Feridun Eyüpoğlu
Feridun Eyüpoğlu
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Yapılandırmanın püf noktaları

Devletin vatandaşla yapmak istediği barış anlaşması için geri sayım hızlandı.

Kamu alacaklarını yapılandıran düzenleme için başvurular 1 Haziran’da yani yarın başlıyor.

Ciddi fırsatlar sunan yapılandırmanın Maliye açısından kapsamını dün aktarmaya başlamıştık.

Bursa Vergi Dairesi Başkanı Nuri Karakaş’ın aktardığı bilgilerin özet paylaşımını yapmaya devam edelim.

Yasal düzenleme kapsamında matrah ve vergi artırımında vergi incelemesinden muafiyetle gelen olanaklar söz konusu.

“Matrah artırımı; 2013, 2014, 2015, 2016 ve 2017 yıllarına ilişkin olarak gelir ve kurumlar vergisi ile katma değer vergisi ve bazı gelir ve kurumlar vergisi stopajları için yapılabilecektir.

Matrah ve vergi artırımında bulunmak isteyenler başvurularını 31 Ağustos 2018 tarihi mesai saati bitene kadar yapmak zorundadırlar.

Başvurular üzerine hesaplanan tutarlar, eylül ayı başından itibaren tek seferde ödenebileceği gibi, istenirse başvuru sırasında azami altı eşit taksitte ödenmesi mümkün.”

Peki inceleme ve tarhiyat safhasındaki borçlar için ne tür bir yapılandırma söz konusu?

“Kanunun kapsadığı dönemlere ilişkin olarak, yayımlanma tarihinden önce başlanılmış ve kanunun yayım tarihi itibariyle tamamlanamamış vergi/gümrük incelemeleri ile takdir, tarh ve tahakkuk işlemlerinin tamamlanması sonucunda tarh edilecek vergiler asıllarının yüzde 50’ si ile bunlara bağlı cezalar ve gecikme faizleri ve vergi aslına bağlı olmayan cezaların yüzde 25’ i ödenecektir.”.

Karakaş’ın aktardığı bilgiye göre beyan edilmemiş gelirler ve kazançlar için pişmanlıkla cezasız ve faizsiz beyan imkanı sunulmakta.

Böylece yurt içi ve yurt dışı bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılmasının da önü açılmakta.

Peki yapılandırma sonucu hesaplanan yeni borçlar nasıl ödenecek?

“Borçları 18 taksitte 36 aylık sürede ödemek mümkün.

Yapılandırılan borçları anlaşmalı bankaların banka kartı ve kredi kartı ile ödeme yapma imkanı var.

Ve Gelir İdaresi Başkanlığı’nın www.gib.gov.tr adresinden ödeme yapılabilecek”.

           

Sıfırlanacak borçlar ve eski yapılandırmalar

 

Devletin tümden affettiği borçlar var mı?

“Vadesi 31/12/2013 ve öncesi olan, 18/05/2018 tarihi itibariyle ödenmemiş ve 6183 sayılı kanun kapsamına giren her bir alacağın türü, dönemi, asılları ayrı ayrı dikkate alınmak suretiyle; tutarı 100 TL’ yi aşmayan asli alacakların ve tutarına bakılmaksızın bu asıllara bağlı fer’i alacakların, aslı ödenmiş fer’i alacaklardan tutarı 200 TL’yi aşmayanların tahsilinden vazgeçilecek”.

Bir de önceki yapılandırmalarla oluşan alacakların durumu var.

“6552, 6736 ve 7020 sayılı yapılandırma kanunları kapsamında yapılandırılan ve ödemeleri devam eden alacaklardan kalan taksitlerin tamamının; 31 Ağustos 2018 tarihine kadar ödenmesi halinde kalan taksit toplamı içinde yer alan Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90’ının (kalan tutar sadece Yİ-ÜFE tutarından oluşması halinde kalan tutarın yüzde 50’sinin) tahsilinden vazgeçilir.

Söz konusu alacakların 31 Ekim 2018 tarihine kadar ödenmesi halinde ise kalan taksit toplamı içinde yer alan Yİ-ÜFE tutarının yüzde 50’sinin (kalan tutar sadece Yİ-ÜFE tutarından oluşması halinde kalan tutarın yüzde 25’inin) tahsili yapılmayacaktır”.   

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X