Olay Gazetesi Bursa

Engelli aracıyla toplu ulaşım aracına binmek

Engellilerin, engelli araçları ile şehir içinde otobüsleri kullanmalarıyla ilgili gözlemlediğim birtakım sorunları paylaşmak istiyor ve ilgililerin dikkatini çekmek istiyorum. Otobüs duraklarının hiçbiri engelli araçlarının rahatlıkla otobüse binebileceği şekilde değil. Durak yola çok yakın. Otobüsün engelli yolcuyu durağa yanaşıp alabileceği gibi değil mevcut duraklar. Zaten otobüslerin kendi duraklarına, yanlış park etmeler yüzünden sağlıklı yanaşması mümkün değil. […]

Engellilerin, engelli araçları ile şehir içinde otobüsleri kullanmalarıyla ilgili gözlemlediğim birtakım sorunları paylaşmak istiyor ve ilgililerin dikkatini çekmek istiyorum.

Otobüs duraklarının hiçbiri engelli araçlarının rahatlıkla otobüse binebileceği şekilde değil. Durak yola çok yakın. Otobüsün engelli yolcuyu durağa yanaşıp alabileceği gibi değil mevcut duraklar. Zaten otobüslerin kendi duraklarına, yanlış park etmeler yüzünden sağlıklı yanaşması mümkün değil. Bunun herhangi bir denetimi, yaptırımı maalesef yok.

Şehrin ulaşımdaki bir türlü çözülemeyen sıkıntılarından biri de bu.

Engelliler için uygun otobüslerin sayısı da oldukça az. Engelli rampası olanlara binmek bile bir engelli için sıkıntı. Çünkü bu rampalar elle açılıyor. Mutlaka yanında bir refakatçisi olması lazım ya da otobüs içinde veya duraktaki insanlardan yardım istemek zorunda kalıyor.

Araç şoförünün her defasında otobüsten inip, rampayı açıp, engelliyi otobüse bindirmesi de çok mantıklı gelmiyor açıkçası. Yani bu şoförün işi olmaması gerekir.

Bazı şehirlerde görüyoruz, kendiliğinden açılan rampalı otobüsler var. Durağa sağlıklı, olması gereken bir şekilde yanaşan otobüsün rampası açılıyor ve engelli aracı hiç zorlanmadan otobüse binebiliyor.

Otobüse binse sıkıntı bitmiyor çünkü, içerideki bebek arabalarından engelli aracının yerine geçmesi bile çok zor. Yolcuların da bu konuda duyarlı olması gerekir. Bebek arabalarının açık olarak otobüse alınmaması gerekir ki, engelli vatandaşın hakkına girilmesin.

Aslında yapılmak istenilince birçok imkân vardır diye düşünüyorum.

Umarım şehrimizin yetkilileri, duyarlı vatandaşları bu gözlem ve önerilerimi dikkate alır ve daha duyarlı olunur ve güzel çözümler bulunur. Saygılarımla.

Kemal BAŞEREN

 

Okullar açıldı trafik çilesi başladı
 

Okullar açıldı ve ulaşım sorunları had safhada. Sabah ve akşam saatleri toplu ulaşım araçları tamamı neredeyse balık istifi yolculuk yapmak zorunda kalıyor. Şehir merkezindeki okullara giden öğrenciler bu konuda oldukça mağdur. Haliyle bu saatlerde işine giden insanlar da eklenince tam bir keşmekeş.

Başkanımızın söylediği ve istediği gibi vatandaşlar toplu ulaşım araçlarına yönelmeli ki, trafik rahatlasın. İnsanlar trafikte sıkışmadan, belli güzergâh dahilinde istedikleri yerlere ulaşsınlar. Olması gereken bu tabii ki. Ama ne varki, toplu ulaşım araçları da belli saatlerde yetersiz kalıyor ve yine insanlar mağdur oluyor.

Vatandaşlar olarak, BURULAŞ’tan rica ediyoruz, hiç olmazsa sabah 7.00 ile 9.00 ve akşam 16.00 ile 19.00 arası hem metro hem de otobüsler büyük bir çoğunluğu balık istifi, bu saatlere ek vagon, ek otobüs seferi yapılamaz mı?

İsmini vermek istemiyor

 

Okul servisleri
 

Aldığımız bilgilere göre İçişleri Bakanlığımız okul servislerini mercek altına alıyor. Çok yerinde bir karar. Bakanlığımıza teşekkür ediyorum. Çünkü, işe gidip gelirken trafikte gözlemliyorum ki, okul servisleri ayrı sorun. Ben bunu görebiliyorsam, yetkililerin ve bunun denetleyicileri de görüyordur mutlaka. Bir çoğunun devletimizin istediği standartta olmadığını görüyorum. Mahalle minibüsü dahi olamayacak kadar eski minibüsler öğrenci taşıyor. Yıldırım bölgesinde bu araçlardan görmek hiç de zor değil. Bu servisler ne kadar denetleniyor, ne kadarı yönetmeliklere uygun çalışıyor doğrusu merak ediyorum.

Bir okur