi için illa ki soma faciası gibi kötü olayların,ya da bir evin yangın neticesinde yok olması mı gerekiyor.
İlçe sakini
Pazarpark`ta tuvalet ilavesi mümkün olmamakta
Olay Gazetesi’nin 4 Kasım tarihli Söz Sizde köşesinde ‘Şikayet kutusu’ bölümünde bir okurunuzun şikayetine yer verilmiştir.
Bu şikayette Çarşamba PazarPark’ta bulunan tuvaletlerin yetersiz olduğu ve bir takım ilaveler yapılması gerektiği belirtilmiştir.
Çarşamba PazarPark’ın, -1. Katında 1 adet bay, 1 adet bayan ve 1 adet engelli kullanımına uygun tuvalet bulunmaktadır. Tesiste bulunan tuvaletlerin gider kotları, bölge kanalizasyon gider kotlarının altında kalmaktadır. Bu nedenle tuvaletlerden kaynaklanan atık suların kanalizasyona basılması için atık su pompa üniteleri kullanılmaktadır.
Tesiste bulunan tuvalet taşı ve pisuvar sayılarının artması halinde pompa kapasiteleri yeterli kalmamaktadır Bu nedenle tuvalet ilavesi yapılması teknik olarak mümkün olmamaktadır. Ayrıca Pazar kurulan park alanının yanında umumi kullanıma açık tuvaletler bulunmaktadır ve kullanıma hazırdır.
Konuya duyarlılığından dolayı okurunuza ve konuya bize ilettiğiniz için size teşekkür eder, esenlikler dilerim.
Mustafa DÜNDAR
Osmangazi Belediye Başkanı