Olay Gazetesi Bursa

Hisar’ın cazibesi dünyayı çekecek

Medeniyetlerin beşiği Bursa’nın tarihsel birikimi gün yüzüne çıkıyor. Çalışmaların odağında ise ağırlıklı olarak Osmangazi İlçesi var. Çünkü Osmagazi kent tarihinin başladığı mekan konumunda. Binlerce yıllık tarihin günyüzüne çıkması ise hem toplumsal bir sorumluluk hem de ekonomik bir kazanım sunmakta! Bursa’nın gerçek turizm potansiyelini ortaya çıkaracak bölgelerden biri de Hisar Bölgesi. Peki bu bölge için ne yapılmakta? Surları ağaya kaldıran […]

Medeniyetlerin beşiği Bursa’nın tarihsel birikimi gün yüzüne çıkıyor.

Çalışmaların odağında ise ağırlıklı olarak Osmangazi İlçesi var.

Çünkü Osmagazi kent tarihinin başladığı mekan konumunda.

Binlerce yıllık tarihin günyüzüne çıkması ise hem toplumsal bir sorumluluk hem de ekonomik bir kazanım sunmakta!

Bursa’nın gerçek turizm potansiyelini ortaya çıkaracak bölgelerden biri de Hisar Bölgesi.

Peki bu bölge için ne yapılmakta?

Surları ağaya kaldıran Osmangazi Belediyesi, çalışmalarını yoğunlaştırmış durumda.

Başkan Mustafa Dündar’ın üzerinde ısrarla durduğu Hisar Bölgesi, yakın gelecekte Bursa’nın tam anlamıyla bir cazibe merkezi haline gelmeye aday.

Nasıl mı?

‘Yaşayan Tarih Hisar İçi’ projesi ile tarihin yeniden canlanmasını ve turistlerin uğrak yeri olmasını hedefleyen Dündar, bölgedeki Bitinya, Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi eserlerini ayağa kaldırma çalışmalarına hız verdi.

“Surların ayağa kaldırılması, Sümbüllü Konağı, Suruçtu Konağı gibi Cumhuriyet dönemi sivil mimari yapıları restorasyonu, Hisar’ın arkeolojik değeri ve potansiyelini ortaya çıkaran arkeolojik kazı çalışmaları bu bölgede yaptığımız çalışmalardan bazıları.

Bu çalışma ile değeri unutulmuş, yıpranmış bölgenin değerinin yeniden ortaya çıkarılması sağlanacak”.

Bölgeye özel bir değer katacak bir başka çalışma ise Hisar Arkeopark’la karşımıza çıkmakta!

“Hisar’daki çalışmalarımız uzun zamandır belirli noktalarda sürüyor.

Molla Gürani Mahallemizde ortaya çıkarılan Roma ve Osmanlı dönemine ait kalıntıları Hisar Arkeopark adı altında müzeleştiriyoruz”.

Ve bu incelikli çalışmaları bir bütünlük içinde kentsel koruma içeren bir anlayışla dizayn eden projeye sıra gelmiş görünüyor.

“Yaptığımız tüm projelerde şehir kimliğine saygılı ve tarihi değerleri korunmuş bir Bursa’yı geleceğe taşımayı hedefledik. Tarihe sahip çıkmak demek, sahip olunan kültürel hazineyi korumak ve ortaya çıkarmak için çaba harcamak demektir.

Biz de bugün bunu yapıyoruz ve Yaşayan Tarih Hisar İçi Projesi ile Hisar’ı bir bütün olarak ele alıp yeni bir Kentsel Koruma Analiz Çalışması ortaya koyuyoruz.

Önemli medeniyetlere ev sahipliği yapan Hisar’ın hak ettiği değere yeniden kavuşması için bir yol haritası olarak bu plan ortaya çıkacak”.

 

Bursa’nın geleceğine ışık tutmak

 

Başkan Dündar’ın doğru planlama ile Hisar’ı kavuşturmak istediği görünüm ise dünyayı Bursa’ya çekmeye aday görünüyor.

“En doğru planlama ile Hisar hak ettiği değere kavuşacak.

Avrupa kentlerinde ‘Eski Şehir’ olarak bilinen şehirler nasıl ki sizi doğal bir tarihin içerisine çekiyorsa, Hisar da herkesi cezbedecek, dünyada görülmesi gereken yerler arasındaki yerini alacak”.

Dündar’a göre bu çalışma Bursa’nın geleceğine ışık tutacak, tarihimizi Yaşayan Tarih’e dönüştürecek ve gelecek nesillere aktaracak!