Binlerce yıllık kültür birikiminin eseri olan Bursa’nın geleceği nasıl şekillenecek?
Tüm Bursalıların ve kent dinamiklerinin kafa yorması gereken bir soru bu.
Peki Bursa’yı şu an yönetenler ve yönetmeye aday olanlar ne düşünüyor bu konuda?
Seçim sathında ilk yanıt halen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı olan Alinur Aktaş’tan geldi.
Aynı zamanda 31 Mart seçimlerinde bu görev için AK Parti adayı sıfatıyla yarışacak olan Aktaş, “Bursa 2026 Şehir Tasavvuru” temalı sunumuyla nasıl bir Bursa hedeflediğini açıkladı.
Başkan olarak geride kalan 400 günün kısa muhasebesini yapan Alinur Aktaş, yeni döneme dair projelerini ise sonraya bıraktı.
Yani seçime dönük mesajlardan ziyade genel bir perspektif çizildi basın toplantısında.
Ancak “31 Mart 2019’da yeni bir süreç başlayacak. Bu süreç, Bursa’nın tarihinin de talihinin de değiştiği bir süreç olacak” diyen Başkan Aktaş yerel seçimlere çok iddialı hazırlandığının altını net biçimde çizmiş oldu!
Somut projeler anlamında detay bilgi alamasak da 2035 yılı 1/100000 ölçekli imar planı ve trafik master planı gibi uzun vadeli altyapı stratejisini oluşturan çalışmaların sonuçlanmak üzere olduğunu öğrendik.
Bu katılımcı yaklaşımın ortaya koyduğu beklentilerse ‘trafik ve ulaşım’, ‘şehir gelenekleri ve kentlilik bilinci’, ‘ekonomi’ ile ‘şehir ve iletişim’ ana başlılarını oluşturmuş.
Bursa’yı bir emanet olarak niteleyen Aktaş’ın “Kirlenmeyeceğiz, kirletmeyeceğiz ve kirletenlere asla izin vermeyeceğiz.
Kontrolsüz büyüme, rant sevdası, moda akımların esiri olarak zihnimizi ve ilişkilerimizi kirletmeyeceğiz. Herkesin ulaşabildiği, trafiği rahat bir Bursa yaklaşımından taviz vermeyeceğiz” sözleriyle vaat ettiği manzaraysa fazlasıyla çevreci ve ulaşılabilir bir görüntü arz ediyor!
Bu anlamda Başkan’ın çözüm sözü verdiği Doğanbey en önemli sınavlarından biri niteliğinde.
Ortak akılla dönüşüm ve kentleşme mottosunu “Akıllı Bursa” stratejisiyle birleştirme hedefi de 2026’nın öncelikleri arasında yer almakta.
“Ulaşım başta olmak üzere kentimizin müşterek problemlerin çözümünde paydaşlarımızla birlikte yüksek teknolojiyi kullanacağız, bu alana yatırım yapacağız.
Yerli ve milli teknoloji kullanımı ile teknoloji çöplüğüne dönmeden kaynaklarımızın verimli kullanımı için akıllı uygulamalar geliştirecek, ‘Akıllı Bursa’yı hep birlikte oluşturacağız. Sanayimizi daha da büyüteceğiz ama bunu havamızı, suyumuzu, toprağımızı kirletmeden yapacağız”.
Başkan’ın “yükte – kirde hafif, pahada ağır sanayi” vurgusu da dikkate değerdi!
Ekonomik açılımda yerli ve milli yüksek teknolojiyi hedefleyen Alinur Aktaş’ın son dönemlerde dilinden düşürmediği turizmse belli ki yeniden seçildiği taktirde üzerinde en fazla duracağı konu niteliğinde!
“Turizmde çok bekledik. Artık dağınık çabalarla değil, organize bir turizm çalışmasıyla, Bursa’yı sadece Türkiye’nin değil, dünyanın dikkatine sunmak zorundayız.”.