Olay Gazetesi Bursa

Marmarabirlik çıtayı yükseltti

Sağlık kaynağı zeytin, Türkiye`nin ekonomik sağlığına da iyi geliyor artık. Özellikle Bursa ve civarında onbinlere iş ve aş sağlayan zeytincilik sektörünün endüstiyel yönü ortaya çıktıkça… Ekonomimize yaptığı katkı da katlanarak artar hale geldi. Bu sürecin baş aktörü ise üreticinin birliğinden doğan Marmarabirlik. Özellikle son yıllarda artan yatırımları, zeytinliklerden gelen ürünün yüksek katma değere dönüşerek tüm […]

Sağlık kaynağı zeytin, Türkiye`nin ekonomik sağlığına da iyi geliyor artık.
Özellikle Bursa ve civarında onbinlere iş ve aş sağlayan zeytincilik sektörünün endüstiyel yönü ortaya çıktıkça…
Ekonomimize yaptığı katkı da katlanarak artar hale geldi.
Bu sürecin baş aktörü ise üreticinin birliğinden doğan Marmarabirlik.
Özellikle son yıllarda artan yatırımları, zeytinliklerden gelen ürünün yüksek katma değere dönüşerek tüm sektör adına kazancın katlanmasını sağlamış durumda.
Sonuç ciro, kar ve ihracat rakamları olarak bilançolarda kendini net biçimde gösteriyor!
Bursa`nın en büyük 250 firmasına baktığımızda da… Türkiye`nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu (İSO 500) araştırmasını incelediğimizde de…
Bu dönüşümün rakamlara yansımış halini görüyoruz.
Mesela…
2013 yılı verilerine göre yapılan değerlendirmelerde Marmarabirlik, Bursa`da gıda sektöründe yüzde 12,5`lik oranla karlılık birincisi olmuş!
2010 öncesinde zarar yazan bir kurumun ulaştığı karlılık seviyeleri dikkat çekici.
Ve sektörel karlılık oranları ortalamasının yüzde 4 – 5 aralığında olduğu dikkate aldığında… Yaklanan performansın önemi daha net anlaşılabilir!
Geçen yıl, yurt içi ve yurtdışı pazarlardaki satışlarla elde edilen 225,6 milyon TL`lik ciro, 22 milyon dolarlık ihracat geliri de başarı göstergeleri arasında!
Özellikle 2010 öncesinde ihracat rakamlarının 13 milyon dolar civarında seyrettiğini düşünürsek.
Neticede Bursa`nın özkaynak sıralamında 25., kar miktarı sıralamasında 28. büyük firması olarak da öne çıkıyor zeytincinin temsilcisi.
İSO 500 listesinin de 433. sırasına tırmanan Marmarabirlik, özkaynak sıralamsında 232., karlılıkta 206 basamakta kendine yer bulmayı başarmıştı! 
Peki bu tabloya nasıl ulaşıldı?
Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa`nın ifadesiyle `4 yıl önceki planlamanın başarılı sonuçlara dönüşerek meyvelerini vermeye başlamasıyla` !
 
Saniyede bin 141 kg
 
Başkan Asa`ya göre 2010`dan bu yana izlenen yeniden yapılanma stratejisi...
Öncelikle ürün alım ve destek politikasıyla satış ve pazarlama yöntemlerini kökten değiştirmiş. Ve sağlanan ciro artışıyla birlikte, katma değer ve karlılığı yükseltecek Ar-Ge yatırımları Marmarabirlik`i yeni rekorlara taşıyor artık.
“2014 bitmeden ambalajlı ürün satış miktarı 36 bin 200 tonu aşarak tarihi zirveye ulaşmazı sağladı. 2010`da 23 bin ton olan satış miktarının her yıl ortalama 3 bin ton civarı artışıyla bu rekora ulaştık.
Neticede Marmarabirlik, saniyede bin 141 kg`lık ürün satış hızına erişmiş durumda”.
Bu performansın ciro yansımasıysa kurumun 31 Ekim`de sona eren iş yılı itibarıyla 263 miyon TL olarak  karşımıza çıkıyor!           
Yüzde 21`lik artış oranı dikkat çekici.
Satış rakamlarındaki başarıyı değerlendiren Hidamet Asa, kooperatifler yoluyla yapılan alımlarda düzenli biçimde, ürün bozulması yaşamadan kaliteli zeytinin temin edilmesinin önemine vurgu yaptı. 
Peki ya geleceğe dönük hedefler?
 
Yeni hedeflere yeni stratejiler
 
“Mevcut alım kampanyasında olumsuz hava koşullarının vurduğu darbeye rağmen…
2015`te 39 – 42 bin ton aralığında satış rakamına ulaşarak çok bol ürün beklenen bu dönemde üreticiyi daha fazla desteklemiş olmayı hedefliyoruz”.
Satışları artırmak üzere de 2015`ten itibaren 81 ildeki yerel market zincirleriyle çalışmaya ağırlık vermeye hazırlanıyor Asa ve ekibi!
Neticede birkaç yıl içinde yıllık 50 – 60 bin tonluk satış rakamlarına ulaşıp şu anda zorunlu olarak uygulanankota sisteminin devre dışı bırakılması bile hedefleniyor.
Hedefler arasında bir de `fire kazancı` var!
Ar-Ge birimimizin çalışmaları zeytinde yüzde 20 civarında seyreden fire oranını yüzde 3-5 aralığına kadar düşürmemizi sağlayacak.
Yani mevcut üretim rakamlarında bile 6 bin tonluk bir kazanım elde etmiş olacağız”.