Olay Gazetesi Bursa

Bursa’daki istihdamı destekleme faaliyetleri

İstihdamı artırmak ekonominin en önemli meselelerinden biridir. Bu zorlu görevi başarmaksa birden fazla etkene bağlı. Dünya ekonomisinin durumu, ülke ekonomisinin gidişatı, kamunun istihdam politikaları, özel sektörün yatırım iştahı, firmaların istihdam dostu olup olmamaları, eğitimin kalitesi ve bireylerin girişimci ruhları istihdam piyasasının ana dinamiklerini oluşturmakta. Elbette bir de başta İŞKUR olmak üzere çalışanla çalıştıranı biraraya getirme görevini üstlenmiş kurumların faaliyetleri önem taşımakta. […]

İstihdamı artırmak ekonominin en önemli meselelerinden biridir.

Bu zorlu görevi başarmaksa birden fazla etkene bağlı.

Dünya ekonomisinin durumu, ülke ekonomisinin gidişatı, kamunun istihdam politikaları, özel sektörün yatırım iştahı, firmaların istihdam dostu olup olmamaları, eğitimin kalitesi ve bireylerin girişimci ruhları istihdam piyasasının ana dinamiklerini oluşturmakta.

Elbette bir de başta İŞKUR olmak üzere çalışanla çalıştıranı biraraya getirme görevini üstlenmiş kurumların faaliyetleri önem taşımakta.

Yani insan sermayesinin istihdam piyasasında maksimize bir değere ulaşması için çalışan kurumlar da var.

Son yıllardaki değişim dönüşümle birlikte İŞKUR’un çok yönlü faaliyetlerle sahada olmasının yararlarını net biçimde görebiliyoruz!

Nasıl mı?

Klasik anlayışta sadece işsizin iş için başvuru yapıp sonra da kısmetinin açılmasını beklediği günlerin çok ötesindeyiz.

Hem firmalara hem de vatandaşa çok yönlü katkı sunan bir kurumsal anlayış söz konusu.

Mesela teşviklerin anlatılıp uygulamaya konmasından başlayıp işsizlik ödeneğiyle işini kaybedenlere destek olmaya varan bir faaliyet yelpazesi söz konusu.

İşe yerleştirme anlamında uygunluğun artırılması ise CV yazma sürecinden, eleman arayan firmaları adayların ayağına getirmeye dek çok geniş etkinlik dizisiyle karşımıza çıkmakta!

Bursa İŞKUR İl Müdürlüğü de tüm faaliyet alanlarında çok yoğun bir tempoda kentin istihdamına katkı sunmaya devam ediyor.

Örneğin 2018’de düzenlenen üç İstihdam Buluşması etkinliğiyle Bursa’daki 288 firma, iş arayan 63 bin 114 Bursalıyla buluştu.

Yani 11 bin 490 açık iş pozisyonu bir nevi işsizlerin ayağına gitmiş oldu.

Diğer taraftan Bursa İŞKUR verilerine baktığımızda ciddi desteklerin sunulduğu istihdam seferberliği kapsamında 2019 teşviklerinin tanıtımı amacıyla Ocak-Ağustos döneminde toplam 54 bin 775 işyerine ulaşılmış.

Böylece çalışan sayılarını azaltmalarının önüne geçilmesi için sunulan fırsatlar ilk ağızdan işverene aktarılmış olmakta.

 

Bu kulüpte iş var!

 

Bir de Bursa’yı Türkiye’ye örnek hale getiren bir kulüp var İŞKUR çatısı altında!

‘İş Kulübü’; “bu kulüpte iş var” mottosuyla iş arayanlar için ücretsiz eğitim programları

düzenliyor.

Yani iş bulmanın en hassas aşamalarının çok yönlü etkinliklerle önceden test edildiği bir laboratuarı var Bursa’nın.

İş arayanlar; kaliteli bir CV’nin nasıl yazılacağını öğrenmekle kalmayıp “Nasıl iş aramalıyım?”, “İş mülakatında nelere dikkat etmeliyim?” sorularına uygulamalı biçimde cevap bulabiliyor.

Ayrıca profesyonel ekiplerce iş arayanların; genel yetenekleri, kişilik özellikleri ve

mesleki eğilimleri test edilmekte.

Rol oyunları ve mülakat simülasyonları ile iş arama becerisi üst seviyeye çıkarılmakta.

İş arayanların aktif bir şekilde iş arama kanallarına ulaşma yolları, iş görüşmelerine hazırlık, iş görüşmesinde beden dili, uygulamalı telefon görüşmesi ile interaktif eğitimler verilmektedir.

Peki faydası oluyor mu bu faaliyetlerin?

Ekim 2017’den 2018’in sonuna kadar 70’i öğrenci, 735’i iş arayan olmak üzere toplam 805 kişi İş Kulübü’nden faydalanmış.

Ve netice 420 kişi işe yerleştirilmiş.

İş Kulübü’nin “yaş ağaçken eğilir” diyerek başlattığı yeni uygulaması ise sekizinci sınıf öğrencilerine mesleki yönelim batarya testleriyle karşımıza çıktı!

Meslek danışmanlarının gözetiminde yapılan testlerin sonuçları yorumlanarak öğrenciler için ideal tercihler ve meslekler tanıtılmakta.