Olay Gazetesi Bursa

Batı Atıksu Arıtma Tesisi ile ilgili koku şikâyetlerinin değerlendirilmesi (1)

Sevgili okurlar 12 Haziran 2016 tarihli köşemizde yayımlanan bir okur yazısı üzerine Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü’nden konuya ilişkin açıklama geldi. Yazıyı aynen yayınlıyorum. Olay Gazetesi 12/6/2016 tarihli Söz Sizde Köşesi’nde, “Altınşehir Mahallesi’nde koku problemi” başlıklı yazı ilgili birimler tarafından incelenmiştir. Özlüce bölgesinde yer almakta olan Batı Atıksu Arıtma Tesisi’nin yer seçiminin […]

Sevgili okurlar 12 Haziran 2016 tarihli köşemizde yayımlanan bir okur yazısı üzerine Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü’nden konuya ilişkin açıklama geldi. Yazıyı aynen yayınlıyorum.

Olay Gazetesi 12/6/2016 tarihli Söz Sizde Köşesi’nde, “Altınşehir Mahallesi’nde koku problemi” başlıklı yazı ilgili birimler tarafından incelenmiştir.

Özlüce bölgesinde yer almakta olan Batı Atıksu Arıtma Tesisi’nin yer seçiminin 1980’li yıllarda yapılmış olup imar planlarında yer almaktadır. 1994 yılından sonra, bölgedeki yerleşim yerlerinin oluşumunun başlaması ile beraber 2011 yılı itibariyle civar yerleşimlerden gelen koku şikâyetleri üzerine 2011 yılı Haziran ayı itibariyle tesiste koku kontrolü çalışmalarına başlanılmıştır. BUSKİ Batı Atıksu Arıtma Tesisi’nde atıksuların arıtılmasında kullanılan prosesin kötü kokuları oluşturacak gazların oluşmasına imkân vermediği ve performansı kanıtlanmış teknolojiler olduğundan çevreye olumsuz etkisi bulunmamaktadır. Tesiste oluşan atık çamur çamur ızgarasından (6 mm delik çaplı otomatik D tipi ızgara) geçirilerek içindeki katı maddeler alınmakta, dekantör ile susuzlaştırılması yapılarak, katı maddenin artırılması ve dezenfeksiyon amacıyla sönmemiş toz kireç ile kireçlenerek stabilize edilmektedir. Söz konusu stabilize edilen çamur sızdırmaz kil dolgu lagünlerde depolanmaktadır. Lagünlerde oluşan sızıntı suları ve yağışlarla oluşan sular lagün çıkış yapısından, boru hatları ile alınarak atıksu arıtma tesisleri girişine verilmektedir. Koku ve sinek oluşumuna karşı çamur yüzeyi ayrıca toz kireçle (sönmemiş toz kireç) kaplanarak zararsız hale getirilmekte ve Temmuz 2008 tarihinden itibaren dolan depolama alanlarının üzeri toprakla kapatılmaktadır. 2009 yılından itibaren lagün alanlarında özellikle yaz aylarında ayrıca kimyasal dezenfeksiyon ve koku kontrolleri çalışmaları dönemsel olarak yürütülmektedir. Bu çalışmalara ilave olarak;

Lagün yüzeylerinde yeşil alan oluşturulması ve uygun ağaç, bitki vb. seçilmesi amacıyla farklı ağaç-çalı–bitki türlerinden dikim yapılan saha çalışmaları uygulanmaktadır.

Lagün çevresindeki alanların ve tesis içinde bulunan boş alanların ağaçlandırılması çalışmaları planlamalar dâhilinde devam etmektedir. Bu kapsamda özellikle güzel koku yayan ve havayı filtreleyen iğde, ıhlamur, mavi selvi, selvi kavağı vb. ağaç dikimleri devam etmektedir.

İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından yapılmış olan talep doğrultusunda, tesis ve çevresindeki 4 noktada H2S ölçümleri yapılmış ve verilen raporda sonuçların sınır değerin oldukça altında olduğu görülmüştür. Ölçüm sonuçları ve değerlendirme ile ilgili bilgiler İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Nilüfer Belediyesi ve Altınşehir Muhtarlığı’na iletilmiştir.19.07.2013 tarih ve 28712 sayılı resmi gazetede yayınlanan “Koku Oluşturan Emisyonların Kontrolü Hakkındaki Yönetmelik” kapsamında İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından Gebze Tubitak’ a yaptırılan koku ölçümlerinde yönetmelik sınır değerlerinin altında olduğu tespit edilmiştir.

Oluşabilecek kokunun yayılması ve lagün yüzeylerine uygulanan toz kireç ile dezenfeksiyon için kullanılan kimyasal maddelerin ve toprakla örtme çalışmalarında oluşan tozların çevreye yayılmasını engellemek amacıyla 20.09.2013 tarihinde sözleşme imzalanmış olup 19.12.2013 tarihinde koku – rüzgâr perdesinin tamamlanması ile yakın çevrede hissedilen koku problemi azaltılmış ve yerleşim alanlarındaki vatandaş şikâyetlerini azaltmıştır.

Yeni konutların yapılması, yerleşim alanlarının genişlemesi kokunun farklı istikametlerdeki yerleşim alanlarına taşınmasına neden olduğundan yakın civarda bulunan mahalle sakinlerinden gelen koku şikayetinin azaltılması amacıyla mevcuttaki 350 metre olan koku perdesine ilave olarak proje kapsamında yaklaşık 400 metre olan Koku Önleme Perdesi imal edilmiş olacaktır. İşin ihalesi 08.02.2016 tarihinde yapılmış olup 08.03.2016 tarihinde sözleşmesi imzalanarak koku önleme perdesi imalatına Daire Başkanlığımız tarafından başlanmıştır. 10.06.2016 tarihi itibari ile yaklaşık 200 mt perdenin betonarme imalatı tamamlanmıştır. Perdenin toplam yüksekliği temel kotu itibari ile 17.50m olmaktadır.  Söz konusu yapım işinin 2016 yılı 7. ay içerisinde tamamlanacağı planlanmaktadır. Bununla beraber lagün yapılarının 700m olan tüm çevresi koku önleme perdeleri ile çevrilmiş olacaktır.

(Devamı yarın)