Olay Gazetesi Bursa

Çarpıcı rapordan yansıyan mesajlar

Bursa`nın çevreyle imtihanı sürüyor. Bu anlamda yaz aylarında gündeme gelen termik santral projesi tüm kentin kafa yorması gereken bir konu. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Bursa İl Koordinasyon Kurulu… Yani alandaki akademik odaların temsilcileri de kent adına çok önemli bir rapora imza atmış. `DOSAB Buhar ve Elektrik Üretim Tesisi Raporu` adıyla kamuoyuna dün duyurulan araştırma […]

Bursa`nın çevreyle imtihanı sürüyor.
Bu anlamda yaz aylarında gündeme gelen termik santral projesi tüm kentin kafa yorması gereken bir konu.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Bursa İl Koordinasyon Kurulu… Yani alandaki akademik odaların temsilcileri de kent adına çok önemli bir rapora imza atmış.
`DOSAB Buhar ve Elektrik Üretim Tesisi Raporu` adıyla kamuoyuna dün duyurulan araştırma sonuçları çarpıcı bilimsel gerçekler içeriyor!
Araştırmayı hazırlayan TMMOB Bursa İKK uzmanlarının bilimsel ve teknik verilerle konuya ilişkin olarak yapılan görüşmelerin sonucunda hazırladığı 20 sayfalık rapor… 
Bursa`nın göbeğinde kurulması planlanan kömür yakıtlı santralin yaratacağı riskleri
net bir tabloyla gözler önüne sermiş.
Ve netice de raporun özet başlığına yansıyan “Bursa ovasına kömürle çalışan termik santral yapılmamalıdır” gibi net bir ifade olarak karşımızda!
Çünkü…
Uzmanlar öncelikle `termik santrallerde tüm gerekli önlemler alınsa da çevresel etkilerin sıfırlanamadığının` altını çiziyor. 
Bu anlamda rapora yansıyan araştırma verileri, kent merkezine sadece 9 kilometre mesafedeki bir santralin bütün Bursa`yı… Hem de çok yönlü olarak tehdit ettiğini söylüyor!
“Planlanan tesisin ova bölgesinde yer alması, büyük ilçelere olan yakınlığı ile birlikte düşünüldüğünde… Tesisin yaratacağı riskleri çok büyük oranda arttıracaktır.”
Peki raporu açıklayan İKK Sekreteri Remzi Çınar`ın dikkat çektiği riskler neler?
Hava, su, toprak; yani bütün yaşamsal alanların kirlenmesi riskine dikkat çekiyor uzmanlar.
Rapora göre santralin yapılması halinde insan sağlığı hem doğrudan soluduğu havayla hem de sulama ve toprak kirlenmesi sonucu gıda üzerinden dolaylı biçimde zarar görecek.
Ayrıca tarımsal üretim darbe alacak…   
Nasıl mı?
“Santral bacalarından çıkacak asitik kimyasalların asit yağmurları, bitkilerin zarar görmesine, ileri aşamalarda da meyve ağaçlarının kurumasına neden olacaktır.”
 
 
Teknik, çevresel ve mali uygunsuzluk
 
Başka? Kent ve işletmeler açısından çevre kirliliği dışında trafik, gürültü ve ekonomik sorunlarla karşı karşıya kalma riskine de dikkat çekiliyor araştırma raporunda!
Mesela… Bölgedeki sanayi tesislerinin üretim riskleri yanında işletmeler açısıdan haksız rekabet ve karbon ayakizi maliyeti gibi unsurlar da… Santral projesinin olumsuz ekonomik getirileri arasında öne çıkıyor.
Rapordaki çarpıcı tespit cümlelerinden biri durumu net biçimde özetliyor!
“Kent içine termik santral yapılması hem teknik, hem çevresel hem de mali açıdan uygun değildir”.
Kısacası DOSAB`ın termik tesisinin başta yer seçimi olmak üzere birçok açıdan riskli bir proje olduğunu söylüyor Bursalı uzmanlar.
Bu nedenle de santralin risklerini anlatmak üzere akademik odalar öncülüğünde daha geniş bir platformun devreye girmesi hedefleniyor!
 
 
Büyüme sorunumuz
 
Milli gelir tablomuz artık ekonominin birinci gündem maddesi olması gerektiğini gösterdi!
İkinci çeyrekte aman aman bir büyüme zaten beklemiyorduk.
Özellikle baz etkisiyle de yüzde 3`ün üzerine çıkılamayağı aşikardı. Ama yüzde 2,1`lik büyüme rakamı durumun ciddiyetini gözler önüne fazlasıyla serdi.
Çeyrek dönemler itibarıyla son yıllardaki en düşük artışın kaydedilmesi bir yana… Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış milli gelirimizin ilk üç aylık döneme oranla yüzde 0,5 azalması…
Yıllık yüzde 4`lik hedefin tutmasını ihtimal dışına çıkardı!
Sadece ihracatın sürüklediği bir büyümenin bizi hedefe taşımazı zor. Üstelik de ihracattan yavaşlama sinyalleri gelirken.
Yani OVP, başta büyüme ve ardından enflasyonla ihracat anlamında revize edilmek zorunda!
Ve faizlerde indirim tartışmasının da küresel açıdan çok ilginç bir dönemde yeniden alevlenmesi kaçınılmaz görünüyor.