Dünya Engelliler Günü dolayısıyla her yıl olduğu gibi 3 Aralık’ta bazı organizasyonlara yer verildi. Konserler, tiyatrolar, spor yarışmaları yapıldı. Amaç hepsinde aynı: Engelliler konusunda farkındalık yaratmak. Amaç hasıl oluyor mu? O gün için farkındalık az da olsa yaratılıyor denilebilir. Programlar bitiyor, gün bitiyor, herkes gidiyor… Ve engelliler kendi dünyalarına; o dünyada yaşadıkları, karşılaştıkları sıkıntılara dönüyorlar. Bir yıl sonra ki Engelliler Günü’nde tekrar hatırlanıncaya kadar….
Elbette ‘her ay ya da her hafta Engelliler Günü yapılmalı’ diye bir düşüncemiz yok. Zaten buna imkan ve gerek de yok. Yapılması gereken işin farkındalığını ‘gün’lerle değil, eğitimle ve de okullarla sağlamak. Bunun için de işe ilkokullardan başlamak. Çocuklara engelliliğin nasıl oluştuğunu anlatmak. Ki karşılaştıkları engellilere yaklaşmada korku ya da acıma duygusu oluşmasın. Onları uzaydan gelmiş gibi görmesin. Bitmedi, sadece öğrenciler değil öğretmenler de bu konuda eğitilmeli.
Bir görme engelliyle karşılaştığımızda ona nasıl yardımcı olacağımızı uygulamalarla öğrenmeliyiz. Görme engellinin koluna girmek yerine, onun gören birinin koluna girmesi ve yarım adım önünden yürümesi gerektiğini bilmeliyiz. Aynı durum tekerlekli sandalyeli engelli için de geçerli.
Milli Eğitim Bakanlığı meseleye sahip çıkmalı, müfredatını oluşturmalı. Önemli olan kararlılık ve uygulamayı benimsemek. Gerisi laf-ı güzaf, yani boş laf!
Engelli vatandaşlarımızın önündeki engellerin kaldırılması, kendilerinin ve ailelerinin yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve yaşama sevincinin artırılması umuduyla.
Mustafa YANIK
Emekliye zam ertelenmesin
SGK ve BAĞKUR emeklilerine verilecek seyyanen 100 TL zammın ertelendiği, 21 Mart 2016 tarihinde verileceği yolunda kimi yayın organlarında haberler yer almakta. Özellikle kış mevsiminde olduğumuz şu günlerde bu yardıma ihtiyacımız çok. Bu zammın mart ayına neden ertelendiğini merak ediyoruz. Zira 100 TL biz emekliler için büyük para.
Fatih Taskan
Trafik lambası talebi
Tülin Küçükkaplıdağ
Bursaray tıklım tıklım
Raylı sistemle yolculuk hemen her gün sıkıntılı geçiyor. Dün de 1500-18.00 saatleri arasında Şehreküstü metro istasyonu ana baba günü idi. Gerek Üniversite ve Emek gerekse Kestel yönüne gidecek yolcular izdiham oluşturdu. Vagonlara binmek çoğu için mümkün olmadı. Zira vagonlar da doluydu. Hem Şehreküstü hem de Arabayatağı istasyonlarında 15-20 dakika bekleyen yolcular vardı.
Timuçin Demir