Olay Gazetesi Bursa

Uzayın kapısında

İnsanlığın uzay macerası hem bilim hem teknoloji alanında sıçrayışları sağlayan bir süreçtir. Bu zorlu süreci sürükleyen dünyada başlıca birkaç ülke mevcut! Türkiye de savunma ve havacılık alanındaki gelişmelerin ardından gözünü uzaya dikmiş durumda. Türkiye Türk malı uyduları uzayda göreve gönderme durumunda artık. Ancak uzayın keşif sürecinde yeni hayaller kurmak Türkiye’nin bilim ve teknolojide sıçrama yapmasını sağlayacak bir görev niteliğinde! […]

İnsanlığın uzay macerası hem bilim hem teknoloji alanında sıçrayışları sağlayan bir süreçtir.

Bu zorlu süreci sürükleyen dünyada başlıca birkaç ülke mevcut!

Türkiye de savunma ve havacılık alanındaki gelişmelerin ardından gözünü uzaya dikmiş durumda.

Türkiye Türk malı uyduları uzayda göreve gönderme durumunda artık.

Ancak uzayın keşif sürecinde yeni hayaller kurmak Türkiye’nin bilim ve teknolojide sıçrama yapmasını sağlayacak bir görev niteliğinde!

Çünkü…

Dünyanın en bilinen uzay kurumu olan NASA‘nın nasıl bir süreçten geçerek Amerika Birleşik Devletleri›ni uzaya taşıdığına BTSO heyetiyle birlikte birebir yerinde şahitlik ettik.

Ve gördük ki inançlı ve istekli bir toplum, önüne koyulan hayali; gerçeğe dönüştürebiliyormuş!

 Başkan John Kennedy›nin ortaya koyduğu misyon; yepyeni bir dönemi Amerikalıların karşısına çıkarmış!

Ve yüzbinlerce kişinin çalıştığı, binlerce firmanın katkıda bulunduğu bir seferberlikle insanlı uçuşlara Kennedy Uzay Merkezi’nden başlayan ABD, uzayın keşfinde birincil güç olma iddiasını ortaya koyabildi.

Neticede uzay çalışmalarıyla birlikte çok yönlü bir ekonomik kazanım sürecini de yaşıyor ABD.

Türkiye›nin savunma, havacılık ve uzay alanındaki gayretlerinde Bursa da özgün rol oynama çabasında!

Bursa bu anlamda kendine bir yol haritası oluşturmaya başlayarak projelerini sahaya sürmeye başladı.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının Uzay Havacılık ve Savunma Ur-Ge Projesi kapsamında Florida’daki Kennedy Uzay Merkezine yapılan ziyaret, fikirleri tazeleyen önemli bir misyon üstlendi!

Devasa bir arazide fırlatma rampalarının, iniş pistlerinin, üretim tesislerinin bir arada bulunduğu çok özgün bir kompleksi ziyaret ettik BTSO heyeti ile birlikte.

İçinde timsahların dolaştığı Bu dev arazi sayısız uzay görevi ne ev sahipliği yapmış!

Orjinal roketler, Atlantis Uzay Mekiğinin ana roketleri ve  yakıt tanklarının birebir orjinal örnekleri, kontrol merkezleri görülmeye değerdi.

Keza astronotları dinleme imkanının yanısıra çeşitli uzay görevlerine dair çok boyutlu gösterileri izleme imkanları da bulduk.

Ve Amerikalıların bu işe nasıl dört elle sarıldığını bununsa ekonomide çığır açan teknolojilere nasıl dönüştüğünü dinledik.

Neticede bu analizler itibarıyla Bursa’da çeşitli sektörlere ve uçuş eğitimlerine dair alanlara yönelik ciddi bir potansiyelin varlığından söz etmek mümkün!

Dolayısıyla özellikle BTSO’nun Bursa Büyükşehir Belediyesi ile birlikte kente kazandırmakta olduğu Gökmen Uzay ve Havacılık Eğitim Merkezi, eğitimsel anlamda önemli bir örneklik teşkil edecek misyona sahip görünüyor.

Ayrıca çeşitli alt sektör temsilcilerinin uzay teknolojilerine yapabileceği ciddi bir katkı olduğunu da net biçimde görmek mümkün oldu ziyaret esnasında.