Olay Gazetesi Bursa

Bir ülkenin ekonomik gelişiminde tarımın önemi

Günay Abi iyi günler. Ben yüksek lisans öğrencisiyim. Merak ettiğim ve ülkemiz için önemli olduğunu düşündüğüm tarım konusunda kısa bir araştırma yaptım ve bunları okurlarınızla paylaşmak istiyorum. Vatandaşın köşesi olan Söz Sizde köşesinde paylaşırsanız memnun olurum. “Tarım sektörü, ülkelerin gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun, tüm ülkelerin ekonomik hayatlarında önemli bir yere sahiptir. Nedeni ise insanların […]

Günay Abi iyi günler. Ben yüksek lisans öğrencisiyim. Merak ettiğim ve ülkemiz için önemli olduğunu düşündüğüm tarım konusunda kısa bir araştırma yaptım ve bunları okurlarınızla paylaşmak istiyorum. Vatandaşın köşesi olan Söz Sizde köşesinde paylaşırsanız memnun olurum.

“Tarım sektörü, ülkelerin gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun, tüm ülkelerin ekonomik hayatlarında önemli bir yere sahiptir. Nedeni ise insanların beslenebilmesi için gereken gıda maddeleri ile hammaddelerin temini tarım sektörüyle sağlanmakta ve bu sektörün de ikamesi bulunmamaktadır.

Tarım bir ülkenin gelişmişlik ve dışa bağlılık konusunda önemli bir faktördür. Bu faktörü önemseyen ülkeler dünya ticaretinde önemli bir yere sahiptir. Ekonomisi gelişmiş ülkelere bakıldığında (ABD, Rusya, Japonya, Çin, Hollanda, Fransa, İtalya, Avustralya, Brezilya) gibi ülkeler tarıma önem veren ekonomisi gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerdir.

Türkiye tarım için çok uygun şartlara sahip ve ihracat potansiyeli yüksek olmasına rağmen dünyada tarım pazarındaki elde ettiği kazanç maalesef düşüktür. Türkiye dünyada tarım ihracatında miktar (ton) olarak üçüncü sırada yer almasına rağmen ihracat tutarı kazanç bakımından ilk 10’a dahi giremiyor. Hollanda’dan kilo hatta gram ile domates tohumu alan Türkiye, büyük emek ve maliyetlerle ürettiği domatesi TIR’larla ihraç ediyor. Oysa domates tohumunu üreten Hollanda daha çok para kazanıyor. Türkiye’de tarım ekonomisini etkileyen bir diğer etken ise mazottan gübreye, zirai ilaçtan tohuma ve hayvancılıkta en önemli maliyet kalemini oluşturan yeme kadar tarımsal girdilerin büyük bölümünü ithal etmemizdir.

Türkiye’de tarımın 1970’li yıllarda ekonomide önemli bir yeri vardı ama Türkiye 21. yüzyılda tarım alanında yapılan yeniliklere uyum sağlayamadı ve Türkiye’yi tarımın gerisinde kalmasının üzerinde etkili oldu. Tarımda makineleşme, toprağı faydalı kullanma, teşvik konusunda gelişmiş ülkeleri yakalayamadı.

Sonuç:

Bu çalışmanın temel amaçları öncelikle tarımın ekonomiye olan faydası, günümüzde tarımın dünya ve Türkiye’deki durumunu ortaya koymaktır. Bu sayede, Türkiye’de tarımın doğru yapılmasını ve tarım ihracatını sağlamak. Tarımla ilgili araştırma-geliştirme ve eğitim programlarına yönelik öneriler bulunacaktır.”
Hasan Basri GÖÇ

TEŞEKKÜR PANOSU
 

‘Topuklu Kramponlar’ özel çocuklar için sahadaydı. 

Topuklu Kramponlar, geçtiğimiz salı günü Galatasaray Spor Okulu Tesisleri’nde çok güzel bir projeye imza attı. Topuklu Kramponlar bu kez de Rüveyde Dörtçelik Özel Eğitim Merkezi’nde okuyan özel çocuklar için sahaya çıktı. Hayırsever işkadınları ve basın mensubu kadınların karşılaştığı maçta toplanan tüm gelir Rüveyde Dörtçelik Özel Eğitim Merkezi öğrencilerine bağışlandı.

Maça katılan ve sponsor olan firmalar sayesinde özel çocukların hepsine destek olabildiklerini belirten ve organizasyonu düzenleyen Semre Teke ve Sibel Kavçin, “Katılımcılarımız sayesinde bu projeyi dördüncü kez gerçekleştiriyoruz. Destekler sayesinde 146 özel çocuğumuza destek olduk’ dedi. Birçok firmanın sponsor olduğu projeye Yıldırım Belediyesi de büyük destek verdi.

Bu muhteşem organizasyonu gerçekleştiren Topuklu Kramponlar’a, desteklerinden ötürü Sayın Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali ve sponsor firmalarımıza teşekkür ediyoruz.
Bir grup öğrenci velis