Vatandaş yeni torbanın ne getireceğine odaklandı.
Oysa meclisten kısa süre önce çıkmış olan torba yasadan daha yeni yeni yararlanmaya başladık.
Mesela SGK ve vergi borçlarına dönük yapılandırmaya başvurular 1 Ekim`de start aldı.
Ancak, borç yapılandırması dışında özellikle çalışma hayatını ilgilendiren düzenlemeler de torba yasanın getirdikleri arasında.
Mesela taşeron firma çalışanlarını ilgilendiren çok sayıda madde gibi…
Türkiye`nin bu hassas meselesine çekidüzen verilmesine dönük yasal çabalar önemli elbet. Ama alınacak daha epey yol var!
Bu anlamda hazırlıkları süren yeni torba kanunda taşeron düzenlemelerinin iş güvenliğini de kapsayan bir ağırlıkla yer alması bekleniyor.
Ancak taşeron konusunda mevcut torba yasanın getirdikleri vatandaşı öncelikle ilgilendiren konular arasında… Haliyle de değişikliklere dönük yoğun soru gelmekte!
Özetle yasanın ne getirdiğine bakalım…
Kanunun üçüncü maddesiyle maaş ödemeleri garanti altına alınmaya çalışılmış.
İlgili madde diyor ki; işverenler, taşeron firmalara iş vermeleri halinde, işçilerinin ücretlerinin ödenip ödenmediğini kontrol etmekle ve varsa ödenmeyen ücretleri taşeron firmaların hak edişlerinden keserek işçilerin banka hesabına yatırmakla yükümlüdür.
Olumlu bir adım. Ama taşeronların bildirim güvenirliğine ve işverenin ciddiyetine göre başarı sağlanabilecek bir düzenleme niteliği taşıyor!
Şikayet konularından biri olan `süreklilik sorunu` için de atılan adımlar var.
Mesela taşeron firma değişse de işçi aynı işyerinde çalışmaya devam ediyorsa, izin süreleri, işçilerin daha önceki çalışmaları dikkate alınarak hesaplanacak.
Asıl işveren yine kontrol etmekle yükümlü kılınmış.
Torbayla birlikte kamuda süreklilik arz eden işlerin ihalesinin üç yıllık bir süre için yapılması da söz konusu…
Yani, taşeron işçilerinin bir yıldan düşük ihaleler nedeniyle İş Kanunu`ndan doğan hak kayıplarının önene gaçilmeye çalışılmış!
Kıdem tazminatı düzenlemeleri
Kamudaki taşeron işçilerin çalıştıkları süre, firmanın değişmesinden bağımsız olarak kıdem tazminatında dikkate alınacak. Ve kamu kurumu tarafından işçiye ödenecek!
Başka?
Aynı taşeron tarafından aynı iş sözleşmesi çerçevesinde farklı kamu kurum veya kuruluşlarında çalıştırılmış olan işçilerin kıdem tazminatında hizmet sürelerinin toplamı esas alınacak ve ödeme çalıştığı son kurumca yapılacak.
Taşeron firmanın 4734 sayılı kanun kapsamındaki idarelere ait işyerleri dışında bir işyerinde çalıştırdığı sırada sözleşmesi kıdem tazminatı ödenmesini gerektirecek şekilde sona eren işçiler için de düzenleme yapılmış!
Yasaya göre işçinin yazılı talebiyle tazminatının kamuya ait işyerlerindeki kısmı, çalıştığı son işyerindeki ücretinin yılları itibarıyla asgari ücret artış oranları dikkate alınarak güncellenmiş miktarı üzerinden hesaplanıp son kamu kurumunca ödenecek.
Kapsam ve görevlendirme
Taşeron iş kapasamının belirlenmesi yetkisi hükümette…
Çünkü… Kamu kurumları açısından taşeron çalıştırılabilecek yardımcı hizmetlerin hangileri olduğu yargı kararları da dikkate alınarak Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek.
Ancak, belediyeler kendi özel kanunları ve diğer kanunlarda yer alan özel hükümler doğrultusunda da hizmet alımı yapabilecek.
Önemli bir düzenleme de görevlendirme alanına ilişkin olarak yapılmış!
Torba yasaya göre taşeron işçiler görevlendirildikleri hizmetler dışında başka görevlerde çalıştırılamayacak. Aksi hallerde idari para cezaları verilecek.
Ancak, belediyeler ve il özel idarelerinde taşeron olarak çalışan personel, kanunun yayımını izleyen 120 gün içinde aynı mahalli idarenin kendi birimleri veya bağlı kuruluşları arasında iş veya işyeri değişikliğine tabi tutulabilecek.