Olay Gazetesi Bursa

‘Dilenci değiliz, müzisyeniz’

Hepimiz Bursaray’a bindiğimizde denk geliyoruzdur şu manzaraya: Yanındaki arkadaşıyla birlikte, elinde bir müzik enstrümanı bir durakta binip diğer durakta inene kadar tedirgin bir şekilde araya bir şarkı sıkıştırıp söyleyip sonra yanındaki arkadaşının vagonda hızlı bir tur atıp ‘destek olmak isteyen var mı?” diyerek dolaşmasını ve ilk istasyonda inmeden nazikçe ‘Çok teşekkür ederiz. Rahatsız ettiysek özür […]

Hepimiz Bursaray’a bindiğimizde denk geliyoruzdur şu manzaraya:

Yanındaki arkadaşıyla birlikte, elinde bir müzik enstrümanı bir durakta binip diğer durakta inene kadar tedirgin bir şekilde araya bir şarkı sıkıştırıp söyleyip sonra yanındaki arkadaşının vagonda hızlı bir tur atıp ‘destek olmak isteyen var mı?” diyerek dolaşmasını ve ilk istasyonda inmeden nazikçe ‘Çok teşekkür ederiz. Rahatsız ettiysek özür dileriz’ deyip hızlıca gitmelerini.

Ve kulağımızda kalan 1-2 dakikalık gençlerin söylediği müzik tınıları.

Çünkü kimseyi ikna etme, beğeni toplama, ilgi kazanmaya zamanları bile yok.

Çok zaman gözlemlemişimdir, o kısacık sürede müzik sesini duyan vatandaşların kiminin hemen cep telefonuna sarılıp canlı yayın yaptığını, videoya kaydettiğini.

Kiminin elini cüzdanına atıp 1-2 lira bozuk para aradığını veya o sıkıcı yolculuk esnasında müzik sesiyle  yüzlerinde tebessüm oluştuğunu.

Kanaatimce metroda bu yasak olmamalı, gençler daha rahat olabilmeli.

‘Şikâyet edileceğiz , sorun çıkacak’ tedirginliği yaşamadan, ama kimseyi de rahatsız etmeden sanatlarını icra edebilmeli.

Aslında Büyükşehir Belediyemiz artık sokak sanatçılarına sahip çıkarak “Sokak Sanatçıları Festivali’’ düzenliyor ve toplumda güzel bir karşılığı da var bu desteğin.

Normalde metroda bu tür şeyler kurallar gereği yasak.

Metroda müzik yapan bu sokak sanatçılarının bir çoğu üniversite öğrencisi ve kendilerine maddi imkân da sağlamış oluyorlar. Bunu bir dilencilik olarak düşünmemek gerek.

Belki de Büyükşehir Belediyesi bu üniversite öğrencisi genç sokak sanatçılarımızı kayıt altına alıp belli kurallar içerisinde metroda müzik yapmalarına izin verebilir.

O zaman, ne onlar utana sıkıla sanatlarını icra edebilir ne de yolcular gereksiz tepkilere girer.

Umarım, Büyükşehir Belediyesi’nin sanatsever yetkilileri bu konuda güzel bir adım atarlar ve bu soruna da bir çözüm bulunmuş olur.

Bir çok okurumun benden ricasını da burada dillendirmiş olalım.

İyi pazarlar…

 

Vatandaşın tedirgin olmasını gerektirecek herhangi bir sorun yoktur

Merhaba Günay Bey, 20 Temmuz 2022 tarihli Söz Sizde köşenizde paylaştığınız “Vatandaş Köprüden Geçerken Tedirgin Oluyor” başlıklı okur yazısı ile ilgili gerekli açıklamayı sizinle paylaşıyoruz.

Büyükşehir Belediyesi Yapı İşleri Müdürlüğü ekipleri bahsi geçen Hüdavendigâr Parkı içerisinde bulunan asmalı köprüde yaptıkları tetkik ve incelemede herhangi bir yapısal sorun olmadığını, çelik yapının konstrüksiyonda yoğun, yaya trafiğinde çelik asma sistemin frekans deplasman yapıyor olduğundan, herhangi bir sorun bulunmadığı ve yapısal olarak normal olduğu tespit edilmiştir.

Bilginize sunar, sağlıklı günler dileriz.

Büyükşehir Belediyesi,

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı