Dünya Kadınlar Günü her yıl 8 Mart’ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür.
İnsan Hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Türkiye’de ise 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı .
TARİHÇESİ…
8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 120 kadın işçi can verdi.
İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etti.
TÜRKİYE’DE 8 MART…
Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekânlardan sokaklara taşındı.
“Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programından Türkiye’nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında “Türkiye 1975 Kadın Yılı” kongresi yapıldı.
12 Eylül 1980’de dört yıl süreyle kesintiye uğramasına rağmen 1984’ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından “Dünya Kadınlar Günü” kutlanmaya devam edilmektedir.
Bugün de, Dünya Kadınlar Günü, birçok sivil toplum örgütleri öncülüğünde çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
Kadın haklarının kazanılmasında, nerelerden başlanıldığını ve bugünlere nasıl gelindiğinin hatırlanması bağlamında bu gün özel bir gündür. Dünya Kadın Günü, dünya kadınları arasında da bir dayanışma ve deneyim değişme günüdür.
Bu arada Bursa Kadın Platformu da “Dünyanın Yarısıyız, Birlikte Güçlüyüz” sloganıyla bu akşam 18.30’da Mahfel’de toplanarak Heykel’e yürüyecekler.
3 ayrı bölgede sokak aydınlatma lambaları yanmıyor!
Günay Bey iyi çalışmalar. Gözlemlediğim 3 ayrı noktadaki sokak lambaları ile ilgili sorunu UEDAŞ yetkililerinin bilgisine sunuyorum
1) Ahmet Taner Kışlalı Bulvarı Altınşehir Mahallesi 330. Sokak girişinde bulunan 1 adet ve aynı caddede Cafe Alaçatı ile Carrefour arasında bulunan 1 adet sokak aydınlatma lambası.
2) 29 Ekim Mahallesi muammer Aksoy Caddesi Hamdemirciler Mücevher önünde bulunan 1 adet sokak aydınlatma lambası.
3) Minareliçavuş Mahallesi Yılmaz Cadde geneli uzun zamandır sokak aydınlatma lambaları uzun zamandır yanmıyor. UEDAŞ yetkililerinin dikkatine sunuyor bu sokak aydınlatma lambalarının acilen onarılmasını rica ediyorum.
Saygılarımla.
İsmini vermek istemeyen bir okur