Olay Gazetesi Bursa

Çocuk ve özgüven

Çocuk ile onu yetiştiren anne ve babası arasındaki ilişkiler çocuğun gelişiminde oldukça önemli bir etkendir. Özellikle okul öncesi dönemde çocuğun tüm gelişim alanları mümkün olduğunca desteklenmelidir. Bu dönem çocuğun bedensel, sosyal, duygusal, bilişsel ve dil gelişiminin temellerinin atıldığı çocuğun kendine olan özgüven ve benlik saygısının oluştuğu bir dönemdir. Bu anlamda anne-babalara yardımcı olabilecek birkaç ipucu […]

Çocuk ile onu yetiştiren anne ve babası arasındaki ilişkiler çocuğun gelişiminde oldukça önemli bir etkendir. Özellikle okul öncesi dönemde çocuğun tüm gelişim alanları mümkün olduğunca desteklenmelidir. Bu dönem çocuğun bedensel, sosyal, duygusal, bilişsel ve dil gelişiminin temellerinin atıldığı çocuğun kendine olan özgüven ve benlik saygısının oluştuğu bir dönemdir. Bu anlamda anne-babalara yardımcı olabilecek birkaç ipucu paylaşıyorum sizlerle. Umarım faydalı olur.

 

1- Var olmalarının sizin için ne kadar önemli olduğunu onlara hissettirin.

Onlara olan sevginizin başarı ya da başarısızlıklarına bağlı olmadığını, var olmalarının sizin için ne kadar önemli olduğunu ve ne olursa olsun onları daima seveceğinizi söyleyin.

 

2- Kendilerine olan özgüvenlerinde sarsıntı gördüğünüz an harekete geçin.

Unutmayın kendine özgüven duymak kendini beğenmişlik ya da kibirlilik demek değildir. Özgüven sadece olduğu gibi kabul edilmiş olmanın verdiği kendini rahat, iyi ve güvenlik içinde hissetmektir. Başarısı ile şımaran, kibirli davranışlar gösteren çocuğun kendisine olan özgüveni yok ya da düşük demektir.

 

3- Çocuğunuza gerçek özgüveni sağlamasında yardımcı olun.

 

Çocuğunuzun zayıf yanlarını görmezlikten gelmeyin, dürüst olun, ama onları eleştirmeyin. Çocuklar kendilerindeki eksiklikleri ve kusurları kabullenmelidir. Bunun yanı sıra iyi ve kuvvetli oldukları yanları ile gurur duyabilmelidirler.

 

 

4- Çocuğunuza kendisine has yeteneklerini ortaya çıkarmasında yardımcı olun.

 

Çocuklar birbirlerinden farklıdır. Her çocuğun farklı özellikleri ve yetenekleri vardır. Hepsinin başarılı olduğu alanlar değişiktir. Çocuklarınıza kendi ilgi alanları ve yetenekleri doğrultusunda faaliyetlere katılma imkanı sağlayarak onların araştırmaları ve yeni şeyler keşfetmeleri için destekleyin. Böylece kendilerinde var olan yeteneklerin ortaya çıkmasını sağlayarak kendilerine özgüven duymalarını sağlamış olursunuz.

 

5- Yaptıkları ve ilgilendikleri şeylerin sizin için önemli ve değerli olduğunu gösterin.

 

Katıldıkları faaliyetleri ve ilgilendikleri şeyleri sorun, okulda katıldıkları faaliyetlerin gösterilerine gidin. İlgilendiği şeylerle ilgili okuduğunuz bir yazı ya da resmi onunla paylaşın. Çocuklara eğlenceli veya yararlı olan etkinlikleri önerin. Fakat onu ön yargılı davranmaya zorlarsanız, çocuk kendisinin yeterince iyi olmadığı mesajını alacaktır.

 

6- Evinizde herkesin birbirine güveneceği bir ortam oluşturun.

 

Duygularını, düşüncelerini, sevgisini, başarı ya da başarısızlıklarını, hayal kırıklıklarını aile fertleriyle rahatça paylaşabilen çocuklar özgüvenli olurlar. “Söylediğin kadar da kötü değilmiş” ya da “Geçer canım merak etme” şeklinde cevap verme yerine, onların duygu ve düşüncelerini ciddiye alın.

 

7- Çocuğunuza kendi davranışlarınızla örnek olduğunuzu unutmayın.

 

Çocuklarınıza, onlarda görmek istemediğiniz davranışlarda bulunmayın. Unutmayın çocuklar size sizin onlara davrandığınız gibi davranacaklardır. Sinirlenip onlara bağırdığınızda bunu normal olarak değerlendirecektir. Kendisi de kızdığında bağırmanın fiziksel veya sözel uygulamanın normal olduğunu düşünecek, kendi ilişkilerinde de bu yolu tercih edecektir.

 

Devamı yarın