Olay Gazetesi Bursa

İMO’dan ‘kentsel dönüşüm’ cevabı

Olay Gazetesi’nin 16 Eylül 2015 tarihinde 10. sayfasında yayınlanan ‘Söz Sizde Köşesi’nde İsmail Ataş isimli bir okuyucu tarafından gönderilen ve ‘Kentsel Dönüşüme Farklı Öneri” başlığı ile yer alan yazıda İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nin yaptığı çalışmalar ile ilgili bilgiler yer almaktadır. Söz konusu yazıda İMO Bursa Şubesi’nin Nilüfer’de gerçekleştirdiği çalışmalar ile ilgili kamuoyunu yanıltacak yanlış […]

Olay Gazetesi’nin 16 Eylül 2015 tarihinde 10. sayfasında yayınlanan ‘Söz Sizde Köşesi’nde İsmail Ataş isimli bir okuyucu tarafından gönderilen ve ‘Kentsel Dönüşüme Farklı Öneri” başlığı ile yer alan yazıda İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi’nin yaptığı çalışmalar ile ilgili bilgiler yer almaktadır. Söz konusu yazıda İMO Bursa Şubesi’nin Nilüfer’de gerçekleştirdiği çalışmalar ile ilgili kamuoyunu yanıltacak yanlış bilgiler yer almaktadır. “Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in İnşaat Mühendisleri Odası ile birlikte 99 depremi sonrasında ilçesinde yapmış olduğunu söylediği risk değerlendirme çalışmalarına göre de binaların %84’ü riskli, % 16’sı sağlam şekildedir.” ifadelerinde yer alan oranlarda hatalar bulunmaktadır. Odamız tarafından 15.11.2005 tarihinde Nilüfer, Yıldırım ve Güzelyalı İlçe Belediyeleri ile ‘Binaların Deprem Riskini İnceleme Çalışması Protokolü’ gerçekleştirilmiş. Nilüfer İlçesi’nde 1872 binada gerçekleştirilen incelemede binaların depreme dayanıklılık oranları 1. 2. ve 3. Grup olarak ayrılmıştır. Elimizdeki envanter sonuçlarına göre;

“3. Grupta yer alan ve olası bir depremde hasar görme oranı ileri hasar seviyesine ulaşabilecek kadar büyük kanaatinin hasıl olduğu bina oranı %12.1’dir. 2. Grupta yer alan ve 2007 deprem yönetmeliğine göre performans analizi yapılması, gerekiyorsa güçlendirilmesi gereken bina oranı %73.3’tür. 1. Grupta yer alan ve olası bir depremi hasarsız ya da düşük hasarlı olarak can kaybına neden olmadan atlatabileceği kanaatine ulaşılan bina oranı ise %14.6’dır.”

Envanter çalışmalarımız 1999 yılı öncesi ruhsatlı yapıları kapsamakta, 99 yılından sonra yapılan yapılar ve ruhsatsız yapılar bu çalışmada yer almamaktadır.

​Aynı zamanda yazıda, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kentsel dönüşüme tabi olacak alanlar için sağladığı 0,50’ye varan emsal artışı % 50 olarak yanlış bir şekilde ifade edilmiştir. İMO Bursa Şubesi, 0,50’ye varan emsal artışının getireceği olumsuzlukları söz aldığı her platformda dile getirmektedir. Plansız şekilde, hiçbir altyapı çalışması olmaksızın plan notunda yapılan değişimlerle sağlanan 0,50’ye varan emsal artışı yeni sorunları da beraberinde getirecektir. Bu emsal artışının hangi binalara ne oranda sağlanacağı belirli değildir. Plansız nüfus artışına neden olacak bu uygulama ile altyapı, sosyal- kültürel donatı alanı, yeşil alan, okul, sağlık ocağı gibi hizmetler yetersiz kalacak, giderilmesi zor maddi ve manevi hatalar yaşanacaktır.

Uzun yıllardır tartışılan deprem- kentsel dönüşüm çalışmaları kenti ve halkı ilgilendiren hassas konulardır. İMO Bursa Şubesi olarak, bu konular hakkındaki ifadelerin doğru seçilmesi, endişe ve paniğe neden olabilecek yanlış bilgilerin kullanılmaması gerektiğini düşünmekteyiz.

Saygılarımla.

İMO Bursa Şube Bşk.

Basri AKYILDIZ

 

Çocuk parkı bakımsız
 

​Nilüfer Konak Mahallesi’ nde Hisar Sokak ile Yeşil Sokak’ ın kesiştiği yerde bulunan Begonya Çocuk Oyun ve Dinlenme Parkı uzun süredir bakımsız. Parkın girişinde yer alan büfenin arka kısmı malzeme ve taş yığını içinde. Parkın ihmal edilen temizliği de ortamın atık maddelerle kaplanmasına, sulama yapılmaması ise çimlerin kurumasına yol açmakta.

İsminin yayınlanmasını istemiyor