Olay Gazetesi Bursa

Yapılandırmanın püf noktaları

Kamu alacaklarının yapılandırılmasında başvuru süreci devam ediyor. Vatandaşın devlete olan borçlarını uygun koşullarda sıfırlaması için tanınan son başvuru tarihi 31 Temmuz 2018. Maliye Bakanlığı’nın kapsama alanındaki yapılandırmaya dair püf noktaları önceki gün Bursa Vergi Dairesi Başkanı Nuri Karakaş’la sohbetimizden alıntılarla aktarmaya başlamıştık. Bu tarihi afta çok geniş bir kapsam olduğundan ilk yazıda aktarma fırsatı bulamadığımız önemli başlıkları bugün paylaşalım istedik. Yapılandırma düzenlemesinin mükellef […]

Kamu alacaklarının yapılandırılmasında başvuru süreci devam ediyor.

Vatandaşın devlete olan borçlarını uygun koşullarda sıfırlaması için tanınan son başvuru tarihi 31 Temmuz 2018.

Maliye Bakanlığı’nın kapsama alanındaki yapılandırmaya dair püf noktaları önceki gün Bursa Vergi Dairesi Başkanı Nuri Karakaş’la sohbetimizden alıntılarla aktarmaya başlamıştık.

Bu tarihi afta çok geniş bir kapsam olduğundan ilk yazıda aktarma fırsatı bulamadığımız önemli başlıkları bugün paylaşalım istedik.

Yapılandırma düzenlemesinin mükellef açısından stratejik fırsatlarından biri matrah ve vergi artırımıyla karşımıza çıkıyor.

Çünkü…

Matrah ve vergi artırımında vergi incelemesinden muafiyet hakkı tanındı!

“Mükelleflerimiz daha önceki beyanlarını belli oranlarda artırırlarsa geçmişe dönük olarak herhangi bir vergi incelemesine muhatap olmayacaklar.

Matrah ve vergi artırımı sonucu hesaplanan vergiler, peşin veya ilk taksit Eylül 2018 ayından başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde azami 6 taksitte ödenebilecek.

Bu tutarların kanunda öngörülen süre ve şekilde ödenmesi halinde bu vergi türlerinden inceleme ve tarhiyata muhatap olunmayacak”.

Başkan Karakaş’ın söz konusu muafiyette altını çizdiği önemli bir detay var!

“Daha önceki yapılandırma kanunlarında, matrahın artırılması incelenmeme ve tarhiyata muhatap olmama için yeterli iken yeni kanunda, ayrıca artırılmış tutarların kanuna uygun şekilde ödenmesi şartı da aranıyor.

Kanuna uygun ödeme yapılmaması halinde matrah ve vergi artırımı imkanları kaybedilecek, yani inceleme ve tarhiyat yapılabilecek.

Ödenmeyen vergiler de gecikme zammıyla birlikte tahsil edilecek”.

Bir de önceki yapılandırmaların durumu var!

6552, 6736 ve 7020 sayılı kanunlar kapsamında yapılandırılmış ve ödenmekte olan alacaklar yeni kanun kapsamında yapılandırılamayacak.

Ancak istisnai imkanlar da söz konusu.

“Anılan kanunlar kapsamında yapılandırılan ve ödemeleri devam eden borçlardan kalan taksitlerin tamamının son yapılandırma ile belirlenmiş olan;

İlk taksit ödeme süresi içinde yani 1 Ekim 2018’e kadar ödenmesi halinde bu taksitler içinde yer alan Yİ-ÜFE tutarlarının yüzde 90’ının…

İkinci taksit ödeme süresi içinde 30 Kasım 2018’e kadar ödenmesi halinde ise bu taksitler içinde yer alan Yİ-ÜFE tutarlarının yüzde 50’sinin tahsilinden vazgeçilecek”.

 

Riskler ve başvuru süreci

 

Peki yapılandırmayı bozabilecek durumlar neler?

“Kanundan yararlanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan biri  taksitle ödemeyi tercih etmişlerse ilk iki taksitin süresinde ödenmesidir.

İlk 2 taksiti ödemeyenler, kanunun getirdiği imkânlardan yararlanamayacak.”.

Başvuru ile ödemeler nereye ve nasıl yapılacak?

“Kanundan yararlanmak isteyenlerin, 31 Temmuz 2018 tarihine kadar ilgili vergi dairesine başvuruda bulunmaları gerekiyor.

Matrah artırımı için ise özel bir düzenleme yapıldı.

Ve bu konuya ilişkin başvuru süresinin son günü 31 Ağustos 2018 olarak belirlendi.

Başvurular bizzat vergi dairesine gelerek veya posta yoluyla ya da Gelir İdaresi Başkanlığının www.gib.gov.tr adresi üzerinden veya www.turkiye.gov.tr adresinden internet aracılığı ile yapılabilecek”.

Başvuru sırasında peşin veya taksit seçeneklerinden biri tercih edilecek. Ve 18’e kadar ulaşan taksit seçeneği mevcut. Taksitler 2 ayda bir ödemeli.

Matrah artırımından kaynaklanan ödemelerse peşin veya 6 taksitte yapılabilecek.

Peşin veya ilk taksit ödemelerinin ise 1 Ekim 2018 tarihine kadar yapılması şartı var.