Feridun Eyüpoğlu
Feridun Eyüpoğlu
E-Posta: [email protected] YAZARIN TÜM YAZILARI

Kira kazancı olanların zamanı azalıyor

Mart ayı vergi dünyasının hareketlendiği dönemlerin başında gelir.

Birçok vergi türünde ilk taksit zamanıdır mart.

Ama aynı zamanda gelirlerin beyanı da gelir çatar martta!

Mesela kira geliri elde edenlerin kazançlarını devlete bildirmeleri şart bu dönemde.

Teknik adıyla gayrimenkul sermaye iradı için gelir vergisi beyannamesi verme dönemi 1 Mart’ta başladı, 26 Mart’ta sona erecek.

 Peki ev ya da işyerini kiraya veren herkes beyanda bulunmak zorunda mı?

Beyan konusunda istisnalar mevcut.

Beyana tabi gelirleri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerden 2017 yılı içinde elde ettiği konut kira geliri 3 bin 900 lirayı aşanlar beyanda bulunmak zorunda.

İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan brüt kira geliri ve varsa mesken kira geliri toplamı tutarı 30 bin lirayı aşanlar da beyanname vermeli!

Bir de mal ve hak kiralamaları var.

Yani 2017’da elde edilen ve kesintiye uğramayıp istisna uygulamasına konu olmayan mal ve hakların kiralanmasından bin 600 TL’nin üzerinde kazanç sağlayanlar beyanname vermek durumunda.

Beyandaki temel parasal sınırlar bunlar.

Ama bir de istisna tutarının gelirden düşülmesi durumu söz konusu!

Nasıl mı?

Mesela 3 bin 900 TL’lik istisna tutarının üzerinde konut kira geliri elde edilmesi halinde. Yıllık beyanname ile beyan edilen kira gelirlerinden istisna tutarının düşülmesi gerekmekte.

 Ancak küçük bir uyarı yapmakta fayda var.

Eğer 1 Mart-26 Mart tarihleri arasında beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen gelirler olursa istisnadan yararlanma fırsatı devredışı kalmakta!

 Bir de iki seçenekli olan kira gelirlerini tespit etme meselesi var.

Götürü gider yöntemini seçenler, istisna düşüldükten sonra kalan tutarın yüzde 15’ini giderlerine karşılık indirebilmekte!

Gerçek gider yönteminde ise kiralanan gayrimenkule belge karşılığı yapılan ve Gelir Vergisi Kanunu’nun 74. maddesinde yer alan giderlerin gerçek tutarları indirime tabi olmakta.

Gayrimenkullerin bedelsiz olarak başkalarının kullanımına bırakılmasında emsal kira bedeli üzerinden beyanname verilmesi gerekiyor.

Yani emlak vergisi değerinin yüzde 5 düzeyinde bir meblağ söz konusu.

 

Vatandaşın ayağına giden hizmet

 

Beyannameler mükelleflerin ikametgahlarının bağlı bulunduğu vergi dairesi verilebiliyor. Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı’nın Heykel, Ataevler ve İhsaniye binalarındaki beyanname kabul masalarından da verilmesi mümkün.

19 Mart’tan itibaren Kent Meydanı AVM’de bir kabul standının devreye alınması planlanıyor!

Ayrıca, www.gib.gov.tr adresindeki Hazır Beyan Sistemi’nden de beyanname verilebilmekte.

Bir de özel durumu olan mükelleflere dönük bir hizmeti var Bursa Vergi Dairesi Başkanlığı’nın!

Sadece kira geliri elde eden 60 yaş üzeri ile engelli mükelleflerden yaşlılığı, engeli veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gidemeyecek durumda olanlar

Bağlı oldukları vergi dairesini veya 444 01 89 numaralı telefondan Türkiye geneline hitap eden Vergi İletişim Merkezi’ni arayarak randevu almaları halinde adreslerine gidilerek beyannamelerini doldurmalarına yardımcı olunmakta.

Ödemeler ise Mart ve Temmuz’da iki eşit taksitte anlaşmalı banka şubelerine, Vergi Dairesi Başkanlığı’nın Ataevler, Setbaşı ve İhsaniye hizmet binalarındaki tahsilat merkezleriyle ilçe vergi daireleri veznelerinde yapılabilmekte.

ilk yorumu sen yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

BUGÜN EN ÇOK OKUNANLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz..
X