Olay Gazetesi Bursa

Alaaddinbey hobi bahçelerinde neler oluyor?

Nilüfer Belediyesi’ne ait “Alaaddinbey Tarımsal Amaçlı Hobi Bahçeleri” konusunda kiracılar çok rahatsız. Nilüfer Belediyesi bir yandan güzel işler yaparken, diğer yandan daha önce yaptığı bazı işleri ise bozuyor. Bunların son örneği Alaaddinbey hobi bahçeleri. Geçtiğimiz haftalarda aynı bölgede engelliler için açılan “Bizim Bahçe” projesi ne kadar değerli bir proje ise, 2006 yılında başlatılan ve emekli/dar […]

Nilüfer Belediyesi’ne ait “Alaaddinbey Tarımsal Amaçlı Hobi Bahçeleri” konusunda kiracılar çok rahatsız.

Nilüfer Belediyesi bir yandan güzel işler yaparken, diğer yandan daha önce yaptığı bazı işleri ise bozuyor. Bunların son örneği Alaaddinbey hobi bahçeleri. Geçtiğimiz haftalarda aynı bölgede engelliler için açılan “Bizim Bahçe” projesi ne kadar değerli bir proje ise, 2006 yılında başlatılan ve emekli/dar gelirli kesimlere yönelik “tarımsal amaçlı hobi bahçeleri” projesinin 2016 yılında atılan adımlarla yok olma noktasına getirilmesi de o kadar üzücü!

Hobi bahçeleri belediye tarafından 10 yıllığına kiraya verilmiş, kiracılar bahçelere 20-30 bin TL harcamayla ahşap ev yaparak bahçelerinde tarım hobilerini geliştirme fırsatı yakalamışlardı.

Sözleşme bitiminde sürenin uzatılacağı düşünülüyordu. Uzatıldı ama sadece 1’er yılık olarak. Asıl önemlisi ise kira bedeli %100’ün üzerinde artırılarak 350 TL’ye çıkarıldı. Elektrik ve su bedeli ile bu tutar 400 TL’yi geçiyor.

Bir emeklinin, dar gelirlinin bir hobi için ayda 400 TL ödeyebilmesi ise çok zor. Diğer hobi bahçelerinde kira bedeli genelde 100 TL ile 200 TL arasında olduğu halde Nilüfer Belediyesi’nin kira tutarı büyük tepki topluyor. Şimdi herkes bahçesini satmak, daha doğrusu devretmek peşinde ama alan yok. Bir kısmı ise yeni sözleşmeyi imzalamadı, şimdi belediye tahliye işlemlerine başlamış durumda.

Yeni kira tutarını ödeyemeyenler bırakıp gittiklerinde harcadıkları 20-30 bin TL’yi de Nilüfer Belediyesi’ne hediye etmiş olacaklar. Bazı kiracılar bu parayı belediyeden almak için dava açmaya hazırlanıyorlar.

Öte yandan bazı sözleşmelerin 10 yıl yerine 8 yıl, 5 yıl vb daha kısa sürelerde düzenlenmesi gibi haksızlıklar da söz konusu. Devir işlemleri sırasında da, belediyenin sözleşmeye aykırı bazı durumlara dikkat etmemesi nedeniyle mağdur duruma düşenler de var. Bugün hobi bahçeleri “satılık” tabelaları ile dolu ve bahçelerin çoğu bakımsız. Bu durum hobi bahçelerinin “başka bir şeye” dönüşmesi kaygısını yaratıyor.”

Bu arada ben de orada kiracıyım ve kirayı ödeyemeyeceğim için yeni sözleşmeyi imzalamadım, tahliye işlemini bekliyorum.

Serdar Esen