Değerli okurlarım, son günlerde elektrik faturalarının okunması ile ilgili sizlerden gelen telefonlardan kafa karışıklığı olduğu, sayaçların okunmayacağı ve son iki yılın ortalaması alınarak kıyafesen fatura çıkarılacağına yönelik yanlış anlama ve yorumlar gelmeye başlamıştı. Limak Enerji’nin konuyla ilgili açıklamasını sizler için paylaşıyorum.
Soru 1: Elektrik sayaçları 3 ay boyunca okunmayacak mı?
- ➤Sayaç okunması ve şirketimizce faturalandırma işlemlerinde rutin uygulama devam etmekte olup ortalama tüketim üzerinden faturalandırma süreci sadece karantina bölgelerinde uygulanacaktır.
Soru 2: Elektrik faturaları abonelere geçmiş tüketim oranlarına göre mi gönderilecek?
➤Sayaçların okunamadığı bölgelerde faturalar, önceki 2 yılın aynı tüketim döneminin ortalaması üzerinden hesaplanacaktır.
Geçmiş dönem tüketimlerinin olmaması halinde emsal tüketim veya tüketici beyanı ile kıyas yapılacaktır.
Sayaçların okunamadığı bölgeler:
1- Karantinaya alınan bölgeler
2- İdari kararlar sebebiyle sayaç okumalarının durdurulduğu bölgeler
3- Sosyal mesafenin korunmasının mümkün olmadığı bölgeler.
Soru 3: Şu an evimde yaşamıyorum, geçmiş ayın faturası mı gelecek?
- ➤Tüketimin olmadığı tespit edilen öğrenci evi, karantina veya sağlık sebepleri ile boşaltılan evlerde tüketimin olmaması nedeni ile kıyasen fatura çıkarılması söz konusu değildir.
Tüketimi olmayan yerlere fatura düzenlenmeyecektir.
Soru 4: Faturamız kış ayı faturasıyla aynı mı olacak?
➤Kıyasen fatura yapılacak yerlerde fatura düzenlemesi son 3 ayın değil önceki iki yılın aynı ay ortalamaları baz alınarak belirlenecektir. (Örneğin mayıs ayı için düzenlenecek faturada 2018 ve 2019 yılı mayıs aylarına ilişkin kullanım yerinin tüketim ortalaması alınacaktır.)
Son günlerde fotoğrafta görüldüğü gibi hiç de hoş olmayan, koronavirüsün yayılmasını önlemeyi bırakın, daha çok yayılmasına sebep verecek görüntüler oluşmaya başladı.
Halkımızın şunu bilmesi lazım ki, kullandığınız maskeler çöp/evsel atık değildir. Maskeler tıbbi atıktır ve gelişigüzel atılamaz. Bununla ilgili ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yayımladığı genelgede yer alan bilgiler doğrultusunda bertaraf edilmesi gerekiyor.