Aktif işgücü programları kapsamında uygulanan destek ve teşviklerden birisi de Ustalık Telafi Programı (UTP) teşvikidir. Ülkemizde uygulanmakta olan 22 ayrı istihdam teşviki içerisinde en cazip desteklerden birisi olan UTP hakkında merak edilenleri bu yazımızda cevaplandırmaya çalışacağız.
Ustalık Telafi Programı Teşviği Ve Sağlanan Destek Nedir?
UTP teşviki, işgücünde ara eleman ihtiyacını karşılamak ve ustalık belgesi sahibi personel sayısını artırmak için, Milli Eğitim Bakanlığı koordinasyonunda uygulanan bir teşviktir.
UTP teşviki kapsamında, programa katılan işverene, 2023 yılı için personel başına aylık net asgari ücretin yarısı kadar (4.250 TL) destek verilmektedir. 27 hafta boyunca bu kapsamda kişi başı toplam 28.688 TL ödeme yapılmaktadır. Bu ödeme nakit olarak işverenin hesabına yatırılmaktadır.
UTP teşvikine başvurmak için işverende hangi şartlar aranıyor
UTP kapsamında verilen destek, hem işyerinde programa katılan mevcut çalışanlar hem de yeni alınacak personel için verilebilmektedir. Personelde aranan tek şart, en az lise mezunu olmasıdır.
UTP teşviki kapsamında sigorta primi desteği
UTP teşvikinde istihdam taahhüdü
Hayır, UTP teşviki uygulamasında işverenden herhangi bir istihdam taahhüdü veya ortalama sigortalı sayısı şartı istenmemektedir.
UTP sonrasında verilen belge, mesleki yeterlilik belgesi yerine geçer mi?
Evet, UTP tamamlandıktan sonra verilen ustalık belgesi, aynı zamanda mesleki yeterlilik belgesi yerine geçmektedir. Ayrıca mesleki yeterlilik belgesinin geçerlilik süresi beş yıl iken, ustalık belgesinde süre sınırı yoktur.
UTP için personelin işyeri dışında eğitim görmesi gerekiyor mu?
Nereye başvurmak gerekiyor
UTP için işyerinize en yakın Mesleki Eğitim Merkezine (MESEM) başvurmanız ve bir protokol imzalamanız yeterlidir. Bundan sonraki süreç tamamen online olarak yürütülmektedir.