Olay Gazetesi Bursa

İstihdamın Bursa buluşması ve geleceğin meslekleri

İstihdam konusu memleketin en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor. Bir yanda işsize iş yaratmak diğer yanda ise işverene kalifiye eleman bulmak hayati önemde. Yani hem kamu ile özel sektörün istihdam yaratan projelerine hem de mesleki eğitime fazlasıyla ihtiyaç var. Çalışmak isteyenlerle eleman ihtiyacındaki firmaları sağlıklı biçimde buluşturmak da bir o kadar önemli elbette! Bu kritik eşleşmenin başarılı biçimde […]

İstihdam konusu memleketin en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor.

Bir yanda işsize iş yaratmak diğer yanda ise işverene kalifiye eleman bulmak hayati önemde.

Yani hem kamu ile özel sektörün istihdam yaratan projelerine hem de mesleki eğitime fazlasıyla ihtiyaç var.

Çalışmak isteyenlerle eleman ihtiyacındaki firmaları sağlıklı biçimde buluşturmak da bir o kadar önemli elbette!

Bu kritik eşleşmenin başarılı biçimde gerçekleşmesi için de tüm taraflara görev düşmekte.

Ekonominin lokomotif kenti Bursa bu anlamda çeşitli organizasyonlarla örnek çalışmalara imza atmaya devam ediyor.

Ve yarın da kamu, özel sektör ve vatandaşı buluşturan bir etkinlik Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde start alıyor.

Kısaca BİİB olarak hafızalara kazınan 3 günlük etkinliğin 2018 versiyonu istihdam dünyasını biraraya getirecek.

İŞKUR tarafından Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Kent Konseyi desteğiyle düzenlenen Bursa İnsan Kaynakları ve İstihdam Buluşması özellikle gençlere ciddi fırsatlar sunmaya aday!

Çünkü 200’e yakın firmanın katılacağı buluşmada iş görüşmeleri, kariyer,  iş ve staj fırsatlarının yanısıra meslek seminerleri ve kişisel gelişim konferansları da fayda sağlayacak.

Katılımın ücretsiz olduğu herkese açık bu etkinlikte şu anki ihtiyaçların giderilmesi kadar gelecek projeksiyonları için de uzmanların yönlendirmeleri büyük önem taşımakta.

Firmaların eleman profillerini değişen dünyadaki keskinleşen rekabet koşullarına göre ayarlamaları yanında gençlerin ve ailelerin kariyer belirlemede doğru seçimleri yapmaları çok önemli!

Yoksa yüzde 20’ler civarında gezen genç işsiz ordusuna katılma gibi bir riskle yüzleşme sorunu yaşanır.

Yani klasik ifadeyle bugünün değil geleceğin mesleklerine odaklanmak şart!

Peki geleceği sağlıklı biçimde nasıl öngörebiliriz?

Dünya Ekonomik Forumu’nun Eylül 2018’de açıkladığı  “Future of Jobs – İşlerin Geleceği 2018” raporu, ciddi bir perspektif sunmakta.

Dünya genelinde toplam 15 milyon çalışanı olan farklı sektörlerdeki global şirketlere yöneltilen soruların karşılığı olan 313 farklı yanıtın değerlendirilmesiyle oluşturulan raporun 150 sayfalık içeriğinde geçmiş, günümüz ve geleceğin karşılaştırmalı analizleri yer alıyor.

2022’ye kadar olan yakın vadeli süreçte bile ciddi bir değişimin öngörülmesiyse dikkat çekici.

 

Gelecek 4 yıl ne getirecek?

 

Analizler, bilişim tabanlı iş yapma biçimlerindeki radikal değişimlerin bir çok mesleği kısa vadede müzelik hale getireceğini söylüyor!

Mesela, montaj ve fabrika işçiliği devri büyük oranda bitiyor.

Banka memurluğundan mali analistliğe ön muhasebeden müşteri hizmetlerine uzanan çizgide finans kesimi de değişimden payını alma sürecinde.

Yapay zekanın sahne almaya başlamasıyla avukatlarla denetçilere bile pek fazla iş düşmeyeceği rapora yansıyan öngörüler arasında!

Peki hangi alanlara ve mesleklere talep artacak?

Araştırmalar önümüzdeki 4 yıl içinde yapay zeka ve makine öğrenimi uzmanlığı, büyük veri uzmanlığı, proses denetim uzmanlığı, bilgi güvenliği analistliği, kullanıcı deneyimi ve insan-makine etkileşimi tasarımcılığı, robotik mühendisliği ile blok zinciri uzmanlığı gibi yeni teknolojileri anlamaya ve uygulamaya dönük meslekleri karşımıza çıkarıyor.

Bilişim bağlamında e-ticaret ve sosyal medya uzmanlığı gibi mesleklere de talep artacak.

İletişim becerilerinin öne çıktığı eğitim, kültür, organizasyonel gelişim ve inovasyon yönetimi gibi alanlarında da personel talebinin artması bekleniyor.