Çöp konteynerlerinden sivil kişilerce geri dönüşüm için toplanan atık maddelerle ilgili bir gözlemimi anlatarak öneride bulunacağım. Kütahya Tavşanlı ve Tunçbilek te atık toplama modern usülde yürütülmekte. Belediyeler anlaştıkları kuruluşlara atıklar için demir kafes ve aparatlarını yaptırıp mahallelerde uygun alanlara yerleştirmiş. Buralarda usulüne uygun şekilde biriken kağıt, plastik ve benzeri maddeler şirket elemanlarınca alınıp geri dönüşüme […]
Çöp konteynerlerinden sivil kişilerce geri dönüşüm için toplanan atık maddelerle ilgili bir gözlemimi anlatarak öneride bulunacağım. Kütahya Tavşanlı ve Tunçbilek te atık toplama modern usülde yürütülmekte. Belediyeler anlaştıkları kuruluşlara atıklar için demir kafes ve aparatlarını yaptırıp mahallelerde uygun alanlara yerleştirmiş. Buralarda usulüne uygun şekilde biriken kağıt, plastik ve benzeri maddeler şirket elemanlarınca alınıp geri dönüşüme yollanmakta.
Bursa’ da Nilüfer dışında çöp konteynerlerine atılan geri dönüşüm maddeleri kimi vatandaşlar tarafından pis, kara, mikroplu çuvallara doldurularak el araçları ya da kamyonetlerle depolara taşınmakta. Yine kişilerce gece gündüz mahalleler ve sanayiler gezilerek konteynerlerden karton, plastik ve diğer geri dönüşüm maddeleri alınmakta. Bu arada yollara dökülen atıklara da rastlanılmakta. Sadece Nilüfer de ev ve işyerlerine dağıtılan özel naylon torbalara konulan geri dönüşüm maddeleri haftanın belirli günlerinde özel araçlarla toplanılmakta.
Su faturalarında görüyoruz. Abonelerden atık, çöp, katkı, vergi adı altında her ay ek ücret tahsil edilmekte. Bir fonda toplanacak bu bedellerle araç ve işçi takviyesi yapılarak geri dönüşüm toplama işi belediyeler ve temizlik işçilerince yerine getirilebilir. İşler de daha temiz ve düzenli hale girer. Böylesi daha iyi olmaz mı?
Kemal BAŞEREN
Engelli ve yaşlı Bukartı’nda kullanım hakkı
Engelli ve yaşlı Bukartları ile ilgili sınırlamaya tepkiler köşenizde ve haberlerde yer aldı. Birkaç tepki yazısından sonra bir cevap ve icraat bekledik ama bir değişim olmadı. Üstüne bir de ulaşım zammı tüm şehrin tepkisini çekti ama durum aynı. Bu kararla ilgili olarak vatandaşı bilgilendirecek bir açıklamaya ihtiyaç var.
Son olarak önerim verilen bu 6 biniş hakkının aylık 180 veya 200 kullanım hakkı olarak yüklenerek, kullanılmayan haklara kullanım imkanı tanınması veya 45 dakika sürede 2 aktarma işlemlerinde işlememesi olacaktır.
İsminin yayımlanmasını istemiyor
Sendika tercihi zorla olur mu?
21.07.2015 tarihinde Uluyol Adliye binası yakınlarında cadde üzerinde bir konuşmaya istemeden kulak misafiri oldum. Büyükşehir Belediyesine bağlı olan Burbak AŞ çalışanlarına saha amiri dedikleri kişilerden bir baskı var. Duyduğum sözler aynen şöyle: “ Bizim istediğimiz sendikaya üye olacaksınız. Hak-İş muaassıp bir kesim. Türk-İş sol görüşlü. Benim sahamda çalışanlardan bir elemanı eğer Türk-İş’ de görürsem cadde cadde gezdiririm. Büyükşehir’ de ve Burbak’ da çalıştığına pişman ederim.” Sayın Başkan Altepe ve sayın Kasım Şahin’ in bu durumdan haberleri var mıdır bilinmez ama çalışan işçiler tehditle sendika tercihine zorlanıyor. Yetkili birimlerin bilgisine.