Burada dile getirmek istediğim konu okulların yaşadığı ekonomik darboğaz. Devlet okulları, bütçeden yeterli kaynak aktarılmıyor olacak ki, okul yöneticileri veliye muhtaç. O nedenle elimiz sürekli cebimizde veliler olarak. Okul adı vermeyeceğim, yöneticilerin başına bir hal gelmemesi için. Önemli de değil. Çünkü devlet okullarının tamamında durum aynı.
Okul Aile Birliği diye Bir şey icat ettiler. Bu birliğin en önemli misyonu, okulun ihtiyaçlarını veliye ödetmek. Ben bunu çıkardım bugüne kadar yaşadıklarımdan. Okulda bir toplantı olduğu zaman, gitmeye korkuyoruz. Çünkü orada eğitimden çok para konuşuluyor. `Acaba bu sefer ne isteyecekler` diye düşünüyoruz sürekli.
Okullar açıldığından bu yana okula yaptığım (devlet okulu bu) ödeme kalemleri şöyle: 1- Okul aidatı, 2- okula projeksiyon, bilgisayar, perde, çocukların poposu üşümesin diye minder, dolap için ayrıca ödeme, 3- iki top A4 kağıt… Liste böyle uzayıp gidiyor. Daha yeni başladık ve yılsonuna kadar temizlik parası, fotokopi parası, v.s. diye devam edecek.
Şimdi soruyorum; Bursası bir devlet okulu. Hal böyle ise neden bu masrafları biz karşılamak zorundayız. Anayasa`mızda var, `İlk öğretim, devlet okullarında zorunlu ve ücretsizdir` diye. Nerde kaldı bu? Anayasayı çiğniyorlar yöneticilerimiz. Lütfen artık, bu adaletsizlikler son bulsun. Özel okul mu, devlet okulu mu bilelim. Ha, biri ortaya çıkar maddi destekte bulunur, ki ben de bulunmak isterim ama imkanım yok… Ama zorlama ve bunu bir tarifeye bağlamanın mantığı ne? Adalet bunun neresinde?
Milli Eğitimi yönetenlerden istediğimiz birinci şey, adil olmaları ve yasalara uygun hareket etmeleri. Ve lütfen, devlet bütçesinden aslan payını bu ülkenin geleceği için çocukların eğitimine ve sağlığına harcayalım.
Metin DUYMAZ
Açıkhava Tiyatrosu`nda sigara dumanı
Sigara yasağını en fazla destekleyenlerdenim. Ancak bugünlerde tekrar gündeme gelen yasağına halen uymayan çok sayıda kişi var. En kötüsü de mekanların sorumluları da birşey yapamıyor. Buna en iyi örnek Açıkhava Tiyatrosu. En son Açıkhava Tiyatrosu`nda bir konsere 12 yaşındaki kızım ve arkadaşını götürdüm. Gençlere hitap eden bir grubun konseriydi ve izleyici grubu 15-20 yaş arasındaydı. Neredeyse çoğu genç konser boyunca sigara içti sigara yasağına rağmen. Çevremdekileri defalarca uyarmama rağmen çabam işe yaramadı. Çünkü biri söndürüyor diğeri sigarasını yakıyordu. Ayrıca sigara içen gençlerden biri de konser coşkusu içinde kızımın yüzünü yaktı. Etrafta şikayet edecek görevli aradım ama o kalabalıkta onlara ulaşmak da zordu. Öyle bir mekanda sigara yasağını uygulatmanın zorluğunu biliyorum. Ancak yasak varsa uygulanması için de tedbir alınmalı. Sonra bizim gibi vatandaşlar sigara dumanı altında konser izlemek zorunda kalıyor.
Bir vatandaş
B/24 sabahları bekletiyor
Nilüfer Yıldırım Caddesi`nde özellikle sabah saatlerinde B/24 hatlı otobüs yüzünden işe ve okula geç kalınmakta. 07.20-08.00 arasında Küçük Sanayi tarafından 40 dakikada bir otobüs gelmekte. Oysa karşı taraf Yunuseli` nden bu süre içinde 10 dakikada bir gelen B/24 hatlı otobüsleri görmekteyiz. Arada bu kadar büyük fark olur mu?
Yıldırım Caddesi`nden sabahları 40 dakikada bir geçen otobüs dolu olduğundan duraklara yanaşmıyor bile. Yolcular da duraklarda bakakalıyorlar. Öğrenci ve memurların okula, işe gitme saatinde yaşanan bu sorun artık giderilsin. Çocuklar okula, yetişkinler de işlerine geç kalmasınlar.
Mahalle sakinleri