Vergi dünyası ekonominin en kritik alanlarından birini temsil eder.
Çünkü…
Kamu hizmetlerinin ana kaynağını oluşturan vergiler, ekonomik hayatın temel düzenleyicileri arasındadır.
Dolayısıyla maliye politikası ve uygulamaları ülkeler adına hayati önemdedir!
Değişen küresel koşullar da vergi dünyasının geleceğe hazırlanma zorunluluğunu karşımıza çıkarmakta.
Bu anlamda Bursa’nın öncü rol üstlenmiş olması sevindirici.
Bursa Vergi Dairesi’nin hızla yol alan projesi ufuk açıcı nitelikler taşıyor.
Bursa Maliyeciler Derneği’nin çatısı altındaki BUMDER Akademi, hem bir nevi okul özelliğine sahip.
Hem de bilimsel çalışma sonuçlarıyla ekonomiye hizmet etmeye aday.
Peki çalışmalar ne aşamada?
Bu kritik projeden alınan yola geçmeden önce hizmet verimliliği ve kalitesi adına yapılanlara dikkat çekmekte fayda var.
Özlüce’de Türkiye’ye örnek bir vergi kampüsünün kurulması için proje hazırlıklarının tamamlandığını belirten Karakaş, temel atmak üzere Ankara’dan gelecek haberleri bekliyor.
“Çalışmalarımızı Ankara’ya ilettik. Özlüce kampüsü için 2019’da temelin atılarak inşaat faaliyetlerinin başlaması beklentilerimiz arasında.”.
Peki ya kentin doğusu?
“Fomara’daki binamızı daha modern ve kullanışlı hale getirerek gelecek yıl hizmete açmayı hedefliyoruz”.
Başkan Karakaş’la asıl sohbet konumuz olan BUMDER Akademi’nin ise hızla yol aldığını görüyoruz.
Çünkü…
Akademi, uzman beyinleri daha da geliştirerek hem bireysel hem kollektif anlamda kent ve ülke ekonomisine katma değer sağlayacak fikirler üzerinde çalışıyor!
BUMDER Başkanı Halil Şenver ile BUMDER Akademi Başkanı Rafet Güccan’ın eşlik ettiği sohbette 10 ayrı çalışma grubunda başlayan faaliyetler detaylı olarak anlatıldı.
Adeta bir düşünce kuruluşu mantığı ile çalışan bu gruplar çeşitli vergi türleri dışında hukuksal yapıdan finansa, ekonomiden insan kaynaklarıyla teknoloji uygulamalarına kadar geniş bir yelpazede faaliyet gösteriyor.
Başkan Nuri Karakaş’ın ifadesiyle eğitim ve araştırmaların sonucu tüm Bursalı paydaşların yararına çıktılar olarak hizmet sunma aşamasında!
“Çalışma grupları kendi alanında mevzuatta yapılan değişiklikleri takip ederek gerektiğinde konu ile ilgili eğitimler gerçekleştiriyor.
Ayrıca, üniversiteler, STK’lar, ticaret ve sanayi odaları, meslek odaları ile iş birliği halinde mevzuata yönelik çalışmalara katılarak sunum ve raporlama faaliyetleri yürütülüyor”.
Yani başta BTSO, KALDER Bursa Şubesi, Uludağ Üniversitesi ve BEBKA olmak üzere önemli paydaşlar da farklı açılardan bu sürece katkı koyma aşamasında!
Nasıl mı?
Mesela KALDER’in bireysel gelişime katkısı, Uludağ Üniversitesi’nin akademik desteği, BTSO’nun da sektörel data kaynakları ve uzmanlık destekleri firmalara olumlu geri dönüşüm sağlayacak fikri üretimleri tetikleyecek bundan böyle.
BEBKA’nın gelecek hafta hayata geçmesi beklenen proje desteği ise bu süreçleri hızlandırmaya aday.